Sport
DERBI U GRADSKOM VRTU BEZ POBJEDNIKA

Puno borbe i agresivnosti, ali malo uzbuđenja
Objavljeno 29. veljače, 2020.

Osijek je sačuvao neosvojivost Gradskog vrta, ali nije uspio pobijediti Hajduk. Bila je to borbena i tvrda utakmica bez previše ljepote i s vrlo malo prilika za pogotke. Neriješen rezultat ide na ruku Splićanima koji su sačuvali svojih šest bodova prednosti u odnosu na Osječani koji su, pak, tim remijem skliznuli na peto mjesto prvenstvene ljestvice. Utakmica je protekla u svečarskoj atmosferi jer je Osijek slavio svoj 73. rođendan, no nije ga uspio uljepšati pobjedom nad Splićanima.

Puno borbe, malo uzbuđenja

Iako je trener Osijeka Ivica Kulešević uoči dvoboja pričao o dvojbi hoće li zaigrati Grezda ili Bočkaj na koncu su se obojica našli u početnoj postavi i to na „kontra stranama“. Očito je zamisao bila da se njih dvojica „zabadaju“ u sredinu na udarac jačom nogom. No, tek je Grezda jednom došao u poziciju za udarac ali je to učinio slabo. Inače, Hajduk je počeo susret vrlo odvažno. Visoko su gosti podigli svoje linije s idejom zaustavljanja razvoja eventualnih napada Osijeka u samom začetku. I to im je dobro funkcioniralo u prvih 20 minuta jer se uglavnom igralo na polovici Osijeka. U tom razdoblju dogodila se tek jedna izgledna prilika za pogodak koju su stvorili Splićani. U 17. minuti Caktaš je u izglednu poziciju gurnuo Jaira čiji je udarac s desetak metara otišao visoko preko vrata. Osječani su se pritiska počeli oslobađati sredinom prvog poluvremena i tada su praktično jedini put stavili obranu gostiju na ozbiljnije iskušenje. U 23. minuti Marić je lijepo proigrao Talysa na lijevoj strani, a njegov pokušaj prizemnog ubačaja u peterac osujetio je Dimitrov izbivši loptu u korner.  Općenito, to prvo poluvrijeme osim puno trčanja i duel-igre nije donijelo previše stvari u kojima bi gledatelji mogli uživati. Osijek nije uspijevao povezati nekoliko točnih dodavanja s kojima bi probili tu prvu liniju Hajdukovog presinga, a iza njezinih leđa bilo je puno prostora jer su gostujući srednji braniči nerijetko boravili i po desetak metara na polovici koja je pripadala Osijeku. U 35. minuti pokušao je Juranović sa 20-ak metara no taj je udarac bio lak plijen za Ivušića.  U tih prvih 45 minuta Hajduk je dobio najvažniju bitku na sredini terena gdje nije dopustio „veznjacima“ Osijeka da se razmašu. No, unatoč obostranoj velikoj borbenosti i zalaganju u biti je to bilo vrlo skromno prvo poluvrijeme u kojem se nijedna momčad nije odlučila uzeti nešto veći rizik, pa nije ni čudo što se na odmor otišlo bez pogodaka. 
Vratnica spasila Osijek

U nastavku susreta Osječani su bili nešto poduzetniji nego u prvom dijelu susreta, no i dalje su se prilike za pogotke stvarale jako teško. Ostao je dojam kako su obje momčadi više čekale pogrešku suparnika nego li su bile spremne napasti odlučnije. I Osijek je prvi dočekao takvu situaciju. U 65. minuti Juranović je kratko vratio loptu glavom za Posavca, presjekao ju je Marić, pokušao zaobići vratara Hajduka, ali je u tome otišao previše u stranu pa nije mogao više uputiti udarac na vrata, pa je išao na ubačaj koji je raščistio sveprisutni Dimitrov. Pet minuta kasnije Hajduk je imao svoju najveću priliku. Jario je glavom prebacio loptu ubačenu iz auta na drugu vratnicu gdje se odlično snašao Caktaš prevario svog čuvara i kada se pogodak činio neminovnim njegov udarac sa desetak metara dobro je uzdrmao desnu vratnicu od koje se lopta odbila u polje. U 75. minuti opet je bljesnuo Osijek zahvaljujući odličnoj lopti koju je Talys poslao prema Kleinheisleru, Mađar je ušao u kazneni prosor zdesna, „lomio“ i „slomio“ dva čuvara, no udarac koji je uputio sa 12 metara završio je u naručju vratara Posavca. Do kraja, imali su gosti još jednu priliku kada se u 85. minuti dogodio manji nesporazum Majstorovića i Ivušića koji se nisu mogli dogovoriti tko će krenuti na dugačku loptu Jakolia, iskoristio je to Eduok, ušao između njih i sa desetak metara pokušao prebaciti Ivušića što je i uspio, ali je prebacio i vrata. Tako je utakmica završila bez pobjednika i pogodaka čime su svakako zadovoljniji mogli biti gosti.   D. Keler

 

Rezultati by SofaScore

Osijek – Hajduk 0:0


OSIJEK – Stadion u Gradskom vrtu. Vrijeme sunčano. Teren dobar. Gledatelja: 6593. Sudac: Fran Jović (Zagreb) - 7.  Žuti kartoni: Bočkaj, Mance (Osijek), Hamza. Jradi, Dimitrov (Hajduk). Crveni kartoni: -
IGRAČ UTAKMICE: LASZLO KLEINHEISLER (OSIJEK)
OSIJEK: Ivušić 6, Igor Silva 7, Lončar 6,5, Majstorović 6,5, Talys 6,5, Kleinheisler 7, Žaper 6,5, Jugović 6,5 (od 86. Mance -), Grezda 6 (od 77. Pilj -), Bočkaj 6 (od 64. Ndockyt 6), Marić 6.
HAJDUK: Posavec 6, Ismajili 6,5, Dimitrov 7, Mujakić 6,5, Juranović 6, Jurić 6, Hamza 6,5, Jradi 6,5 (od 81. Eduok -), Tahiraj 6 (od 77. Jakoliš -), Caktaš 6,5, Jairo 6.

Možda ste propustili...

ATLETSKA DIJAMANTNA LIGA

Sve počinje u Kini

GRANIČNA POLICIJA NA OPREZU

Kohorta ne ide u Split, posebice ne u Mostar

SLAVONSKI OBRAČUN U SUPERSPORT PRVOJ LIGI

U srazu sa susjedima motiv nam je još veći

Najčitanije iz rubrike