Regija
PROŠLU GODINU ZAVRŠILI U PLUSU, IMAJU 620 RADNIKA, ALI I NOVI PROBLEM

Borovu u prva dva mjeseca prodaja pala za čak 15 posto
Objavljeno 13. ožujka, 2020.
VUKOVAR

Tvrtka Borovo imala je prije Domovinskoga rata 24 tisuće radnika i bila pokretač razvoja Vukovara.

Ratna su razaranja ovom poduzeću nanijela ogromne štete, od kojih se najvećim dijelom do danas nije uspjelo oporaviti, a s vremena na vrijeme gradom na Dunavu počnu se širiti pesimistične glasine kako im je opstanak na zahtjevnom tržištu upitan. Gordana Odor, predsjednica Uprave Borova, izjavila je početkom tjedna, kada je tvrtku posjetio ministar državne imovine Mario Banožić, kako su uspjeli stabilizirati proizvodnju i trenutačno zapošljavaju 620 radnika.

- Uspijevamo podmirivati dospjele obveze, no činjenica je da imamo određenu problematiku koja se ponajprije ogleda u tomu što nam se u prvim mjesecima ove godine prodaja smanjila. Je li to rezultat koronavirusa ili kakvih drugih izvanrednih okolnosti, u ovom trenutku nismo u stanju objasniti. Uobičajene su na godišnjoj razini oscilacije 2 - 3 posto u plusu ili minusu, međutim, nama je prodaja u maloprodajnoj mreži u prva dva mjeseca pala za 15 posto - rekla je Odor.

Banožićev je posjet ocijenila kao dobrodošao potez, ustvrdivši kako država ima dobre namjere, a planirani bi postupak u konačnici odgovarao Borovu, ali i općenito Vukovaru. Naime, jasno je kolika je važnost poduzeća koje zapošljava više od 600 ljudi u situaciji kada se u Vukovar nastoje privući novi investitori i dugoročni kvalitetni projekti i kada je važno svako radno mjesto, posebice kada je riječ o proizvodnim granama.

- S Ministarstvom državne imovine dogovoreno je da se pruži potpora planu restrukturiranja, koji bi se obavio u tri faze. U prvoj, kratkoročnoj, riješili bismo tekuću problematiku. U srednjoročnoj bismo trebali na adekvatan način riješiti pitanje povećanja opsega proizvodnje i način financiranja, dok je u trećoj fazi, koja se odnosi na dugoročne planove, trebalo doći do mogućeg investitora koji bi dokapitalizirao Borovo - pojasnila je Odor.

Na upit ima li planova o stavljanju u funkciju imovine tvrtke, budući da je značajan dio prostora u krugu tvornice devastiran i nefunkcionalan, odgovorila je kako su u proteklom razdoblju s mjerodavnima razgovarali i o tomu. Zaključeno je kako bi se dvorište poduzeća moglo iskoristiti tako da se dio ustupi potencijalnim investitorima koji imaju interes upravo na toj lokaciji napraviti skladišta ili otvoriti male pogone.

- Stanje je stabilizirano i prošlu smo godinu završili s pozitivnim rezultatom, odnosno u plusu 160 tisuća kuna - izjavila je Odor.

Prema njezinim riječima, u posljednjih su godinu dana primili 50-ak novih radnika koje sami osposobljavaju za sve poslove, jer na tržištu rada gotovo i nema onih koji su educirani za obućarsku industriju.

Unatoč problemima, izrazila je optimizam kada je riječ o budućnosti tvrtke.

Dragana Korpoš
Gordana Odor

predsjednica Uprave

Prošlu smo godinu završili s pozitivnim rezultatom, odnosno u plusu 160 tisuća kuna, te zaposlili 50-ak novih radnika koje sami osposobljavamo jer na tržištu nema educiranih za obućarsku industriju
tri su cilja - PRVi je ZATVARANJE KREDITA
Ministar Banožić je rekao kako država kontinuirano pomaže Borovu i prati njegovo poslovanje, a Vlada RH je odlučila pomagati tom poduzeću ponajprije zbog očuvanja industrije, radnih mjesta i revitalizacije Vukovara. Potvrdio je kako će plan restrukturiranja sadržavati tri cilja, od kojih je prvi vezan uz dosadašnje intervencije države, odnosno kako zatvoriti dva postojeća kredita u iznosima od po 46 milijuna kuna.
Možda ste propustili...

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

Najčitanije iz rubrike