Kultura
NJEGOVE SU KNJIGE PRODANE U VIŠE OD 250 MILIJUNA PRIMJERAKA

Novo izdanje Dahlove "Matilde", jedne od najboljih dječjih knjiga svih vremena
Objavljeno 18. ožujka, 2020.

Roald Dahl poznati je britanski književnik koji je svoju veliku popularnost stekao brojnim djelima koja su uvelike ostavila utjecaj na djecu, ali i na odrasle. Dahl je jedan od najpoznatijih autora za djecu, koji je napisao veliki broj knjiga koje su doživjele nekoliko ekranizacija. Njegove su knjige prodane u više od 250 milijuna primjeraka i prevedene na više od 50 jezika.


Dahl je počeo pisati nakon ozljede kao pilot RAF-a u 2. svjetskom ratu. Prvi roman koji je napisao bio je Gremlini za Walta Disneyja, iz čega je nastao svjetski uspješan film. Uslijedio je roman Charlie i tvornica čokolade, koji ga je proslavio i doživio nekoliko ekranizacija. Ne treba zaboraviti ni ostala velika djela: James i divovska breskva, Čarobni prst, Charlie i veliko stakleno dizalo, Fantastični gospodin Fox, Šašavci, BFG i Vještice, za koji je 1983. osvojio nagradu Whitbread Award. Dobitnik je i mnogih svjetskih nagrada za književnost.


Magazin The Times smjestio je ovu književnu legendu na visoko 16. mjesto najvećih britanskih književnika, a roman Matilda proglasio jednom od najboljih dječjih knjiga svih vremena. Uz priču o Matildi odrastali su brojni naraštaji. Gotovo 600.000 čitatelja na stranici Goodreads ovom je bezvremenskom klasiku dalo visoku ocjenu 4,31 od maksimalnih 5. S prodanih 17 milijuna primjeraka diljem svijeta Matilda se smatra jednom od najpopularnijih dječjih priča svih vremena. Glumac, redatelj i producent Danny DeVito svijetu je 1996. predstavio film Matilda. Najavio je i kako bi volio jednoga dana snimiti i nastavak.


Matilda ostvaruje veliki uspjeh i u kazalištu. Više od 10 godina publika diljem svijeta uživa u nezaboravnom mjuziklu, koji je u svom prvom desetljeću pomeo konkurenciju i osvojio više od 50 nagrada, među kojima je i nekoliko nagrada Antoinette Perry za izvrsnost u kazalištu, obično mnogo poznatija kao nagrada Tony.

Djeci će pokazati kako uz pomoć ljubavi, ljubaznosti i pameti mogu pobijediti svaku grubost, glupost i neljubaznost. Matilda je neobično darovita i znatiželjna djevojčica. Živi s roditeljima i bratom, koji uopće ne primjećuju njezine sposobnosti i interese. Majka joj vrijeme provodi gledajući TV sapunice, a otac je umišljeni i pokvareni preprodavač rabljenih automobila. Matildi očajno nedostaju ljubav i prihvaćanje njezine obitelji, pa vrijeme provodi čitajući knjige, nalazeći u tom utjehu. To joj omogućuje pobjeći u druge i ljepše svjetove i naučiti mnoge stvari. Matilda kreće u školu kasnije u odnosu prema svojim vršnjacima jer su ju roditelji zaboravili upisati. Život joj nije lak, a dodatno joj ga zagorčava strašna ravnateljica škole, gospođica Grozobrad, koja muči sve učenike i pritom uživa, no u školi upoznaje učiteljicu Slatkić, koja joj postaje velika potpora u životu i jedino svjetlo u njezinu životu. Usto, Matilda će otkriti i svoje nove talente, s pomoću kojih će uspjeti ispraviti sve nepravde. N.Vek.
Ovaj prekrasan klasik govori o važnosti čitanja, učenja, prijateljstva, ljubavi, prihvaćanja sebe i drugih
Možda ste propustili...

U SUBOTU ZAVRŠAVA 6. KREATIVNA RIZNICA

Društvene mreže povezuju posjetitelje i izlagače

UMRO AKADEMSKI SLIKAR I KONCEPTUALNI UMJETNIK MARIJAN CRTALIĆ

Posebno je zapažen bio po provokativnim performansima

"PLAČKO" KRISTINE GAVRAN - NOVA PREDSTAVA U MALOJ SCENI

Najteže i najvažnije suze su suze tužnice

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ZA SVAKI DIO PROGRAMA TRAŽILA SE ULAZNICA VIŠE

Kreativnu riznicu online pratilo više od 72.000 ljudi

2

DR. SC. HERMINE GÖRICKE LUKIĆ BOGATIJA JE ZA NAGRADU ZA ŽIVOTNO DJELO

Muzeju je poklonila svoje najljepše godine, koje su joj jednako tako i uzvraćene

3

GORAN KONČAR I EDMUND ANDLER-BORIĆ ZATVORILI PRANDAU FESTIVAL

Bez ljudi koji dolaze na koncerte festival ne bi imao smisla