Zdravlje
STUDIJA AMERIČKIH ZNANSTVENIKA

Pola žlice maslinovog ulja dnevno smanjuje rizik od srčanih bolesti
Objavljeno 16. ožujka, 2020.
Dobro je zamijeniti zasićene životinjske masti nezasićenim mastima iz biljnih ulja

Konzumiranje samo pola jušne žlice maslinova ulja dnevno smanjuje rizik od razvoja bolesti srca za 21 posto, rezultati su studije američkih znanstvenika.

Stručnjaci s Harvarda istraživanjem su obuhvatili oko 100.000 američkih državljana u razdoblju od 24 godine. Otkrili su da je veća potrošnja maslinova ulja iznimno korisna za zdravlje srca.

Većina ih se slaže da je maslinovo ulje, napose djevičansko, vrlo korisno jer sadrži oleinsku kiselinu, nezasićenu masnu kiselinu, najzastupljeniju upravo u ovoj vrsti ulja, a ona utječe na smanjenje upala.

Prema podacima Britanske fondacije za srce, bolesti srca i krvotoka uzrok su 27 posto svih smrti u Velikoj Britaniji, a to je gotovo 170.000 smrtnih slučajeva svake godine i svakodnevno prosječno 460 ljudi.Uzrok četvrtine svih smrtnih slučajeva u Sjedinjenim Državama su srčane bolesti, ili u brojkama 647.000 ljudi."Ranije studije upućuju na povezanost boljega kardiovaskularnog zdravlja i veće potrošnje maslinova ulja, osobito u mediteranskim zemljama gdje je njegov unos mnogo veći nego u Sjedinjenim Državama", rekla je dr. Marta Guasch-Ferre, glavna autorica studije.

"Cilj nam je bio istražiti je li veća konzumacija maslinova ulja korisna za zdravlje srca i u američkoj populaciji."

Nitko od sudionika studije na njezinu početku, godine 1990. nije patio od srčanih bolesti, nije imao rak niti je patio od bilo koje kronične bolesti. Ispitanici su svake četiri godine tijekom iduće 24 godine odgovarali na upitnike o načinu prehrane i načinu života.

Stručnjaci su ustanovili da je u osoba koje su svakodnevno konzumirale više od pola žlice maslinova ulja rizik od obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti bio 15 posto manji, a rizik od obolijevanja od koronarnih bolesti bio je manji 21 posto. Kazali su i da veće količine ovog ulja imaju još bolji kardioprotektivni učinak.Podsjetili su da su kardiovaskularne bolesti općenit pojam za stanja koja utječu na promjene, oštećenja i naslage na stijenci krvnih žila. Koronarne bolesti su stanja koja nastaju kada je protok krvi bogate kisikom do srčanog mišića blokiran ili smanjen, odnosno kada se zbog taloženja plaka sužuje unutarnji promjer koronarnih arterija.Američki znanstvenici ustanovili su i da je zamjena jedne čajne žlice maslaca, margarina, majoneze ili mliječnih masti istom količinom maslinova ulja poboljšala zdravlje srca te da se u tom slučaju rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti smanjuje za oko pet posto, a od koronarne bolesti za sedam posto.

U svakom slučaju bilo bi dobro zamijeniti zasićene životinjske masti u prehrani nezasićenim mastima iz biljnih ulja.

Istraživanje su proveli znanstvenici s harvardskog Fakulteta za javno zdravlje T.H. Chan iz Bostona, a rezultati su objavljeni u stručnome časopisu Journal of the American College of Cardiology.

Hina
Ustanovljeno je da veće količine ovog ulja imaju još bolji kardioprotektivni učinak
Možda ste propustili...

NUTRICIONIZAM SKUŠE, SRDELE, LOSOS

Zašto je dobro jesti masnu ribu dva puta tjedno

SRČANI SU BOLESNICI PODLOŽNIJI COVIDU 19

Krećite se, jedite zdravo i uzimajte svoju terapiju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana