Autoglas
CRNI PETAK U JEDNOM DANU OTKAZANO NEKOLIKO UTRKA

Koronavirus pobijedio, autosport na čekanju
Objavljeno 17. ožujka, 2020.
Svi se nadaju kako borba s koronavirusom neće dugo trajati, no spremni su suočiti se s mogućim otkazivanjem svih utrka

Petak 13. bio je crni dan za svjetski autosport. Globalna pandemija koronavirusa obustavila je u petak većinu utrka kako na globalnom tako i regionalnom nivou, uključujući i Formulu 1. Jedino su najbolji svjetski relijaši za vikend nastupili u Meksiku, no i ta je utrka okončana dan ranije, kako bi se sudionici mogli vratiti kući jer su gotovo sve svjetske države odlučile zatvoriti svoje granice.

Francuz Sébastien Ogier (Toyota) pobjednik je relija u Meksiku. Šesterostruki svjetski prvak je nakon ove pobjede preuzeo vodeće mjesto u ukupnom poretku vozača. Drugi je u Meksiku bio Finac Teemu Suninen (M-Sport Ford), a treći Estonac Otto Tänak (Hyundai). Organizatori su treću etapu sezone skratili u subotu "u suglasju sa svim momčadima, Međunarodnom automobilskom federacijom i promotorom WRC-a", pa je otpao nedjeljni Power stage. "Otkazivanje posljednjeg dana natjecanja svim će momčadima i medijima omogućiti povratak u svoje države jer se očekuje zatvaranje svih granica zbog pandemije koronavirusa", izjavio je direktor meksičkog relija Patrick Suberville.

Šok za šokom
WRC je tako u kratkom vremenu doživio šok. Osim krnje utrke u Meksiku, već je zbog nestabilne političke situacije otkazan Rally Chile, a u petak je zbog koronavirusa odgođen Rally Argentina, koji se trebao održati u travnju. Neizvjesno je i što će biti s utrkom u Portugalu, koja je u svibnju, te s utrkom na Sardiniji, koja je početkom lipnja. Do sada su uz Meksiko odvožene rally utrke u Monte Carlu i Švedskoj.

Koronavirus je "ubio" i Formulu 1. I prije starta u Australiji otpala je Velika nagrada Kine. Momčadi su se pojavile u Melbourneu, gdje je prvo odustala ekipa McLarena, a neposredno prije početka slobodnih treninga u petak, vodstvo Formule 1 je zbog pandemije koronavirusa otkazalo utrku u Australiji, ali i odgodilo utrke za VN Bahreina i Vijetnama.

Sušno proljeće
Novi datumi održavanja utrka za VN Bahreina, Vijetnama i Kine bit će naknadno određeni. Vodstvo Formule 1 nada se da bi sezona mogla početi krajem svibnja u Europi, a to dovodi u pitanje i održavanje utrka za VN Nizozemske (3. svibnja) i VN Španjolske (10. svibnja).

Kao popratni program VN Australije u Melbourneu je trebalo početi i popularno australsko Supercars prvenstvo, ali je također otkazano. Koronavirus je presudio i početku sezone IndyCar Serije, svojevrsnog sjevernoameričkog pandana Formule 1.

Planiralo se u St. Petersburgu na Floridi utrku održati bez gledatelja, no u petak je otkazana. Florida nije izuzetak, zbog pandemije koronavirusa otkazane su također još tri utrke planirane za travanj. Nije ni počelo, a IndyCar je ostao bez četiri uvodne utrke. Bit će ovo uistinu dugo dosadno proljeće za ljubitelje vrhunskog oktanskog sporta.

Još dva svjetske prvenstva doživjela su šokantne objave u petak 13. Formula E je privremeno suspendirala sezonu do ljeta, ostavši bez čak pet utrka, a FIA WTCR – World Touring Car Cup otkazao je uvodnu utrku koja se 25. travnja trebala održati na Hungaroringu u blizini Budimpešte.

Milan Bugarić
LJUTNJA PA STRAH
Od ogorčenja i ljutnje do zabrinutosti i straha. Tako se mogla iščitati reakcija fanova autosporta na internetu. Otkazivanje utrka mnogi su smatrali nepotrebnim i za sve su krivili političare koji previše vjeruju epidemiolozima. No kada su objavljene brojke o zaraženim i umrlim u svim krajevima svijeta, kao i o rigoroznim mjerama u svrhu zaštite od koronavirusa, autosport je pao u drugi plan. “Sada je vrijeme da pobijedimo ovu neviđenu pandemiju, a kada virus nestane, motori će ponovo zagrmjeti”, jedna je od poruka.
4

uvodne utrke neće imati Formula 1, ali i IndyCar Serija
5

utrka, sve do ljeta, neće sigurno biti voženo u Formuli E
Jedini su se, gotovo do kraja, držali relijaši, no i oni su nakon proglašenja pandemije otkazali utrke