Regija
OPĆINSKO VIJEĆE MARIJANCI ODRŽANO UNATOČ KORONAVIRUSU

Zbog završetka doma i vrtića Općina Marijanci kreditno se zadužuje 5,4 milijuna kuna
Objavljeno 18. ožujka, 2020.
MARIJANCI - Unatoč koronavirusu održana je sjednica Općinskog vijeća Marijanci, pri čemu su poštovani propisani higijenski uvjeti.Sjednica nije održana u općinskoj vijećnici, nego u dvorani Društenog doma, a općinski vijećenici sjedili su s mjestom razmaka te su na ulazu morali dezinficirati ruke. Na sjednici je bilo 13 točaka dnevnog reda i sve su usvojene jednoglasno.

Općinsko vijeće usvojilo je prvi rebalans proračuna Općine Marijanci za 2020. godinu, a prije usvajanja prvih izmjena i dopuna proračuna Vijeće je usvojilo godišnji obračun proračuna Općine za 2019. godinu, prema kojem je iskazan višak prihoda i primitaka u iznosu od 2.235.430 kuna. Općinski načelnik Darko Dorkić rekao je kako su lanjski prihodi ostvareni 90 posto, a rashodi 76 posto.

– Proračun je ostvaren u očekivanim okvirima. Prihodi su 1.291.000 kuna manji po osnovi neostvarenih, a planiranih sredstva iz fondova EU-a, te kapitalnih pomoći iz državnog i županijskog proračuna. Što se tiče rashoda u 2019. godini, oni su 3.527.360 kuna manji od planiranih - pojasnio je načelnik Dorkić.

Predstavljajući prvi rebalans proračuna, načelnik Dorkić kazao je kako će se Općina kreditno zadužiti 5,4 milijuna kuna jer je u prvom tromjesečju manji priljev sredstava iz Europske unije. Kreditna sredstva utrošit će se za financiranje dvaju velikih projekata - za rekonstrukciju i dogradnju društveno-vatrogasnog doma u Črnkovcima te za rekonstrukciju i prenamjenu objekta bivše osnovne škole u dječji vrtić u Marijancima.

– Svjedoci smo do kuda se došlo s radovima i sigurno nitko od nas ne želi da dođe do njihova prekida. Zaduživanje je nužnost, a ne nikakav hir. Svi želimo da izvođači rade najbržim tempom i najbolje, pa je na nama da ih ne zakočimo s financijske strane. Na takav način moramo prebroditi situaciju, jer u ovom trenutku drugog modela nema – kazao je načelnik Dorkić.

Izmjenama i dopunama proračuna Općine Marijanci otvorene su nove rashodovne stavke – projektiranje Sunčane elektrane u Črnkovcima, vanjsko uređenje stana za liječnika kod dječjeg vrtić te opremanje društveno-vatrogasnog doma u Črnkovcima. Za te tri nove proračunske stavke planirano je 600.000 kuna.

Prvim izmjenama i dopunama proračuna Općine Marijanci smanjenja su sredstva za sufinanciranje smještaja učenika srednje škole u učeničkim domovima te izdvajanja za stipendije studentima jer je zaprimljeno manje zahtjeva.

Snježana Fridl
Općinski načelnik Darko Dorkić rekao je kako su lanjski prihodi ostvareni 90 posto, a rashodi 76 posto
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana