Regija
NOVE MJERE NA ISTOKU

Zaraženih nema, 2 objekta osigurana su za karantene
Objavljeno 18. ožujka, 2020.
Jedan je od objekata osiguran za prijevoznike. Utvrđeno je pet slučajeva kršenja samoizolacije
VUKOVAR - Stožer civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije jučer je, uz jednoglasnu potporu gradonačelnika i načelnika, usvojio niz mjera u svrhu sprječavanja širenja koronavirusa.Među ostalim, naložena je odgoda svih okupljanja stanovništva na otvorenom ili u zatvorenom prostoru po bilo kojoj osnovi, sve manifestacije, sportska natjecanja, treninzi i kulturne priredbe. Također je naloženo privremeno zatvaranje gradskih knjižnica, čitaonica i muzeja te preporučena obustava rada gradskih i općinskih tržnica do daljnjeg, radi sprječavanja vrlo bliskih kontakata među osobama, posebice onima starije dobi. Naložena je zabrana posjeta u županijskim i privatnim domovima za starije i nemoćne osobe te ograničenje rada ugostiteljskih objekata i restorana u vremenu od najranije 6 do najkasnije 18 sati, uz iznimku rada dostave i Pučke kuhinje uz pridržavanje svih mjera predostrožnosti. Do daljnjega je naložena zabrana rada diskoteka i noćnih klubova te privremena obustava rada putničkih pristaništa u Vukovaru, Iloku, Batini i Aljmašu. Uslužnim djelatnostima u kojima se ostvaruje neposredni bliski kontakt s klijentima (poput kozmetičkih i frizerskih salona i teretana) naloženo je ograničenje radnog vremena od najranije 8 do najkasnije 18 sati, uz ograničen broj osoba koje se istovremeno nalaze u objektu tako da su međusobno udaljene najmanje jedan metar. Građanima je preporučeno da bez prijeke potrebe ne putuju izvan Vukovarsko-srijemske županije, posebice ne u inozemstvo.

Zdravko Kelić, načelnik Stožera civilne zaštite VSŽ-a, rekao je na konferenciji za novinare kako je situacija stabilna i na području županije nema nijedne osobe pozitivne na koronavirus.

- U ovom trenutku imamo nešto više od 300 osoba u samoizolaciji. Najbitnije je da sustav funkcionira, a dva su objekta mobilizirana u svrhu karantene. Jedan je osiguran za prijevoznike, vozače kamiona, koji nam dolaze i moraju u karantenu te neće dolaziti u kontakt s građanima. Drugi je prostor mobiliziran za one koji nisu vozači, ali bi mogli biti iz drugih razloga stavljeni u karantenu - naveo je Kelić, dodajući kako sve donesene mjere na snagu stupaju danas, 18. ožujka.

Na konferenciji je naglašeno kako je s jučerašnjim danom na području županije testirano 20-ak osoba na koronavirus i svi su nalazi bili negativni. Također je rečeno kako kontinuirano raste broj osoba koje su u samoizolaciji. Policija provjerava svaku dojavu o kršenju samoizolacije, izlazi na teren i pravi službena pismena, bilješke i izvješće, koje potom dostavljaju nadležnom inspektoratu.

Od ukupno 9 dojava u pet je slučajeva utvrđeno da je bilo kršenja samoizolacije i te će osobe biti novčano kažnjene.

Dragana Korpoš
300

osoba pod mjerom je samoizolacije, 20-ak je testirano na koronavirus i svi su nalazi negativni
KILOMETARSKE KOLONE TERETNJAKA
Na graničnim prijelazima zabilježen je iznimno mali promet osobnih vozila, ali su na nekim graničnim prijelazima bile kilometarske kolone teretnih vozila. Tako je na GP Tovarnik jučer oko podneva kolona kamiona bila duga 4 kilometra, na GP Bajakovo 8 kilometara, dok je večer prije bila duga čak 12 kilometara. Sve mjerodavne službe pojačano rade kako bi se kolone smanjile, a vozačima se organizirano dostavlja pomoć u hrani i vodi. Budući da je dolazak vozila s drugih graničnih prijelaza značajan, teško je prognozirati kada će se gužve smanjiti.
Možda ste propustili...

NAJVEĆI PROJEKT VODNOKOMUNALNE INFRASTRUKTURE

Grad Virovitica bit će potpuno opremljen sustavom odvodnje

U ORGANIZACIJI ŠPORTSKO RIBOLOVNE UDRUGE PLOSNA KUNIŠINCI

Natjecanje kadeta

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana