Dome slatki dome
OPREMANJE DNEVNOG BORAVKA

Sjedeće garniture za moderno stanovanje
Objavljeno 5. ožujka, 2020.
Odabir klub garniture je važan, jer utječe na udobnost sjedenja, a time i na kvalitetu vremena provedenog u dnevnom boravku

Sjedeća garnitura dominantan je element opreme dnevnog boravka. Dizajn, boja, kao i materijal od koga je načinjena, snažno definiraju njezinu prisutnost u prostoru. Osim dizajnerskih značajki, izuzetno je važna udobnosti sjedeće garniture, kao i ergonomske značajke koje moraju biti prilagođene osobama različitih tjelesnih građa.

Jedna od najvećih dilema pri uređenju dnevnog boravka jest odabir sjedeće garniture koja najčešće određuje ili uvelike utječe na stilsku pripadnost interijera. Odabir garniture za sjedenje ovisi prije svega o željama i zahtjevima onih koji će ju koristiti, ali postoje i opća pravila kojih se poželjno pridržavati, kako bi odabir bio što kvalitetniji.

Dimenzije garnitura su različite, a osnovni oblici nude se kroz kutne garniture ili kombinacije dvosjeda, trosjeda i fotelja. Dobra rješenja za manje stambene prostore različiti su modeli sofa i kauča. Jedan od važnih zahtjeva koji se postavlja pri odabiru garniture jest zadovoljenje potrebe za pomoćnim ležajem koji se stvara razvlačenjem iste. Pomoćni ležaj najčešće je imperativ pri opremanju manjih stambenih prostora u kojima dnevni boravak dobiva povremeno ulogu sobe za goste.

Načini razvlačenja klub garnitura i njihovog pretvaranja u pomoćni ležaj različite su. Potrebno je istaknuti da ovakav tip ležaja nije za stalno, nego je samo za povremeno spavanje, jer se nikada ne može postići kvaliteta spavanja kao na pravilno odabranom madracu i podnici. Pomoćni ležaj osigurava se izvlačenjem ili spajanjem dodatnog dijela, klik-klak sustava otklapanja i drugim sofisticiranim načinima koji osiguravaju brzu i jednostavnu transformaciju klub garniture u ležaj.

Kada se govori o kvaliteti sjedenja, potrebno je zadovoljiti nekoliko kriterija. Jedan od njih je tvrdoća sjedenja. Iako vam je ponekad ugodno sjesti u meku garnituru, postavlja se pitanje hoće li vam biti jednako ugodna i udobna nakon dužeg sjedenja. U salonima namještaja izložene su garniture različite tvrdoće sjedenja, pa je preporučljivo isprobati sve tipove kako biste osjetili što vam najviše odgovara. Iste modele klub garnitura najčešće možete naručiti u različitim tvrdoćama sjedenja.

Dubina garniture trebala bi biti uvjetovana prostornim mogućnostima.
Monika Galović Rolich, dipl.ing.arh.
Možda ste propustili...

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

Najčitanije iz rubrike