Ekonomija
27. OSJEČKI PROLJETNI I 21. OBRTNIČKI SAJAM

Na 7000 kvadrata izloženi noviteti dobro poznatih proizvođača, obrtnika, OPG-ova
Objavljeno 7. ožujka, 2020.
Ni jedan virtualni sajam ne može zamijeniti razgovor s kupcem, ni stisak ruke koji znači da je posao dogovoren, kazao je Ranogajac

Već prvog dana 27. Osječkog proljetnog sajma - sajma poljoprivrede i prehrane i 21. Obrtničkog sajma na osječkom Pampasu, u organizaciji tvrtke Osječki sajam d.o.o., u prvim minutama nakon otvorenja sajamske manifestacije, među štandove izlagača u dva paviljona i na otvorenom prostoru uputili su se brojni posjetitelji, za koje je osiguran besplatan ulazak i parkiralište sva tri dana, odnosno još danas i sutra od 10 do 19 sati.Svi su oni nestrpljivo čekali prvu ovogodišnju sajamsku priredbu da bi vidjeli vrlo kvalitetne proizvode i novitete dobro poznatih proizvođača, tvrtki, obrtnika i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava... iz Hrvatske, Srbije i Mađarske.
Sajam je svečano otvorio Damir Juzbašić, pomoćnik ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Darka Horvata, čije je čestitke za organizaciju sajma u Osijeku s toliko puno izlagača, njih 180, uputio Osječkom sajmu d.o.o. i direktoru Alenu Vukašinoviću.
Direktor Vukašinović kaže kako o samom sajmu govori broj 27 za Osječki proljetni sajam i 21 za Obrtnički sajam. Velike su to i reprezentativne brojke, koje sama po sebi govore koliko je Osječki sajam kao organizator sajmova, ali i sami sajmovi, bitan za grad Osijek i za našu regiju.
"Pozivam građane da posjete sajam, koji se održava do 8. ožujka od 10 do 19 sati. Ono što je važno za Osječki sajam, i u čemu smo jedinstveni, zahvaljujući našim vlasnicima, Gradu Osijeku, sponzorima, nama kao tvrtki i pokroviteljima, jest da su ulazak i parkiranje na sajmu besplatni. Stotinu i osamdeset je izlagača iz Hrvatske, Srbije i Mađarske te će posjetitelji zasigurno naći mnogo toga što ih zanima na 2000 kvadrata zatvorenog i 5000 kvadrata otvorenog prostora. Respektabilni su to brojevi, koji također potvrđuju da smo Osijek i mi, Osječki sajam, centar sajmovanja u ovom dijelu Republike Hrvatske. Naravno da zahvaljujemo što to prepoznaju i podršku pružaju pokrovitelji - ministarstva poljoprivrede, gospodarstva, poduzetništva i obrta te regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Osječko-baranjska županija, Grad Osijek, Hrvatska gospodarska komora (HGK ŽK Osijek) i Obrtnička komora Osječko-baranjske županije, tvrtka Pevex već godinama sponzorski i izlagački prati sajam, te sponzori Općina Čepin, Noky Security d.o.o, Prvo hrvatsko pivo 1664 d.o.o. i Turistička zajednica Osijeka", kaže Vukašinović.

U fokusu obrtnici


- Cijeli je set naših službi koji se brine o malom i srednjem poduzetniku, 99 posto ukupnog gospodarstva otpada na njih. Nama su u fokusu obrtnici, u suradnji s Obrtničkom komorom u četiri smo godine od 300 ugovora o naukovanju srednjoškolaca postigli da u 2020. godini bude 4200 takvih ugovora. Svaki učenik dobiva 18.000 kuna godišnje, mislim da je to odlično - kazao je Juzbašić i pohvalio župana Anušića što je velika potpora gospodarstvenicima Osječko-baranjske županije. Mnoge županije, dodao je, kaskaju za Osječkom.
"Često se, čak nepravedno, nas Slavonce stavlja u nerazvijeniji dio, vjerujte da nije tako, osobito vi u Osječko-baranjskoj županiji blizu ste najboljima", istaknuo je Juzbašić.
Dragutin Ranogajec predsjednik je Hrvatske obrtničke komore, kaže da potiču svoje članove da iziđu na sajmove i pokažu ono najbolje jer sajmovi su prozor u svijet.
"Virtualni sajam ne može zamijeniti razgovor s kupcem jedan na jedan. Stisak ruke znači da je posao dogovoren na klasičnom sajmu. Zadovoljan sam što imamo 9000 obrtnika više nego lani", kazao je Ranogajac.
Dragutin Šerić, prvi potpredsjednik Gradskog vijeća Osijeka, poželio je svima dobrodošlicu na sajam s tradicijom.
"Prostor je maksimalno popunjen i to pokazuje da se treba pronaći novo rješenje da se izgradi novi sajamski prostor. Grad Osijek s gradonačelnikom Ivanom Vrkićem podržava razvoj poduzetništva i konkurentnosti, potkrijepit ću to podatkom da je lani Gradsko vijeće Grada Osijeka, na njegov prijedlog, izdvojilo 4,6 milijuna kuna za to, a ove godine prijedlog je izdvojiti sedam milijuna za stimulaciju poduzetništva, konkurentnosti i obrtništva. Kada govorimo o poljoprivredi nema boljeg područja od ovoga našeg, idealnog za proizvodnju ekološke hrane", kazao je Šerić.
​Na sajmu su bili i dožupani osječko-baranjski Petar Lagator i Goran Ivanović, koji je poželio da se sklopi što više poslova da Slavonija, Baranja i Srijem izgledaju drukčije.
"Sinergijski s vama proizvođačima želimo to postići, upućujem apel čelnicima lokalne samouprave da moramo dio proračuna vratiti u gospodarstvo, bez čega nema novih radih mjesta i bolje Slavonije, Baranje i Srijema. To je naša dužnost, bodri to što je novih 436 obrta u županiji, a župan Ivan Anušić i Županija kroz proračun s 8,2 milijuna podupiru poduzetništvo", kazao je dožupan Ivanović.
Potpora znanosti

Željko Kraljičak, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, pozdravio je izlagače u ime ministrice Marije Vučković, čestitavši Osječkom sajmu na organizaciji i poručio da Vlada RH vodi brigu o svakom dijelu države. Drži da je izazov dostaviti prehrambeni proizvod s dodanom vrijednošću na domaćem i inozemnom tržištu.
- Upravo je ovaj sajam prilika da se prezentiraju nove tehnologije i znanja koja će se primijeniti u poljoprivredi. Svima vama iskrene čestitke, od izlagača do Osječkog sajma, koji je motivirao i mobilizirao sve da se održi bogata tradicija sajma - kazao je Kraljičak.
Nastupile su HGK Županijska komora Osijek, koja objedinjuje izlagače gospodarskih komora Hrvatske, obrtničke komore Osječko–baranjske, Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske i Međimurske županije, Udruženje obrtnika Osijeka i Vinkovaca, općine Semeljci, Antunovac i Petrijevci, te Grad Vinkovci.
Sajam ni ovaj put ne prolazi bez stručnih skupova i savjetovanja te demonstracije i prezentacije rada strojeva, uređaja i opreme”, kaže Vukašinović.
Ovolika potpora s nacionalne i lokalne razine potvrđuje isplativost dolaska na sajam svih izlagača, prema pokazateljima i ostvarenim prodajama i sklopljenim ugovorima s tvrtkama izlagačima i posjetiteljima beneficije sponzoriranja sajma prepoznali su i Općina Čepin, Noky Security d.o.o, Prvo hrvatsko pivo 1664 d.o.o. i Turistička zajednica Osijeka. Sajam se održava pod medijskim pokroviteljstvom Glasa Slavonije, Agro Glasa i Slavonskog radija.
Organizator sajma Osječki sajam d.o.o., uz punu podršku i aktivno sudjelovanje HGK-a ŽK Osijek i HOK-a Obrtničke komore Osječko-baranjske županije, tradicionalno na sajam privlači velik broj izlagača vezanih uz poljoprivredu (sjemenska roba, gnojiva, poljoprivredni strojevi, oprema i uređaji, proizvođači hrane), izlagača opreme i uređaja u domaćinstvu i graditeljstvu, tradicijskih i autohtonih proizvoda obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, obrtničkih proizvoda, motornih vozila, uz prezentaciju gospodarskih potencijala općina naše županije koje sudjeluju na priredbama - Antunovac, Semeljci, Petrijevci. Ove godine na sajmu sudjeluju i gospodarstvenici s područja grada Vinkovaca, iz Vukovarsko-srijemske županije.
- Osim obrtnika Obrtničke komore Osječko-baranjske županije, koji pod pokroviteljstvom Osječko-baranjske županije nastupaju na sajamskoj priredbi, na sajmu sudjeluju i obrtnici iz Međimurske županije, Vukovarsko-srijemske županije i Brodsko-posavske županije. O međunarodnom značaju sajma svjedoči zanimanje i sudjelovanje inozemnih izlagača – kaže Vukašinović, koji je zahvalio nazočnom konzulu Generalnog konzulata Mađarske u Osijeku Béli Gárdosu, predstavnicima Obrtničke komore Tuzlanskog kantona Sabini Đulić i Rasimu Hamidoviću, zamjeniku predsjednika Uprave Hamag Bicro Mariju Turaliji, direktoru Gradačačkog sajma...
Pozitivan trend

Dio izlagača dolazi iz svijeta obrtništva, ali i većih tvrtki, o kojima se skrbi Hrvatska gospodarska komora. Zoran Kovačević, predsjednik HGK-a ŽK Osijek, s kojim je na sajmu bio i viši savjetnik Igor Mikulić, u najavi je Sajma kazao da se gospodarstvo na našem području oporavlja i kako vjeruje da će se taj pozitivni trend nastaviti. Velik broj izlagača svjedoči o tome da se gospodarstvo polako ali sigurno vraća na one dobre grane.
HGK je tradicionalni partner Osječkog sajma i uključili smo se u nastupu s naših 40 tvrtki, od kojih je velika većina iz naše županije, a preostale tvrtke dolaze iz sedam županija, za koje je HGK ŽK Osijek osigurao povoljne uvjete. Naša županijska komora pokriva 50 posto troška nastupa. U 2020. godini očekujemo nastavak povećanja broja mikro i malih tvrtki, što smo imali posljednjih nekoliko godina. I ove godine očekujemo daljnjih stotinjak malih tvrtki. Naravno da je njima izuzetno važan prvi kontakt s tržištem, a ta se tržišna verifikacija ogleda u nastupu na sajmovima i zato, vezano uz aktualne zdravstvene okolnosti, nisu dobre poruke koje šalju pojedine sajamske kuće, kako inozemne tako i domaće, o otkazivanju važnih svjetskih sajmova, za koje smo kao HGK zainteresirani u smislu pripreme kako turističke sezone tako i završetka ove godine. Te poruke pomalo zvuče recesijski, pa zato čestitam Osječkom sajmu što je ustrajao u organizaciji i odrađivanju ovog sajma, ocjenjuje Kovačević, ističući da zato daje punu podršku Osječkom sajmu s nastupom naših tvrtki, koji je zaista šarolik.
Osim naših obrtnika na sajmu sudjeluju i obrtnici iz drugih županija. Darko Knežević, predsjednik Obrtničke komore Osječko-baranjske županije, zahvalio je direktoru Osječkog sajma i tvrtki Osječki sajam na prilici da obrtnici izlože svoje proizvode.
- 21. Obrtnički sajam postao je tradicionalni - 32 obrtnika izlažu na 220 kvadrata, u suradnji s Osječko-baranjskom županijom nastup sufinanciramo s 50 posto. Sajam je prilika pokazati svoje proizvode i ostvariti kontakt s potencijalnim kupcima i partnerima. Nastup na sajmu je nešto što daje dodatni benefit gospodarstvu i zato ga se treba podržavati - kaže Knežević.
Darko Pejić
IZNIMNO BOGATA PONUDA PROIZVODA
Na sajmovima je iznimno bogata ponuda različitih proizvoda, od strojeva i opreme za poljoprivredu i šumarstvo, stočarstvo, transport u poljoprivredi, ratarstvo, povrtlarstvo, voćarstvo, pčelarstvo, šumarstvo do sjemenskog i sadnog materijala. Tu su poljoprivredni i prehrambeni proizvodi iz ekološke proizvodnje, proizvodi za hortikulturu, navodnjavanje, stočarstvo, zaštitna sredstva, gnojiva, ambalaža, prehrambeni proizvodi, iz područja obrtništva, strojevi i oprema, za trgovinu, roba široke potrošnje, literatura, a uz poslovne i stručne skupove predstavit će se i ponuda seoskog turizma. Iz područja obrtništva također je mnogo strojeva, opreme, aparata i alata za sve oblike obrtničkog stvaralaštva, za preradu i obradu drva, metala, plastike, stakla, keramike, tekstila, kože, plemenitih materijala, živežnih namirnica; proizvodi obrtničkog stvaralaštva od različitih materijala; proizvodi za opremanje obrtničkih radionica i prodavaonica; proizvodi za stanovanje, vanjsko i unutarnje uređenje objekata; proizvodi za graditeljstvo i infrastrukturu; proizvodi umjetničkog obrta i visoke tehnologije, uslužne i izdavačke djelatnosti te za proizvodnju strojeva i uređaja u poljoprivredi.
BROJNI STRUČNO- PRATEĆI PROGRAMI
Jučer su na Pampasu održani i stručno-prateći programi. U organizaciji Ministarstva poljoprivrede raspravljalo se o temi "Potpora za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda", PRR RH 2014.-2020., o "Povećanju dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima" i "Korištenju obnovljivih izvora energije". O tome je govorila predavačica Andrea Laklija, voditeljica Službe za razvoj konkurentnosti poljoprivrede i šumarstva. Ministarstvo poljoprivrede organizator je susreta i o temi "Poljoprivrednik za 10", PRR RH 2014.-2020., a predavačica je bila dr. sc. Ines Pohajda, voditeljica Odjela za okolišno prihvatljivu poljoprivredu i područja s ograničenjima.
Uskoro konferencija o sajmovanju
Osječki sajam, kaže direktor Vukašinović, sebi je postavio određene indikatore, a jedan od njih je poticanje gospodarstva. "Koliko smo mi važni u ovom trenutku i koliko su sajmovi važni, dokazuje da uz 180 izlagača na ovom Osječkom proljetnom sajmu na Pampasu i istovremeno na Sajmu antiktiveta, koji se održava u povijesnoj gradskoj jezgri Tvrđi, imamo 140 izlagača. Zbrojeno znači da će danas 320 izlagača izlagati u organizaciji Osječkog sajma u Osijeku, što pokazuje da pridonosimo dovođenju gostiju u Osijek. Riječ je o reprezentativnoj brojci, posebice kada se uzme u obzir da se, prema stručnim analizama, na jednu uloženu kunu vraća osam kuna u gospodarstvo. Da to ne bi bilo samo na razini ovih nekoliko podataka koje sam iznio, Osječki sajam d.o.o. odlučio se otići korak dalje pa će 3. lipnja organizirati konferenciju o sajmovanju u gradu Osijeku, gdje će se svi ti podatci prezentirati na malo ozbiljnijoj osnovi kako bi svi dobili uvid u značenje i efekte sajmovanja", najavio je Vukašinović.
Program za vrt i uređenje okućnice
Značenje sajma prepoznala je i tvrtka Pevex - sponzor i izlagač na sajmu. Darko Vrhar, regionalni koordinator prodaje u Pevexu, kazao nam je da su ponosni što su dio ove manifestacije. - Na našem izložbeno-prodajnom prostoru izlažemo robnu marku Samopev, a predstavili smo se i programom za vrt i mehanizacijom, asortimanom za sve koji imaju veće ili manje okućnice. Također, ono što je nama bitno, jer će biti obrtnika i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava na sajmu, prezentirat ćemo pogodnosti koje nudimo. Ovdje sam na sajmu već četiri godine i moram reći da ga je tvrtka Pevex definitivno prepoznala kao iznimno dobar prodajni alat u komunikaciji sa svim našim kupcima. Jer nakon sajma analiziramo podatke o prodaji odnosno kontaktima i moram priznati da definitivno ne bismo mogli zaći u sve krajeve istočne Hrvatske pa je ovakav sajam mjesto koje je iznimno povoljno i dobro. Jako mnogo kupaca dolazi na sajam, gdje u direktnoj komunikaciji prezentiramo sve što možemo ponuditi i nakon toga uspostavljamo jako dobar poslovni odnos s našim obrtnicima, manjim ili većim kupcima – kaže Vrhar.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

JUBILARNI KORISNICI

Više od 70.000 kućanstava uživa u pogodnostima Spektra - nagrađen par iz Tenje

2

KINA LANI UVEZLA SVINJETINU VRIJEDNU 6 MLRD. DOLARA

Kineske tvrtke zatražile istragu o uvozu svinjetine iz Europske unije

3

ZAHVALJUJUĆI VELIKOJ POTRAŽNJI U KINI

Njemački izvoz vina skočio