Osijek
PETI NATJEČAJ ZA NASTAVAK KANIŽLIĆEVE

Grad je opet izabrao ponudu Eurokamena
Objavljeno 16. ožujka, 2020.
Izbor Eurokamena u prošlom je natječaju izazvao priličan skandal i sudski spor, ali ta je tvrtka ovaj put dala najnižu ponudu

Gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić donio je u četvrtak, 12. ožujka, rješenje o odabiru najpovoljnije ponude u otvorenom postupku javne nabave za nastavak izgradnje Kanižlićeve ulice, a ponuditeljem s najnižom cijenom pokazala se tvrtka Eurokamen iz Osijeka.

​Eurokamen je ponudio da će navedenu cestu sagraditi za 14.123.333,80 kuna s PDV-om, što je 236.441 kunu manje od drugorangiranog Osijek-Koteksa. Naime, na ovaj su peti ponovljeni natječaj za izgradnju produžetka Kanižlićeve ulice Gradu Osijeku ponudu dostavile tri tvrtke: Eurokamen, Osijek-Koteks i Gravia. Recimo i kako je procijenjena vrijednost ovih radova bez PDV-a, prema računici Grada, 12 milijuna kuna, a Eurokamen je dao ponudu koja bez PDV-a iznosi 11,3 milijuna kuna.

Protiv ovakvog rješenja Grada Osijeka ponuditelji sada mogu izjaviti žalbu Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave u roku od 10 dana, a isto dostaviti i Gradu. Prema Zakonu o javnoj nabavi, rok mirovanja iznosi 15 dana, a ne bude li žalbi, s odabranim će se ponuditeljem sklopiti ugovor o izvođenju radova.

Ipak, teško je povjerovati kako će i peti natječaj proći bez žalbi jer je izgradnja produžetka Kanižlićeve saga koja traje još od lipnja 2018. godine. Naime, tada je Grad Osijek objavio prvi poziv za javnu nabavu za gradnju nastavka Kanižlićeve ulice, a od tada je tijekom godinu dana poništavao i raspisivao četiri natječaja. Na četvrtom je natječaju Grad odabrao kao najpovoljnijeg ponuđača upravo svoj sadašnji izbor, tvrtku Eurokamen, za koju se, međutim, ispostavilo kako nije dostavila dokumentaciju traženu u natječaju. Točnije, umjesto bankovne garancije, dostavila je tek zadužnicu kao potvrdu sigurnog jamstva ponude. Nakon što je cijela priča oko neobičnog tijeka natječaja, za posao koji je već odavno trebao započeti, završila u javnosti, Grad se upustio u dodatne komplikacije, i to tako što je Eurokamenu dopustio da naknadno dostavi traženi dokument. Na ovakvo je privilegiranje jednog ponuditelja reagirala tvrtka Osijek-Koteks kao jedan od natjecatelja u javnoj nabavi i sve prijavila Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave, a potom i uložila tužbu Visokom upravnom sudu RH. I dok se Grad Osijek na sve to nije obazirao, nego je iza zatvorenih vrata, i to unatoč javnom prozivanju i sumnji u namještanje natječaja, ipak potpisao ugovor s Eurokamenom, stiglo je rješenje Visokog upravnog suda koji presuđuje da se Grad protuzakonito odlučio za Eurokamen i nalaže da se poništi rješenje o odabiru te tvrtke kao najpovoljnijeg ponuditelja u javnoj nabavi za gradnju nastavka Kanižlićeve ulice.

​Na kraju je i četvrti natječaj poništen pa je početkom ove godine raspisan novi, peti javni poziv za izgradnju nastavka Kanižlićeve, te je sada iznova odabran Eurokamen. Riječ je o tvrtki iz Osijeka koja je javnosti postala poznata kada je izabrana i kao glavni izvođač radova na stadionu i kampu NK-a Osijeka na Pampasu.

Nefreteta Z. Eberhard
peti natječaj
GRADU SU STIGLE TRI PONUDE
NK Osijek ne financira cestu
Podsjetimo i kako je Škola nogometa NK-a Osijek izvijestila Grad dopisom od 17. rujna da raskida ugovor s Gradom o izgradnji produžetka Kanižlićeve, i to zato što “preko postupka javne nabave nije odabran izvođač radova ceste, zbog čega neće biti u mogućnosti u planiranom roku dovršiti nogometni kamp.” Iz tog je razloga Grad od vijećnika morao tražiti i suglasnost za odobrenje produžetka izgradnje kampa i stadiona za dodatnih godinu dana, točnije do lipnja 2021. Ova bi pristupna cesta trebala pomoći u izgradnji nove zgrade I. gimnazije.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike