Regija
DOMOVI ZDRAVLJA IZDVOJILI ORDINACIJE

Spremni za osobe pod sumnjom na zaraženost
Objavljeno 19. ožujka, 2020.
Izdvojene ordinacije morale su udovoljiti svim rigoroznim uvjetima, odlučivat će o potrebi slanja pacijenta na testiranje
ŽUPANJASukladno naredbi Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, na području Vukovarsko-srijemske županije s radom su počele izdvojene ordinacije za pregled bolesnika pod sumnjom na zaraženost koronavirusom, a koji su se dužni telefonom najprije javiti svom izabranom liječniku obiteljske medicine radi daljnjih uputa.


Riječ je o osobama koje imaju simptome prehlade, a nisu boravile u područjima koja su u većoj mjeri zahvaćena novim koronavirusom unazad 14 dana, kao i osobama koje nemaju simptome prehlade i bile su u zadnjih 14 dana u navedenim područjima.

Dobro organizirani

Osobe koje imaju simptome prehlade, a u navedenom su razdoblju bile u područjima u većoj mjeri zahvaćenima koronavirusom također su se dužne prvo telefonom javiti svom liječniku obiteljske medicine, a ako s njim nisu uspjele uspostaviti kontakt, moraju se javiti u jednu od izdvojenih 24-satnih ordinacija, uz obveznu prethodnu najavu telefonom.


U Domu zdravlja Županja, ističe ravnateljica Luca Lešić, jako su se dobro organizirali i spremni su u slučaju potrebe primati pacijente pod sumnjom u zaraženost koronavirusom.


- Procijenili smo da ulaz u prostor gdje je bila smještena Medicina rada nema dodira niti s jednim drugim ulazom niti bilo kojom drugom jedinicom rada u Domu zdravlja. Zadovoljeni su baš svi rigorozni uvjeti i ondje će se, u slučaju potrebe, samo ispuniti protokol i prikupljati podatci na temelju kojih će se odlučiti o potrebi slanja pacijenta na testiranje na koronavirus - ističe.
Prema protokolu

Nastojali su da ta ordinacija bude fizički odvojena od svih ostalih radnih jedinica Doma zdravlja u slučaju da, ako dođe možebitno zaražena osoba, s njima nema baš nikakvog dodira. U tome prostoru, što je također važno, ima još jedan izlaz tako da pacijent može i ondje i ući i izaći i u slučaju potrebe spremni su reagirati i postupiti prema protokolu.


- Organizirali smo se sukladno uputama Kriznog stožera i ministra zdravstva. Imali smo stručno vijeće, nazočila mu je i predstavnica Zavoda za javno zdravstvo, sve su djelatnosti dobile upute, uskladili smo se, dogovorili komunikaciju i suradnju. Svi naši doktori, bez obzira na status, stavili su se na raspolaganje, kao i naši mladi liječnici. Mi smo spremni, nema nikakve krize ni panike i sve je pod kontrolom. Ljekarna funkcionira i laboratorij će raditi prema potrebi, ali se pacijenti moraju prethodno javiti i imati svježu uputnicu. Sve smo sveli na najmanje komuniciranje između ljudi, a da svi dobiju svoju uslugu - zaključuje. Potrebe za dodatnom zaštitnom opremom i dezinficijensima dali su kriznom stožeru i vjeruje da će ih dobiti. Zasad ih sami kupuju i snalaze se.


Sukladno dobivenom protokolu, sve se radi i dogovara telefonom. Ako pacijent treba doći u Dom zdravlja, otključaju mu vrata, prikupe sve potrebne informacije, dezinficiraju mu se obuća i ruke i tada ide doktoru.
Uvedene su sve mjere predostrožnosti i dezinfekcije i u ambulantama u selima.


Marija Lešić Omerović
obveza
TELEFONOM SE

PRVO JAVITI

SVOME LIJEČNIKU
VUKOVAR, ŽUPANJA, VINKOVCI - ORDINACIJE
U najistočnijoj županiji uspostavljene su tri izdvojene ordinacije koje će raditi 24 sata na dan. Pacijenti se obavezno trebaju prvo javiti telefonom. Nalaze su u Domu zdravlja Vukovar, Blage Zadre 3, Vukovar (Borovo naselje), a kontakt-telefon je 032/ 618-956. Izdvojena ordinacija u Domu zdravlja Županja je u Ulici dr. Franje Račkog 32, u prostorima Medicine rada, kontakt-telefon: 032/ 831-716. Lokacija ordinacije Doma zdravlja Vinkovci je u Ulici Vladimira Gortana 25b, (zgrada XI. mjesnog odbora - „Mala Bosna“). Kontakt-telefon je 08008008.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana