Regija
NOVI ZAPLET U SLUČAJU DVORANA

Tko će odgovarati? HBOR otkazao kredit, Babina Greda izgubila četvrt milijuna kuna
Objavljeno 6. ožujka, 2020.
Prošao je zakonski rok od 3 godine otkako je Općini odobreno 3.000.000 kn, a novac se nije počeo povlačiti
BABINA GREDA - Nastavljaju se babogredske muke po školskoj sportskoj dvorani, čija je gradnja i sve ono što se do sada izdogađalo s ciljem realizacije tog kapitalnog objekta zasigurno presedan u Republici Hrvatskoj. Umjesto da se učenici OŠ Mijata Stojanovića već četiri godine njome koriste i nastavu tjelesne i zdravstvene kulture imaju u primjerenim uvjetima, a ne u učionicama i u predvorju škole, najavljena gradnja dvorane nakon nekoliko neuspješnih pokušaja nije ni počela, a kad će – ne zna se!
Odbili Sporazum
Čeka se natječaj za izbor izvođača radova koji raspisuje Vukovarsko-srijemska županija u čiju je nadležnost prešao projekt, ali osnovni preduvjet je potpisivanje sporazuma s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Općinom Babina Greda. Kako bi se raspisala objedinjena javna nabava za kompletan projekt gradnje i opremanja dvorane, pojašnjavaju u Županiji, moraju biti osigurana sva sredstva, a procijenjena vrijednost je 30 milijuna kuna s PDV-om.

Sporazumom se sve tri strane trebaju obvezati osigurati svoj udjel u sufinanciranju: Ministarstvo približno 19 milijuna kuna, a ostatak u jednakim iznosima Županija i Općina. Obje su još 2017. osigurale po traženih tri milijuna kuna, a zbog proteka vremena i poskupljenja i materijala i usluga pojavila se potreba za dodatnim sredstvima. Iz Ministarstva su od Županije i Općine zatražili dodatnih po 2,3 milijuna kuna kako bi se zatvorila financijska konstrukcija. Županija je to prihvatila i osigurala sredstva, a dobiveni prijedlog sporazuma općinski vijećnici Babine Grede su odbili jer Općina nije u mogućnosti namaknuti taj novac. I dok se od njih traži dodatan iznos, Babogredci su, da stvar bude gora, ovih dana ostali i bez do sada osiguranih tri milijuna kuna na koje su računali. Naime, prije tri godine Općina je kod HBOR-a digla namjenski kredit kako bi osigurala svoj udjel u sufinanciranju koji su u Ministarstvu tražili. Vlada RH je 2017. dala suglasnost Općini Babina Greda za zaduženje kod HBOR-a u iznosu od tri milijuna kuna za sufinanciranje kapitalnog projekta gradnje školske sportske dvorane OŠ Mijata Stojanovića. Rok otplate kredita bio je 11 godina, uključujući i jednu godinu počeka, u 120 uzastopnih jednakih mjesečnih obroka, uz promjenjivu godišnju kamatnu stopu od 2,5 posto. Sredstva su strogo namjenska i nisu prebačena na račun Općine, a HBOR ih je trebao prema situacijama na gradilištu izravno uplaćivati izvođaču radova.

Što dalje?
- HBOR nam je ovih dana otkazao kredit uz pojašnjenje da je prošao zakonski rok od tri godine, a rezervirana sredstva nisu se počela povlačili, tako da smo ostali i bez njih. I baš mi je čudna ta situacija, oni nama otkazuju kredit i za to nam još naplaćuju jednokratnu naknadu od 9000 kuna. Hoćemo li sada ponovno ići u novu proceduru za kreditno zaduženje, i na temelju odluke Općinskog vijeća ponovno ići prema Ministarstvu financija i tražiti suglasnost Vlade ili ćemo tih tri milijuna kuna koje smo se obvezali osigurati uspjeti namaknuti iz vlastitih sredstava, rebalansom proračuna ili na neki drugi način, vidjet ćemo - pojašnjava babogredski načelnik Josip Krnić (SDP). Općina je u protekle tri godine na ime kamate za neiskorištena sredstva platila 250 tisuća kuna.

- Uz plaćanje kamate, do sada smo u pripremu dokumentacije, idejnih rješenja, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i preseljenje DVD-a ukupno uložili 2,5 milijuna kuna vlastih sredstava kako bi se stvorili preduvjeti da se na tom zemljištu počne graditi dvorana. A onda smo osigurali još tri milijuna kuna za gradnju i sada se od nas traži dodatnih 2,3 milijuna kuna. Pa to je milijun eura! Neka mi pokažu općinu koja je dala tolika sredstva za dvoranu, a građene su i puno veće dvorane od one kakva bi trebala biti u Babinoj Gredi - negoduje Krnić.

Do pročelnice Upravnog odjela za obrazovanje VSŽ-a Jadranke Mustapić-Karlić jučer nismo uspjeli doći, nije odgovarala na pozive.

Marija Lešić Omerović
SVI O DEMOGRAFIJI, A NE RADI SE DOBRO
Načelnik Josip Krnić ne krije nezadovoljstvo i ogorčenost. “Poražavajuće i zabrinjavajuće je što se tolike godine stalno pripetavamo što ćemo i kako ćemo, dvorana košta ovoliko, onoliko, a nismo se pomakli dalje od početka. Svima su nam puna usta demografije i kako zadržati mlade, a ovo je jedan od eklatantnih primjera kako ne treba raditi i kako ni država ni županija ni općina ne rade dobro. Djeca iz Babine Grede zaslužuju jednake uvjete školovanja kao i njihovi vršnjaci u Zagrebu, Splitu, Vinkovcima, nama susjednim općinama...”, ističe.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike