Osijek
PROJEKT NATURAVITA

Za godinu dana razminirano 25,3 četvorna kilometra
Objavljeno 11. ožujka, 2020.
Nakon razminiranja provest će se biološka obnova šuma na 1021 hektaru

Hrvatski centar za razminiranje ovih je dana Hrvatskim šumama i Javnoj ustanovi Park prirode Kopački rit predao i posljednje dvije potvrde o isključivanju iz minski sumnjivog područja, čime je u cijelosti završeno razminiranje šuma i šumskog područja predviđenog za obnovu unutar projekta Naturavita.

Riječ je o projektu koji se provodi unutar granica zaštićenih područja što uključuju PP Kopački rit i Posebni zoološki rezervat kao i Regionalni park Mura - Drava - Dunav. Podsjetimo da je projektom Naturavita predviđena obnova i zaštita šuma i šumskog zemljišta u zaštićenim i Natura 2000 područjima u dunavsko-dravskoj regiji te revitalizacija zapuštenih i ratom degradiranih šumskih područja zaštićenih ekološkom mrežom Natura 2000 i Ramsarskom konvencijom. Da bi se, međutim, moglo pristupiti tom poslu, bilo je potrebno obaviti razminiranje 5,97 četvornih kilometara šuma i šumskog zemljišta na području Parka prirode Kopački rit te 19,37 četvornih kilometara u Regionalnom parku Mura - Drava. Naime, veliki dio projektnog područja bio je, kao izravna posljedica Domovinskog rata, onečišćen minama i minsko-eksplozivnim sredstvima, zaostalim iz rata, koja su sprječavala pristup i pripremu te provedbu sustavnog i dugoročno održivog upravljanja ovim prostorom koji se u cijelosti nalazi na području Osječko-baranjske županije. Upravo zbog te činjenice razminiranje ovog područja bilo je nužan preduvjet za njegov daljnji održivi razvoj.

Izdane potvrde
Nakon provedene geodetske izmjere te završne analize izdane su potvrde o isključenju područja iz minski sumnjivog prostora, prema svim ugovorima za područje ukupne veličine 25,3 četvorna kilometra, čime su te površine isključene iz minski sumnjivog područja te su vraćene zajednici na uporabu. Ukupno je utvrđeno pet zasebnih cjelina te je za svaku izdana potvrda o isključenju iz minski sumnjivih područja:

JU Park prirode Kopački rit – površine 5.975.875 četvornih metara, Desna obala rijeke Drave – površine 2.651.371, Dravica I – površine 6.532.301, Veliko polje – Biljski rit – površine 4.884.625, Bezdan – Topolik – površine 5.299.511.

- Iako je realizacija dijela projekta koji se odnosi na razminiranje predviđena u trajanju od tri godine, poslovi razminiranja, uz poštovanje vrlo restriktivnih mjera zaštite prirode, dovršeni su u samo godinu dana, zahvaljujući povoljnim vremenskim uvjetima, ali i angažiranoj dinamici izvoditelja poslova te profesionalnosti njihovih kapaciteta, ponajprije pirotehničara. Poslove razminiranja obavljali su gotovo svi kapaciteti svih pravnih osoba ovlaštenih za obavljanje poslova razminiranja u Republici Hrvatskoj – kazao je za Glas Slavonije Nikša Bogdanić, načelnik Hrvatskog centra za razminiranje. Poslovi razminiranja financirani sredstvima iz ovog projekta obavljeni su prema pet idejnih planova Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a, čija je cijena ugovora o razminiranju sklopljenih kroz otvoreni postupak javne nabave iznosila 250.269.729,37 kn.

Biološka obnova
Na pet projektnih cjelina razminirano je 25.309.455 kvadratnih metara površina, odnosno 100 posto ukupno predviđene površine, pronađeno je i uništeno 5611 eksplozivnih ostataka rata, od čega 1762 protupješačke mine, 3103 protuoklopne mine te 746 komada različitih neeksplodiranih ubojitih sredstava.

Daljnja provedba projekta nastavlja se do 2023. godine.

Nakon razminiranja provest će se biološka obnova šuma na 1021 hektaru i poboljšat će se protupožarna zaštita šuma te povećati razina očuvanja kakvoće vode i o vodama ovisnih ekosustava kroz uspostavu sustava monitoringa i izradu Studije o revitalizaciji vodenih ekosustava poplavnog područja Parka prirode Kopački rit te će se podizati svijest o važnosti biološke raznolikosti.

Projektom se omogućava adekvatno upravljanje zaštićenim područjima te održivo korištenje prirodnih resursa na osnovi usluga ekosustava. Na taj način pridonijet će se održivom gospodarskom razvoju dunavsko-dravske regije unutar koje se na području Osječko-baranjske županije posebno ističe vrijednost područja Parka prirode „Kopački rit“ - 1993. godine proglašenog međunarodno značajnim močvarnim područjem, zaštićenim upravo na temelju Ramsarske konvencije.

Projektno partnerstvo za pripremu i provedbu projekta čine: Hrvatske šume d.o.o. (korisnik projekta) Ministarstvo unutarnjih poslova (Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a), Hrvatske vode, Javna ustanova „Park prirode Kopački rit“ i Agencija za regionalni razvoj Republike Hrvatske.

Tomislav Prusina
5611

eksplozivnih sredstava uništeno je tijekom razminiranja, od čega 1762 PP, 3103 PO mine i 746 NUS
85 posto iz eu
Projekt Naturavita provodi se u okviru operativnog programa Konkurentnost i kohezija za razdoblje 2014.-2020., specifičnog cilja obnova i zaštita šuma i šumskog zemljišta te vodnih resursa. Od ove ukupne vrijednosti 85 posto projekta financirano je nepovratnim sredstvima kohezijskog fonda Europske unije, a preostalih 15 posto osigurano je nacionalnim sufinanciranjem putem projektnih partnera. Predviđeno je da će projekt trajati pet godina, a vrijednost mu je 49,9 milijuna eura, odnosno 370 milijuna kuna.
Možda ste propustili...

DESETO IZDANJE KREATIVNE RIZNICE

Rizničarska kreativnost usmjerava životopise

FINALE NATJECANJA METRO JUNIOR TOP CHEF U ROVINJU

Učenik iz Osijeka Filip Viljevac osvojio drugo mjesto

Najčitanije iz rubrike