Novosti
BEZ PREDAVANJA

Zatvaraju se visoka učilišta do kraja ožujka, nastava samo online
Objavljeno 14. ožujka, 2020.
Rektor Guberac: Studenti koji bi eventualno bili u samoizolaciji opravdat će izostanke posebnim odlukama dekana i pročelnika

S obzirom na trenutnu situaciju oko širenja zaraze koronavirusom Vlada je donijela odluku o zatvaranju osnovnih i srednjih škola, vrtića, ali i visokih učilišta diljem Hrvatske. Sukladno s tim, osječko Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera također će zatvoriti svoja vrata od 16. do 30. ožujka, a rektor Vlado Guberac izdao je i posebne upute o postupanju u sljedećem razdoblju.


Tako će sve sastavnice nastavu održavati preko dostupnih platformi za učenje na daljinu kojima se i inače koriste, a ondje će studenti moći pronaći i sve materijale u digitalnom obliku za kolegije ljetnog semestra. Profesori i nastavnici bit će im dostupni i na raspolaganju u vrijeme nastave, kako je to rasporedom definirano, a drugi oblici nastave, izvan sastavnica Sveučilišta (stručna praksa, stručni posjeti studenata, klinička nastava, tjelesna i zdravstvena kultura i sl.), bit će odgođeni.

Izostanci opravdani

Osim toga, ispiti i kolokviji odgađaju se do početka neposredne nastave, a konzultacije će se u vrijeme zatvorenosti Sveučilišta održavati elektronskim ili telefonskim putem. Na fakultetima se odgađaju i sva gostujuća predavanja te aktivnosti koje nisu u izravnoj mjeri vezane uz nastavni proces, a, prema rektorovoj uputi, do daljnjega je potrebno odgoditi i organizaciju svih skupova predviđenih za sljedeća dva mjeseca. Rektor Guberac je, komentirajući ovu situaciju, istaknuo kako je trenutno najvažnije zaštititi studente i zaposlenike Sveučilišta, koji se broje u tisućama. "Dosad je Hrvatski zavod za javno zdravstvo imao preporuku da se nakon povratka djelatnici koji ulaze u zemlju podvrgnu kućnoj izolaciji, a za djelatnike Sveučilišta to više nije preporuka, nego obvezujuća odluka. Sveučilište ima više od 2100 djelatnika i 17.000 studenata, a u ovom je trenutku više od 80 studenata na Erasmus razmjenama i vraćaju se u sljedećih nekoliko dana. Dakle, i studenti i djelatnici, svi su obvezni nakon povratka u Hrvatsku biti 15 dana u samoizolaciji, a svaku sumnju na zarazu koronavirusom dužni su javiti Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo", poručio je Guberac. Što se tiče izostanaka studenata, koji bi eventualno bili u samoizolaciji i o čemu bi uprava Sveučilišta trebala biti obaviještena, oni će se opravdati posebnim odlukama dekana/pročelnika znanstveno/umjetničko-nastavnih sastavnica. Također, zaposlenicima i studentima koji boluju od kroničnih bolesti preporučuje se da ostanu dva tjedna kod kuće i rade odande u dogovoru s upravom sastavnice, a studenti u dogovoru s nadležnim prodekanom.

Nastavnici na poslu


Osječko je sveučilište donijelo odluku i o dolaznoj i odlaznoj mobilnosti studenata i nastavnog i nenastavnog osoblja Erasmus, kao i svim ostalim projektima mobilnosti u inozemstvo - koje se obustavljaju do 1. svibnja. Odluku o obustavi nastave objavili su i brojni osječki fakulteti, pozvavši studente da što žurnije provjere svoje korisničke podatke kako bi se mogli uključiti u online praćenje nastave. Inače, Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je kako većina visokih učilišta ima bar načelno uspostavljene načine za održavanje nastave na daljinu. Najveći broj visokih učilišta, njih 47 %, izjasnio se da će se koristiti sustavom Merlin (Moodle), koji administrira Srce, a 23 % visokih učilišta izjasnilo se da neće izvoditi nastavu na daljinu, ali će uspostaviti komunikacijske kanale sa studentima i nastavnicima. Ministarstvo je također objasnilo da se obustava nastave odnosi isključivo na studente, a nastavnici i ostalo osoblje normalno će dolaziti na posao i raditi na izradi materijala za nastavu na daljinu.


Ema Nenadić
ŠTO S DJECOM S TEŠKOĆAMA?
Nova situacija i potpuna reorganizacija rada u svim odgojno-obrazovnim ustanovama donijela je i niz nerazjašnjenih pitanja. Jedno od njih tiče se i djece s teškoćama u razvoju, koja zbog svog stanja trebaju asistenta u nastavi. Kako se na dva tjedna prekida kontakt-nastava, javlja se pitanje što s djecom, odnosno na koji će način ona pratiti nastavu, bilo online bilo preko Trećeg programa HRT-a. Od jedne koordinatorice za studente pomoćnike u nastavi saznajemo kako im savjetuju da u vrijeme kad se ne održava nastava ni oni ne dolaze u školu, odnosno da dolaze samo oni studenti čiji učenici ipak dođu u školu.
POMOĆNICI
Iz Ministarstva objašnjavaju kako se učenici koji se koriste uslugom pomoćnika u nastavi tom uslugom mogu nastaviti koristiti u školi ako učenik dolazi u školu ili kod kuće ako učenik ostaje kod kuće, uz suglasnost roditelja i pomoćnika, a najviše koliko se učenik koristio uslugom pomoćnika u nastavi u školi.
Ispiti i kolokviji odgađaju se do početka neposredne nastave, krajem ožujka