Crna kronika
PRAVOMOĆNA PRESUDA ZA NAMETLJIVO PONAŠANJE

Slavonac (59) zaljubio se u tinejdžericu, pa joj išao u školu kontrolirati ocjene
Objavljeno 11. ožujka, 2020.

Zbog nametljivog ponašanja prema maloljetnoj djevojci, njezinoj sestri i majci te prijetnji jednom muškarcu pravomoćno je osuđen 59-godišnji Slavonac na godinu dana zatvora.


Slavonac je osuđen jer je između lipnja 2015. i 5. lipnja 2016. godine kontinuirano pratio maloljetnicu koja nije imala ni punih 16 godina kada ju je počeo proganjati. Tinejdžericu je uhodio pješice ili gradskim prijevozom, želeći s njom razgovarati. Predstavljajući se kao njezin ujak ili kum ili obiteljski prijatelj, raspitivao se o njoj u školi i objektu u kojem je obavljala učeničku praksu te slao SMS-ove njezinim školskim prijateljicama. Takvim ponašanjem izazvao je kod djevojčice osjećaj tjeskobe i straha za vlastitu sigurnost. Od kolovoza do rujna 2015. godine na mobitel njezine sestre, a do kraja listopada 2015. na mobitel njezine majke i bake, učestalo je slao SMS-ove ili poruke preko društvenih mreža. Njezinoj majci ostavljao je vlastoručno pisane poruke na vjetrobranskom staklu automobila, kojima joj je predbacivao da se ne bine o kćeri. Uz to slao je pisma socijalnoj radnici u kojoj je također pisao da se majka ne brine o kćeri, čime je kod kćeri, majke i bake izazvao tjeskobu i strah za njihovu sigurnost.


Što se tiče muškarca kojem je prijetio, njemu je 9. prosinca 2015. godine, oko 11.15 sati, sa svog mobitela, s namjerom da ga zastraši, nakon svađe rekao "Gdje si? Gdje se nalaziš, doći ću ja, uzet ću pištolj da te ubijem! Gdje su moji novci?"


Slavonac je prvo poricao sve za što ga se optužnicom teretilo, ali je na sudskom ročištu 14. lipnja prošle godine priznao prijetnje. Međutim, što se tiče maloljetnice, njezine sestre i majke rekao je kako smatra da majka nije vodila brigu o njoj te je samo htio spriječiti da izostaje s nastave te joj pomoći da ispravi ocjene. Rekao je da se intenzivno družio s maloljetnicom i da je išao k njoj u osnovnu školu u nekoliko navrata te razgovarao s njezinom razrednicom, kojoj se predstavio kao kum, zatim joj je išao i u srednju školu na informacije. Naglasio je na sudu da se predstavljao kao kum, iako to nije bio, jer je smatrao da je on to trebao biti.


Tinejdžerica je pred sucem istrage rekla da je, sada 59-godišnjaka, upoznala u proljeće 2015. godine preko prijateljice, kada je imala 15 godina. Kod njega su djevojčice išle pušiti i piti kavu otprilike jednom tjedno. On je bio s njima i rekao da od ranije poznaje njezinu majku i baku. Rekla je da joj je prišao jednom na glavnom gradskom trgu gdje ju je pljusnuo, te da je jednom ušao u tramvaj, povukao ju za rame i rekao da će ju mrak progutati i da će se još vidjeti. Prijateljica koja ju je upoznala sa starijim muškarcem rekla joj je da se on zaljubio u nju, a to je na raspravi rekla i njezina sestra.


Majka maloljetnice, kada je čula da djevojčice idu k muškarcu, u nekoliko je navrata otišla provjeriti što se događa. Navela je da je bio pristojan i ponudio joj se za postavljanje pločica u kupaonici. Žena je pristala, no posao nije odradio jer je uvijek bio zauzet, a poslije je i predmet došao na sud. Majka je navela da je s vremenom osuđeni postao nametljiv te da se jednom prilikom sudskom dostavljaču predstavio kao njezin rođak i tako podigao jedan njezin sudski poziv.


Baka djevojčice rekla je kako je njoj 59-godišnjak slao poruke u kojima je pisao da joj se unuka druži s lošim društvom i predlagao joj da ju prati.


Nakon nepravomoćne presude Slavonac se žalio Vrhovnom sudu zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i odluke o kazni, tražio je da mu se kazna zatvora zamijeni uvjetnom kaznom, no viši sud to je odbio i potvrdio prvostupanjsku presudu.
Prvostupanjski sud naveo je da je iz poruka koje je slao Slavonac vidljivo da je nastojao dominirati nad djetetom iskorištavajući ju te da se općenito ponašao kao predator smatrajući maloljetnu žrtvu svojim plijenom. "Iz iskaza... proizlazi da se okrivljenik zaljubio u dijete... koja u vrijeme počinjenja djela nije imala ni sedamnaest godina. Navedeni mogući motiv (emotivna veza) nipošto nije ispričavajući pa ni olakšavajući", navodi se u obrazloženju prvostupanjskog suda.


Sandra Lacić
Na sudu je rekao da je samo htio spriječiti da djevojka izostaje s nastave i pomoći joj da ispravi ocjene
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike