Sport
PODIJELJENI U ZEMLJI DOMAĆINA OI

Japanci za odgodu, premijer još vjeruje u prvotni termin
Objavljeno 18. ožujka, 2020.

Japanski premijer Shinzo Abe izjavio je da će skupina sedam svjetskih lidera (G7) podržati "kompletne" ovoljetne Olimpijske igre, izbjegavši odgovor na pitanje je li netko od sudionika videokonferencije spomenuo moguću odgodu Igara u Tokiju, koje bi se trebale održati u terminu od 24. srpnja do 9. kolovoza.

Dnevnik "Asahi" pak je uoči još jedne videokonferencije, koju je sazvao Međunarodni olimpijski odbor (razgovarat će se s čelnicima saveza svih sportova), objavio anketu među japanskim građanima, koja je pokazala da je njih 63 posto za odgodu Olimpijskih igara, a samo 23 posto misli da bi se one trebale održati kako je i planirano.

- Činimo sve što je u našoj moći da budemo spremni i cilj nam je održati kompletno natjecanje kao dokaz da čovječanstvo može pobijediti koronavirus - izjavio je japanski premijer tijekom videokonferencije, a tu je rečenicu ponovio i na novinarsko pitanje je li netko spomenuo moguću odgodu.

Interpretirajući premijerovu izjavu, olimpijska ministrica Seiko Hashimoto pojasnila je da termin "kompletne" znači održavanje Igara ovog ljeta u predviđenom terminu i uz nazočnost gledatelja. Svjetski su se lideri obvezali da će "činiti štogod je potrebno" u borbi protiv pandemije koronavirusa te da će još bolje surađivati kako bi zaštitili zdravlje ljudi, njihove poslove i gospodarski rast, a izdali su i zajedničku izjavu u kojoj su obećali baviti se zdravstvenim i ekonomskim rizicima.

Koronavirusom do sada je zaraženo gotovo 180.000 ljudi diljem svijeta, a više od 7000 je umrlo. Epicentar pandemije je iz Kine preseljen u Europu, gdje su otkazana gotovo sva sportska natjecanja, što dodatno komplicira situaciju oko održavanja Igara u Tokiju u predviđenom terminu. Čelni čovjek Francuskog olimpijskog odbora izjavio je u ponedjeljak da bi za održavanje OI-ja prema planu pandemija trebala dostići vrhunac i početi jenjavati do kraja svibnja, a američki predsjednik Donald Trump ustvrdio je da bi najgore razdoblje u borbi s koronavirusom trebalo završiti u srpnju ili kolovozu, što je mnogo dulje nego što je prethodno predviđeno. Stoga je jasno da su sve opcije i dalje otvorene. H
Shinzo Abe

japanski premijer

Prebrodit ćemo širenje zaraze i bit ćemo domaćin Olimpijskih igara kako je i planirano. Imamo relativno nisku stopu infekcije koronavirusom, daleko nižu od Južne Koreje, Kine, Italije ili Irana
Možda ste propustili...

11. POBJEDA U KARIJERI U ISTO TOLIKO MEČEVA

Hrgović nokautirao Grka Kartoziju

MILETA SELE, A ON SE SPREMA ZA GORICU

Škorić: Volio bih podići trofej kao kapetan Osijeka

Najčitanije iz rubrike