Novosti
POSLODAVCI I STRUKOVNE UDRUGE UPOZORAVAJU:

Hitno zaustaviti otpuštanja i urušavanje gospodarstva
Objavljeno 19. ožujka, 2020.

Nakon što je Vlada predstavila 63 mjere za pomoć gospodarstvu pogođenom epidemijom koronavirusa, Hrvatska udruga poslodavaca istaknula je kako je potrebno hitno definirati kriterije prema kojima će gospodarstvenici moći pristupiti tim mjerama, a posebno se to odnosi na mikrotvrtke i male tvrtke.



400.000 radnih mjesta

"Kako bi se sačuvala radna mjesta i izbjegla ili znatno smanjila otpuštanja, dobro je da je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava donijelo posebnu mjeru kojom će se financirati 100 posto troška neto minimalne plaće u tvrtkama čije je poslovanje ugroženo. Procjena je da će se ovom mjerom obuhvatiti oko 400 tisuća radnih mjesta, ali HUP smatra da mjere za potporu malih i srednje velikih tvrtki trebaju biti veće jer ovo već sada nije dovoljno", ističu poslodavci. Glavni direktor HUP-a Davor Majetić ističe kako mjere davanja nepovratnih sredstava za isplatu plaća moraju biti prioritet.


"Važno je da ova mjera obuhvati što je šire moguće sve sektore i veličine gospodarskih subjekata, jer svagdje ima ugroženih koji ne mogu izdržati nekoliko mjeseci bez prihoda. Moramo zaustaviti otpuštanja koja su krenula i dati poslodavcima podršku i jasne smjernice moguće pomoći u sljedećim danima i mjesecima. Također nastavljamo razgovarati i tražiti od Vlade da se dio davanja poslodavcima bezuvjetno otpiše na svim razinama države za vrijeme poslovne neaktivnosti jer svaka odgoda plaćanja u ovom trenutku može biti privremena pomoć, no to zasigurno nije trajno rješenje problema jer će ti dugovi doći na naplatu, a gubici koje gospodarstvo sada trpi mnogima su već nenadoknadivi u ovoj godini", izjavio je Majetić. Ističe kako će HUP nastavljati predlagati da se porezno snažnije rastereti cjelokupno gospodarstvo i da se država odrekne dijela prihoda parafiskalnih nameta. "Ovo je ključan trenutak u kojem moramo sve svoje napore uložiti da gospodarstvo funkcionira i da se ne dopusti urušavanje, kako socijalne i ekonomske posljedice ne bi bile dramatične“, ističe Majetić.


I na sastanku čelnika HUP-a, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore i Hrvatskih izvoznika naglašeno je da zaposlenicima i obrtnicima koji su privremeno zatvoreni zbog koronavirusa treba što prije, u skladu s mjerom Vlade broj 18., pomoći davanjem minimalnih plaća kako bi se izbjegla otpuštanja i bankrot. Također se traži da ih se oslobodi obveze plaćanja doprinosa na te minimalne plaće za trajanja krize. Strukovne i gospodarstvene udruge smatraju kako Vladine mjere daju kvalitetnu podlogu za daljnje mjere koje će se donositi u sljedećem razdoblju.
Ograničiti uvoz hrane

Iz Hrvatske poljoprivredne komore u srijedu su Hini također kazali kako dijelom pozdravljaju Vladin paket pomoći gospodarstvu, no smatraju da treba ograničiti i kontrolirati uvoz hrane i živih životinja iz kontaminiranih područja te pomoći domaćim proizvođačima u plasmanu robe u trgovačke lance. "Već dobivamo upite od proizvođača koji imaju robu, a nemaju je gdje prodati jer su zatvorene granice i tržnice, a trgovački lanci i dalje uvoze. To se ne smije događati. Robu koju imamo treba otkupiti, a onu koju se može brzo podići poput one iz povrtlarstva, peradarstva, svinjogojstva i ovčarstva treba što hitnije ‘pogurati‘ i povećati", kazao je Hini predsjednik HPK-a Mladen Jakopović. Ističe kako se Komori javljaju zabrinuti poljoprivrednici, jer pojedine mjere ograničenja zbog koronavirusa direktno utječu na njihovo poslovanje. Posebice se to odnosi na proizvođače u kratkim lancima dobave. Tako je, primjerice, kaže Jakopović, stigao upit gospođe čiji se OPG bavi proizvodnjom sira na malo. Do sada su prodavali na vinkovačkoj tržnici, koja je zatvorena. Za njezinu obitelj to je jedini izvor prihoda, pa bi bilo dobro razmisliti o mjerama koje mogu pomoći takvim malim proizvođačima na koje kriza ima direktan i dalekosežan utjecaj, kazao je Jakopović.

Sličan upit došao je i od proizvođača cvijeća koji su u proizvodnju uložili stotine tisuća kuna, a sezona prodaje traje od polovine ožujka pa negdje do polovine svibnja. Jakopović poziva da se osposobe sve klaonice kako bi domaće meso završilo na policama domaćih trgovina. Preporučuje i interventni otkup žitarica u robne zalihe kako bi se postigla sigurnost hrane za ljude i životinje u slučaju da kriza potraje duže nego što se očekuje. U HPK-u nužnom smatraju i isplatu poticaja do 15. travnja, i to u cijelosti, kao i isplatu projekata iz mjera Ruralnog razvoja.


Dijana Pavlović/Hina
Veljko Ostojić

Hrvatska udruga turizma

SVE RAZINE VLASTI TREBAJU ODGODITI SVE OBVEZE

Hrvatska udruga turizma donošenje konkretnih Vladinih mjera za zadržavanje zaposlenosti i održanje likvidnosti drži ključnima za turizam, s obzirom na to da u idućih 30 dana sigurno nije realno očekivati nikakav turistički promet, komentirao je za Hinu direktor HUT-a Veljko Ostojić. Naglašavajući kako u turizmu pozdravljaju brzu reakciju Vlade u donošenju tih mjera, Ostojić ističe da posebno važnom mjerom u HUT-u smatraju osiguravanje sredstava za minimalne plaće ugroženim gospodarstvenicima. Bez toga će, kako iznosi, turističke kompanije biti prisiljene na donošenje neželjenih odluka. "Na te mjere gledamo kao na kvalitetan prvi korak koji amortizira šok prekida turističkog prometa. No za stabilizaciju poslovanja kompanija bit će nužno definirati i drugi krug mjera, kada se počnu zbrajati gubici kompanija", poručuje Ostojić. Upozorava pritom i da su za očuvanje likvidnosti ključne i mjere odgode svih obveza te stoga poziva sve razine vlasti, od jedinica lokalne samouprave preko županija do tvrtki u njihovu vlasništvu, da što prije također definiraju takve mjere. "Očekujemo i da im i Vlada da jasne preporuke u tom smjeru", kaže Ostojić, koji i upozorava da je važno da se sve mjere koje je donijela Vlada što prije konkretiziraju i odmah krenu u primjenu.
GUBITCI ZBOG ZABRANE OKUPLJANJA
Udruženje organizatora i realizatora događanja istaknulo je da mjere protiv širenja koronavirusa, iako razumljive, za tvrtke iz te industrije znače i potpunu obustavu rada, pa stoga traže sufinanciranje minimalno 60 posto plaća svih zaposlenika osim vlasnika i članova uprave. Ova industrija jedna je od prvih i najtežih ekonomskih žrtava virusa, poručuje se u priopćenju. Darko Tuček iz Udruženja tako ističe da osim sufinanciranja osobnog dohotka zaposlenika, osim vlasnika i članova uprave, traže i oslobođenje od plaćanja komunalne naknade. Pojašnjava da im je komunalna naknada "astronomski trošak" jer se za skladišta koja su im potrebna za svu opremu naplaćuje po kubikaži, a ne po kvadraturi. Marko Perica iz Udruženja ističe da, kad se stvari i normaliziraju, industrija događanja se još neko vrijeme neće revitalizirati. "Odgode plaćanja ništa nam ne znače, trebaju nam egzaktne i prohodne mjere koje možemo koristiti odmah", poručuje.
400

tisuća radnih mjesta moglo bi biti obuhvaćeno mjerom kojom će se financirati 100 posto troška neto minimalne plaće
Možda ste propustili...

KONFERENCIJA “OBRAZOVANJE U FOKUSU”

O izazovima u obrazovanju

KAŽNJAVANJE UPORNIH PROMETNIH PREKRŠITELJA

Policija oduzela 1148 vozila