Svijet
CRNA GORA BEZ ZARAŽENIH, ALI OBUSTAVILA PROMET

U Srbiji kažnjavaju starije od 65, u BiH izvanredno stanje
Objavljeno 18. ožujka, 2020.
Hrvatski državljani, kada prelaze granicu BiH, od sada moraju imati putovnice
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u utorak je zbog epidemije prouzročene koronavirusom proglasilo stanje nesreće u državi, što je ekvivalent izvanrednom stanju, ali granica s Hrvatskom ostaje otvorena.


Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija nakon izvanredne sjednice vlade u Sarajevu novinarima je kazao da je proglašenje stanja "prirodne ili druge nesreće" na tragu odluka koje su u ponedjeljak već donijele vlade dvaju entiteta i distrikta Brčko. Nakon što je mjera podignuta na državnu razinu, vlastima na svim razinama trebalo bi biti olakšano donošenje mjera za suzbijanje širenja zaraze koronavirusom. Bit će uspostavljeno posebno koordinacijsko tijelo kako bi se uskladili postupci svih razina vlasti i razmjena informacija. Vodit će ga ministar sigurnosti Fahrudin Radončić.


Vijeće ministara potvrdilo je kako će svi državljani BiH i dalje morati u izolaciju na 14 dana nakon povratka iz inozemstva, od čega su izuzeti samo diplomati, vozači kamiona i posade zrakoplova. Mjera bi se trebala provoditi na samoj granici u posebnim šatorskim naseljima koja će biti podignuta u blizini graničnih prijelaza, u čemu će pomoći i vojska. "Sve te karantene bit će organizirane sukladno preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO)", kazao je Tegeltija, pojašnjavajući kako je riječ o velikom logističkom izazovu, jer će u njima trebati organizirati cjelokupni život. Na granici s Hrvatskom bit će tri takva naselja. Na granici sa Srbijom zasad ih neće biti, jer je ta zemlja ionako zatvorila sve granične prijelaze s BiH.


Prelazak granice hrvatskih državljana zasad se odvija bez posebnih ograničenja, ali moraju imati putovnice kako bi se moglo pratiti kada i gdje ulaze u BiH, ili je napuštaju.
Granica s RH otvorena

Opcija zatvaranja granice s Hrvatskom još se ne razmatra, jer su dvije države iznimno povezane, posebice kada je riječ o stanovništvu koje živi uz samu granicu. Do utorka u podne u BiH je zabilježeno ukupno 26 slučajeva zaraze koronavirusom. Najveće žarište (20 slučajeva) jest šire područje Banje Luke.


U Srbiji je u utorak potvrđeno još osam slučajeva koronavirusa, što je dosad ukupno 65 zaraženih, u samoizolaciji je oko 8000 ljudi, a na snagu je stupilo ograničenje kretanja osoba starijih od 65 godina i niz drugih mjera. Među posljednjih 19 testiranih od ponedjeljka u 18 sati, osam je bilo pozitivno na COVID-19, pet osoba je zadržano na bolničkom liječenju, dok su tri s lakšom kliničkom slikom pod nadzorom u kućnoj izolaciji, priopćilo je ministarstvo zdravstva.


Nakon što je premijerka Ana Brnabić u ponedjeljak ocijenila da građani nisu dovoljno ozbiljno shvatili uvođenje izvanrednog stanja, savjete i preporuke te najavila mogućnost uvođenja strožih mjera i ograničenje kretanja, uključujući i policijski sat, uslijedila je dodatna mjera - zabrana osobama starijim od 65 godina da izlaze izvan kuće ili stana uz kaznu do 150.000 dinara (oko 1280 eura), za prekršitelje. Srbijanska vlada pozvala je poduzeća i organizacije koje su spremne građanima, gospodarstvu i državi staviti na raspolaganje uporabu svoje digitalne platforme i rješenja bez nadoknade tijekom trajanja krize s koronavirusom.

U Crnoj Gori prekinut promet

Crnogorska vlada odlučila je u ponedjeljak navečer prekinuti međunarodni putnički promet i osigurati povratak u domovinu svim građanima zatečenima u inozemstvu, a Hrvatskoj je zahvalila na pomoći pri prolasku crnogorskih vozača zatečenih na granici.


Zatvara se zračni, cestovni i željeznički putnički promet, priopćila je vlada, i preuzela obvezu da osigura povratak u zemlju svim crnogorskim državljanima koji su se zatekli u inozemstvu, s time što će oni po povratku morati provesti u karantenu najmanje dva tjedna. To je dio oštrih mjera koje crnogorske vlasti od petka provode kako bi Crna Gora ostala jedina europska zemlja u kojoj još nema registriran slučaj zaraze koronavirusom.


Vlada je od nedjelje navečer zabranila rad svim ugostiteljskim objektima i trgovačkim centrima te je ograničila broj kupaca koji se mogu istodobno naći u velikim trgovinama na 50, a u malim trgovinama dopušten je jedan kupac na 10 četvornih metara.H
Vuk Tešija
Duško Marković

crnogorski premijer

Izražavam zahvalnost Vladi RH i potpredsjedniku Davor Božinoviću na brzoj reakciji i omogućavanju prolaza crnogorskim vozačima i vozilima prema Crnoj Gori. Vjerujem da će naši vozači brzo biti sa svojim obiteljima.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike