Osijek
U ŠKOLAMA I NA FAKULTETIMA

Počela nastava na daljinu
Objavljeno 17. ožujka, 2020.
Najveće poteškoće u cijeloj Hrvatskoj jučer je izazvao kibernetički napad na Carnetov sustav

U ponedjeljak je počelo jedno od najizazovnijih razdoblja na području obrazovanja, s obzirom na to da je zbog novonastale epidemiološke situacije i širenja zaraze koronavirusom prekinuta klasična nastava i počela je njezina provedba na daljinu. Provjerili smo kako je izgledao prvi dan virtualnog rada u osječkim osnovnim školama, ali i na fakultetima, i kako su se svi zajedno nosili s izazovima rada na daljinu. Najveće poteškoće, i to ne samo u Osijeku, nego i u cijeloj Hrvatskoj, izazvao je kibernetički napad na Carnetov sustav, zbog čega su mnoge škole imale otežan pristup sadržajima, a kako je izvijestilo Ministarstvo unutarnjih poslova, zaprimili su dojavu o počinjenju kaznenog djela za koje je zapriječena kazna od jedne do osam godina zatvora.

Poteškoće su osjetili i u OŠ Frana Krste Frankopana čiji nam je ravnatelj Antun Ptičar potvrdio da ih je ova situacija omela i otežala im provođenje isplaniranih zadataka. "Zbog ove smo situacije imali problem s pristupom sadržaju i nismo uspjeli provesti sve što smo planirali, ali djeca su pratila nastavu na televizijskim programima i u stalnom su kontaktu s razrednicima putem e-maila i ostalih komunikacijskih kanala te se nadamo da će u sljedećim danima svi problemi biti otklonjeni", objasnio je Ptičar.

Odgovorni roditelji
Slično su osjetili i u OŠ "Mladost", međutim, ravnatelj Josip Jukić naglašava kako bi do srijede sve trebalo biti riješeno. "Mi smo već prošloga petka testirali virtualne učionice koje su funkcionirale, a učenici su o svemu obaviješteni i putem naših mrežnih stranica i putem individualnih kontakata s učiteljima, zbog čega smatram da ne bi trebalo biti problema s ovakvim funkcioniranjem nastave", istaknuo je Jukić.

Budući da je organizacija nastave na daljinu organizirana u relativno kratkom vremenu, škole su bile dužne osigurati prostor i skrb za djecu nižih razreda osnovne škole, u slučaju da ih roditelji ne mogu zbrinuti na drugi način, zbog čega su mogli doći u školu i odande pratiti predviđene nastavne sadržaje. Međutim, kako nas je izvijestio Davor Brust, pomoćnik pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Osijeka, djece u osječkim osnovnim školama u ponedjeljak nije bilo. "Razgovarao sam s desetak osječkih ravnatelja i svi su potvrdili da roditelji nisu slali svoje školarce na ‘čuvanje‘ u školu, što govori u prilog da su zaista ovu situaciju shvatili odgovorno i ozbiljno", zaključio je Brust.

Transfer znanja
Rad u novim i izazovnim trenucima osjetili su i u visokom školstvu, što su nam potvrdili i dekani i pročelnici osječkih fakulteta i odjela te su istaknuli kako je trenutačno naglasak na transferu znanja, odnosno predavanjima na daljinu. “Na našim smo stranicama postavili materijale različitog karaktera, od onih pisanih, do videomaterijala i prezentacija, a ponudili smo i komunikacijske kanale putem kojih bi studenti mogli razgovarati s profesorima o eventualnim pitanjima i nedoumicama. Također, u ovom smo trenutku usmjereni na aktivnosti predavanja, a ovisno o razvoju epidemiološke situacije razrađivat ćemo i druge opcije rada na daljinu”, objasnio je prof. dr. sc. Kristian Sabo, pročelnik Odjela za matematiku, koji je dodao da će svoja predavanja, koja trenutačno priprema za objavu, učiniti javno dostupnima. Slično je i na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku, potvrđuje nam dekan prof. dr. sc. Damir Matanović, koji ističe kako im je naglasak također na transferu znanja. “S obzirom na interdisciplinarnost našeg fakulteta, velik dio naših materijala, osim na Loomenu i Moodleu, nalazi se na našim stranicama, ali i u izravnim komunikacijskim kanalima studenata i profesora. Neki studenti s kojima smo razgovarali kažu da su zadovoljni ovakvim načinom rada”, zaključio je Matanović.

Ema Nenadić
ravnatelji
SVI PROBLEMI BIT ĆE UKLONJENI
STUDENTSKI CENTAR I RESTORANI RADE
Iz Studentskog centra obavještavaju da njihovi djelatnici redovno dolaze na posao i obavljaju svoje aktivnosti. Vezano uz studentske restorane, uputa je jednaka, tako da svi restorani ostaju otvoreni, a količina obroka bit će prilagođena broju studenata koje se moli da se ne okupljaju u restoranima, da se što kraće zadržavaju, i poštuju razmak od metra.
Mnogi školarci jučerašnji dan proveli su ispred TV ekrana, i to s dobrim razlogom - emitirao se predviđeni nastavni program.
Kako nas je obavijestio Davor Brust, pomoćnik pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Osijeka, djece u osnovnim školama u ponedjeljak nije bilo, čime su, kaže, roditelji pokazali odgovornost i ozbiljno shvaćanje cijele epidemiološke situacije.
Iz Studentskog centra u Osijeku obavijestili su nas da je trenutačno u dvama studentskim domovima stotinjak studenata, međutim, javljeno im je da će neki studenti dolaziti tijekom tjedna, a neki će se vratiti kućama, tako da će konačnu brojku imati krajem ovoga tjedna.
Možda ste propustili...

INVENTURA RADOVA NA NEKOLIKO LOKACIJA U GRADU

Pod vedrim nebom gradska gradilišta na svakom koraku

BRIGA O ZDRAVLJU

Radionica u Domu sv.Vinka

TRADICIONALNA PREZENTACIJA ČEŠKE BESEDE

Dan češke kulture uz ples i pjesmu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VELIKO PRIZNANJE

Gastroportal Chef’s Pencil ugostio Đukića

2

TRADICIONALNA PREZENTACIJA ČEŠKE BESEDE

Dan češke kulture
uz ples i pjesmu

3

U CARITASOVOM CENTRU ZA PRIHVAT BESKUĆNIKA

Zdravstvene radionice u Domu sv. Vinka