Regija
ODLUČENO O ŽUPANIJSKIM NAGRADAMA

Nagradua za životno djelo dobila Marija Bajt
Objavljeno 18. ožujka, 2020.
POŽEGA


Dobitnica ovogodišnje nagrade Požeško-slavonske županije za životno djelo je Marija Bajt, hrvatska političarka. Prema struci je profesorica kroatistike i komparativne književnosti i diplomirana knjižničarka. Uz to, Županijska skupština odlučila je dodijeliti i šest godišnjih nagrada.


Dan Požeško-slavonske županije slavi se 14. travnja. Toga je dana 1993. godine održana konstituirajuća sjednica Županijske skupštine. U povodu toga županijske nagrade dodijelit će se na svečanoj sjednici Županijske skupštine, čiji datum održavanja još uvijek nije preciziran.


Nagrada za životno djelo sastoji se od zlatnog županijskog grba (plakete) i diplome, a godišnja nagrada sastoji se od zlatnog banovca (plakete) i diplome. Sadašnja Požeško-slavonska županija u povijesti se prvi put spominje daleke 1210. godine, i to pod nazivom "Požeška županija", sa sjedištem u tadašnjoj požeškoj utvrdi, odnosno današnjem Starom gradu u središtu Požege.


Nagrada Požeško-slavonske županije za životno djelo bit će dodijeljena Mariji Bajt za višegodišnji rad i ostvarene rezultate znatne za doprinos u kulturi i očuvanju kulturne baštine županije. Prema struci je profesorica kroatistike i komparativne književnosti i diplomirana knjižničarka, a dva mandata bila je zastupnica u Hrvatskom saboru. Njezin doprinos ogleda se i u vrijeme novog ustroja Hrvatske, odnosno osnivanja tada Županije požeško-slavonske, koja je tada administrativno obuhvaćala i nekadašnju Općinu Našice.
Godišnju nagradu Požeško-slavonske županije primit će dr. sc. Hrvoje Potrebica, prof. i znanstvenik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, zatim Mario Kalan i Mario Bošnjak, članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, kao volonterski provoditelji sadržaja projekta "Sat istine", nastalog kao dopuna nastave zavičajne povijesti stvaranja i obrane naše države za učenike osmih razreda svih škola na području ove županije, Kutjevo d.d. za rezultate u proizvodnji i prometu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Lipik i kulturno-umjetničko društvo Orljava iz Pleternice. B.S.T.
Nagrada za životno djelo zlatni je županijski grb i diploma, a godišnja je zlatni banovac i diploma
Možda ste propustili...

OBVEZNE ZAŠTITNE MASKE I RUKAVICE U PROSTORU MULTIMEDIJE

Novo radno vrijeme PC-a Dravska priča

NA INTERVENCIJE U ROKU OD MINUTE

JVP Županje počeo raditi

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

AKO IH I BUDE, PREDBOŽIĆNE MANIFESTACIJE BIT ĆE SKROMNE

Advent u Baranji: dio je još “na čekanju”, dio otkazan

2

VIROVITIČKA PODUZETNIČKA ZONA

Nova infrastruktura u zoni Antunovac

3

PROJEKT “ČUVARICA BAŠTINE U SRCU BIZOVCA”

Obnova kurije jača razvojne potencijale općine Bizovac