Regija
OTKAZAN DOLAZAK KRUZERA

U Vukovaru su stopirani svi dolasci turista
Objavljeno 19. ožujka, 2020.
Obustavljen je rad pristaništa, otkazani dolasci svih grupa i više od dvije tisuće noćenja
VUKOVARBrojne mjere kojima se nastoji spriječiti širenje koronavirusa među ostalim ostavit će traga i u turizmu.


Iako na spomen turizma većina ljudi pomisli na Istru i Dalmaciju, treba uzeti u obzir kako će probleme u opstanku na tom tržištu imati i oni koji od turizma žive u kontinentalnoj Hrvatskoj. Za sada je mjerodavnima teško procijeniti o kolikim će se štetama raditi, ponajprije što nitko ne može prognozirati koliko će pojedina ograničenja trajati i kada ćemo se vratiti uobičajenom životu. Iz Grada Vukovara su tako naveli kako je Republika Hrvatska 13. ožujka proglasila epidemiju koronavirusa, mnoge su države diljem svijeta zatvorile državne granice i putnička pristaništa, a obustavljen je i putnički promet. I Lučka uprava Vukovar donijela je Odluku o privremenoj obustavi rada putničkih pristaništa u Vukovaru, Iloku, Batini i Aljmašu.


Za 2020. godinu najavljeno je 346 pristajanja kruzera u Vukovar. Četiri dana prije proglašavanja epidemije sezona je otvorena pristajanjem prvoga kruzera, međutim potom su za ožujak otkazani svi kruzeri, s tim da se očekuju i daljnja otkazivanja. Također su otkazani dolasci svih grupa, minimalno 2063 noćenja za ožujak i travanj, kao i posjeti kulturnim ustanovama, najavljene vožnje na Vukovar Waterbusu te posjeti učenika preko Memorijalnog centra Domovinskog rata. Istovremeno su otkazane i druge turističke aktivnosti kao što su manifestacije Pisanicom do Uskrsa i Vukovarsko lutkarsko proljeće.


Zrinka Šesto, vlasnica elektrosolarnog broda, potvrdila nam je kako su od 13. ožujka otkazali sve aktivnosti i najavljene dolaske.


- Otkazali smo sve planirano za ožujak i travanj. Moram istaknuti kako je to razdoblje bilo odlično popunjeno, sezona je kvalitetno krenula, no zbog ove situacije sve smo stopirali. Imali smo najave više konferencija na brodu i školskih ekskurzija i u tom nam je smislu šteta minimalno 40 tisuća kuna. U to ne ubrajam skupine koje dođu u grad i odluče se na vožnju brodom, tako da je kompletan minus nemoguće sa sigurnošću utvrditi - rekla je Šesto dodajući kako će, ako država ne osigura neke mjere pomoći ili konkretne olakšice, daljnje poslovanje doći pod upitnik, posebice ako postojeće stanje duže potraje.


Treba istaknuti kako su u Vukovaru brojne institucije i ustanove ili posve zatvorile vrata ili rad s korisnicima obavljaju isključivo telefonom i elektroničkom poštom. Tako su knjižnica i muzeji prekinuli rad s korisnicima i posjetiteljima. Vukovarsko-srijemska županija donijela je preventivnu mjeru prestanka izravnog rada sa strankama, što znači kako su sva upravna tijela Županije, županijske ustanove i trgovačka društva kojima je VSŽ osnivač prestali s izravnim radom sa strankama od 17. ožujka.


Iz Socijalne samoposluge obavijestili su kako će do 1. travnja raditi u vremenu od 8 do 11 sati. Istodobno su zatražili pomoć i apelirali na ljude dobra srca da doniraju samoposluzi namirnice u skladu s mogućnostima.
Istaknuli su kako nemaju puno namirnica, a sve što im bude na raspolaganju, korisnicima starijim od 60 godina dovozit će na kućnu adresu.


Dragana Korpoš
Turistički djelatnici poštuju sve mjere, s neizvjesnošću gledaju na budući rad i nadaju se pomoći države
TRAŽE VOLONTERE
GD Crvenog križa pomaže starijim i nemoćnim te osobama u samoizolaciji koje nemaju obitelj, susjede ili prijatelje koji im mogu pomoći u nabavi hrane i lijekova. Pozivaju sve koji žele dio vremena volontirati da im se jave na broj telefona 032/441-364.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VIROVITICA

U tijeku je orezivanje

2

NAKON PRVE FAZE PROJEKTA ‘’NAUČI ME I USPJET ĆU!’’

Radionice oduševile sve korisnike

3

U “SOČKI”

Volonteri prošli
edukaciju o načinu rada