Regija
PROGRAM MALIH KOMUNALNIH AKCIJA

Mjesni odbori dižu kvalitetu života, najviše je akcija na uređenju mjesnih domova
Objavljeno 19. ožujka, 2020.
SLATINA

Osim iznimno velikih projekata milijunske vrijednosti, kao što su rekonstrukcija ceste do Golenića i rekonstrukcija mjesnog doma u Donjim Meljanima te složenog projekta izgradnje kolno-pješačkog mosta u Gornjem Miholjcu, u slatinskim prigradskim naseljima i gradskim mjesnim odborima tijekom prošle i ove godine proveden je cijeli niz aktivnosti koje su financirane iz proračuna Grada Slatine.

Upravo za takve svrhe ustanovljen je Program malih komunalnih akcija kako bi se pomoglo mještanima u zadovoljavanju njihovih potreba i omogućilo da sami svojim akcijama doprinesu kvaliteti življenja u svojim sredinama. Prema riječima pročelnika Upravnog odjela za razvoj grada Marina Kokorića, Grad je tako u 2019. godini platio nabavljeni građevinski materijal za mjesne odbore Vladimira Nazora (4771 kuna), Markovo (3000 kuna), Kozice (6000 kuna) i Radosavci (11.000 kuna). Iz proračuna je plaćen najam radnog stroja za potrebe MO Golenić u vrijednosti 18.900 kuna i rad grederom na profiliranju nogometnog igrališta za MO Donji Meljani u vrijednosti 3750 kuna. U MO Kozice adaptirana je kuhinja vrijednosti 4000 kuna te je nabavljena stolarija u vrijednosti 10.000 kuna. Nabavljena je i ugrađena kuhinja za mjesni dom u Markovu vrijednosti 9900 kuna i ostali inventar za 4200 kuna. Uređen je također ulaz i okoliš mjesnog doma u Ivanbrijegu vrijednosti 19.900 kuna te vrata za dom u MO Centar za 5200 kuna. Na teret slatinskoga gradskog proračuna nabavljeni su i razni aparati i strojevi neophodni za funkcioniranje vijeća mjesnih odbora. Kupljena je motorna kosilica za MO Sladojevački Lug u vrijednosti 2450 kuna, električna grijalica za MO Centar vrijednosti 595 kuna, hladnjak za MO Radosavci vrijednosti 1800 kuna i peć u MO Markovo vrijedna 2.400 kuna.

Premda su prošla tek dva i pol mjeseca u ovoj godini, do sada je također već ostvaren niz malih komunalnih akcija. Pročelnik Kokorić navodi da je već nabavljen građevinski materijal za potrebe mjesnih odbora Lukavac (7700 kuna), Bakić (11.400 kuna) i Potočani (3000 kuna). Uređenje dvorišta kod vatrogasnog doma u Sladojevačkom Lugu stajalo je 19.900 kuna, naručene sadnice drveća za MO Sladojevci plaćene su 1600 kuna, izmuljenje ribnjaka u Donjim Meljanima stajalo je 20.000 kuna, nabavljena je i ugrađena plastična stolarija na zgradu Treći rajon u MO "Matija Gubec" u vrijednosti 21.200 kuna te je nabavljen i ugrađen klima-uređaj u prostorije Streljačkoga kluba Gornji Miholjac za 4500 kuna. Asfaltiranje ceste do groblja u Goleniću plaćeno je 21.000 kuna, panelna ograda sa stupovima za MO Ivanbrijeg stajala je 16.000 kuna, beton za MO Bakić 4337 kuna, sanitarije za MO Lukavac 600 kuna, a garniture za sjedenje za mjesni dom Gornji Miholjac plaćene su 9900 kuna.

Očigledno je da su predsjednici i članovi vijeća mjesnih odbora vodili računa o različitim potrebama i provodili "male komunalne akcije" sukladno tim potrebama na svojim područjima. Najviše akcija usmjereno je na uređenje mjesnih domova, jer to su prostorije u kojima se ostvaruje društveni život mjesta. P. Žarković
U mjesnim domovima ostvaruje se društveni život mjesta - od svadbi, krstitiki, karmina... do izbora
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana