Magazin
TJEDNI OSVRT

Virusni poučak: Bitka koju moramo dobiti!
Objavljeno 14. ožujka, 2020.

Koliko god se trudili da razum prevlada, teško je oteti se dojmu da se cijela Italija pretvorila u svojevrsnu “sobu panike”. Napetost se osjeti u zraku ne samo u Italiji nego i u cijeloj Europi, pa i u Hrvatskoj, i to jednostavno nije moguće izbjeći. Jer priča o ovom virusu i općenito virusima nije nimalo romantična kad se pogleda i u cijelosti sagleda šira slika ili big picture, kako bi to kazali Englezi.

Drugim riječima, virusi su bili i ostali, ma koje vrste bili, najsavršenija živa bića u cijelom svemiru, a time i čovjekov najopasniji neprijatelj. Pritajeni ili eskalirani, ovisno o uvjetima i okolnostima, koje opet “diktira” čovjek, virusi spremno čekaju zadati konačni udarac svim drugim živim bićima uključujući i ljudsku vrstu kako bi, kao u nekoj biblijskoj drami, na kraju završnog čina ostali sami na svijetu. Apsurdno, u svemu tome jest to što će u tom slučaju, u takvom crnom scenariju, kad sve oko sebe potamane, na kraju stradati i sami virusi. Zapravo neće nestati, neće biti mrtvi jednom za svagda, jer se neće imati s čim i s kim više hraniti, nego će morati nakon sudnjeg dana u iznuđenu hibernaciju na planetu zvanom Zemlja koji su pokorili i iz civilizacije zbrisali najljućeg protivnika - čovjeka! I u tom apokaliptičkom trenutku virusorame, u nekoj više ili manje udaljenoj budućnosti, Zemlja će postati osamljena kugla u svemiru, s usnulim čudovištem, virusom koji je na kraju izašao kao pobjednik u vječnom ratu za dominaciju, kojemu vrijeme ništa ne znači, kojemu je beskraj beskonačan, bilo da je implicitan ili pak eksplicitan u bilo kojoj dimenziji stvarnosti.

I kad se sve to, i još puno toga čemu nas uči znanost, uzme u obzir, preostaje nam ipak nada, kao utjeha, ali i vjera da takvu brutalnu i nepovratnu manifestaciju “kraja bez povratka” neće prouzročiti baš ovaj “naš” Covid-19, s kojim se borimo na svim frontama i koji moramo pobijediti. Zato nemojmo gunđati protiv karantene kao koliko-toliko efikasne mjere zaštite od zaraze, nemojmo niti paničariti jer panika (i strah) u kombinaciji s virusom još su pogubniji “koktel” u okruženju koje je ionako prenapeto i prehisterično. Budimo, dakle, svim nevoljama unatoč, optimisti da će sve to na kraju i proteći bez većih posljedica, s minimalnim brojem mrtvih, koliko god to zvučalo surovo. Ipak nismo u srednjem vijeku nego u 21. stoljeću. Koronavirus nije kuga, a ni ljudi odavno više nisu nemoćni pred izazovima svakovrsnih pogibelji, pa i ove aktualne. Možda kad sve prođe shvatimo kako smo “mali ispod zvijezda” pa se počnemo ponašati kao ljudi. Možda je Covid-19 u tom i takvom kontekstu dobrodošao učitelj!

Piše: Darko JERKOVIĆ
Možda ste propustili...

POVIJESNA ISTINA: TV SERIJAL O ULLYSSESU S. GRANTU

General koji je spasio Ameriku

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

INTERVJU: ROSANDA MULIĆ, SPECIJALISTICA EPIDEMIOLOGIJE IZ SPLITA?

Vjerojatno ćemo svi kad-tad doći u kontakt s virusom

2

REPORTAŽA: ŽUMBERAČKO GORJE

Skrivena divljina Hrvatske: Kad misliš da padaš, priroda te diže

3

TJEDNI OSVRT

Zdravi sendviči prve dame nikako nisu jeftini