Ekonomija
HRVATSKA NARODNA BANKA

Plasirano 4,55 milijardi kuna
Objavljeno 17. ožujka, 2020.
Hrvatska narodna banka (HNB) jučer je kroz strukturnu i redovnu operaciju na otvorenom tržištu bankama plasirala ukupno 4,55 milijardi kuna, od čega 3,8 milijardi kuna kroz strukturnu operaciju na rok od pet godina, a 750 milijuna kuna kroz redovnu operaciju na rok od tjedan dana.
"Povećanje likvidnosti bankovnog sustava dio je mjera koje Hrvatska narodna banka poduzima s ciljem održavanja stabilnosti tečaja i financijske stabilnosti u tijeku krize izazvane epidemijom koronavirusa u Republici Hrvatskoj", navodi se u kratkom priopćenju središnje banke.
HNB je krajem prošlog tjedna najavio nove monetarne mjere, odnosno kupnju domaćih obveznica te strukturnu operaciju.
U strukturnoj je operaciji HNB prihvatio sve ponude banaka i tako im plasirao 3,8 milijardi kuna. Ta su sredstva bankama plasirana uz fiksnu kamatnu stopu od 0,25 posto i na rok od pet godina (datum dospijeća je 18. ožujka 2025. godine).
Uz tu strukturnu operaciju, središnja je banka kroz redovnu obratnu repo aukciju kreditnim institucijama plasirala i 750 milijuna kuna. Ta su sredstva plasirana uz kamatnu stopu od 0,30 posto i njihov je datum namire 18. ožujka, a dospijevaju za tjedan dana (25. ožujka).
Inače, današnja je strukturna operacija prva takva operacija od kraja 2018. godine, a banke su prvi put od kraja 2017. godine iskazale interes i na redovnoj obratnoj repo aukciji.
U skladu s najavama s prošlotjedne sjednice Savjeta HNB-a, središnja je banka u petak u operaciji fine prilagodbe otkupila vrijednosne papire Republike Hrvatske u nominalnom iznosu od 212,88 milijuna kuna.
Središnja je banka prošli tjedna intervenirala i na deviznom tržištu, nastojeći time ublažiti deprecijacijske pritiske na kunu. HNB je tako prošlog tjedna kroz tri devizne operacije bankama prodao više od 1,2 milijarde eura i time iz financijskog sustava ukupno povukao oko 9,1 milijardu kuna. H
Možda ste propustili...

NAJBRŽE RASTUĆE TEHNOLOŠKE TVRTKE

Među 500 najboljih 9 naših

VALAMAR RIVIERA ODUPIRE SE KRIZI

Stabilizirali poslovanje i očuvali radna mjesta

KINESKA VIDEOAPLIKACIJA

TikTok otvara centar u Irskoj

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DOSTUPNOST AUTOMOBILOM POSTALO PREDNOST

U luksuznom smještaju najviše ljudi iz Njemačke

2

VALAMAR RIVIERA ODUPIRE SE KRIZI

Stabilizirali poslovanje i očuvali radna mjesta

3

KINESKA VIDEOAPLIKACIJA

TikTok otvara centar u Irskoj