Novosti
AMERIČKA GOSPODARSKA KOMORA PREDLAŽE

Odgoditi uredbu o "porezu na šećer"
Objavljeno 29. veljače, 2020.
Američka gospodarska komora (AmCham) predložila je u petak odgodu stupanja na snagu uredbe o načinu izračuna posebnog poreza na kavu i bezalkoholna pića do 1. siječnja 2021. godine "kako bi se osigurala predvidivost poslovnog okruženja."


"Predlažemo odgodu stupanja na snagu uredbe o načinu izračuna i visinama sastavnica za izračun posebnog poreza na kavu i bezalkoholna pića do 1. siječnja 2021. kako bi se osigurala predvidivost poslovnog okruženja", ističe u priopćenju izvršna direktorica AmCham Andrea Doko Jelušić. Inače, nacrtom uredbe predlažu se promjene u oporezivanju bezalkoholnih pića, i to prema udjelu šećera. Nacrt uredbe, kako zamjećuju iz AmChama, objavljen je 15. veljače s prijedlogom stupanja na snagu 1. ožujka. AmCham smatra kako takva odluka nije u skladu s postupanjem Ministarstva financija koje je posljednjih godina imalo pohvalnu praksu donošenja zakonodavnih izmjena potkraj tekuće godine, uz stupanje na snagu u nadolazećoj.


"Stoga predlažemo odgodu stupanja na snagu uredbe do 1. siječnja 2021." izjavila je Doko Jelušić te dodala kako je nužno voditi računa o pravovremenoj prilagodbi poslovnih subjekata na koje utječe promjena zakonodavstva, posebice ako se radi o izmjenama koje uključuju veće financijsko opterećenje. "Poslovnim subjektima potrebno je omogućiti dostatno vrijeme za uvođenje promjena u svoje poslovne planove i budžete", poručila je Doko Jelušić.


Iz AmChama podržavaju nastojanja Vlade za unaprjeđivanje zdravlja hrvatskih građana te pozivaju na definiranje sveobuhvatnog rješenja borbe protiv pretilosti. Porez usmjeren na određenu industriju, a da u javnozdravstvenom i poreznom smislu ne nudi cjelovito rješenje problema, treba revidirati, smatraju u AmChamu, iz kojeg predlažu i dodatne izmjene uredbe. "Budući da se uvodi varijabilni model oporezivanja, potrebno je ukinuti bazično fiksno opterećenje. Takav model, kombinacije fiksnog i varijabilnog opterećenja, u suprotnosti je s deklariranim ciljevima zakona i povećava kompleksnost primjene", smatraju u AmChamu.
Predlažu i ukidanje svakog oporezivanja bezalkoholnih pića koja sadrže metil-ksantin ili taurin, s obzirom na to da, kako navode, ne postoje dokazi njihove štetnosti niti njihovo oporezivanje pridonosi ostvarenju ciljeva zakona. Predstavnici industrije bezalkoholnih pića žele proaktivno pridonositi unaprjeđivanju zdravlja u Hrvatskoj, ističu iz AmChama napominjući kako partnerstvo industrije s nadležnim institucijama u javnozdravstvenim kampanjama može biti primjer dobre prakse odgovornog ponašanja u ostvarivanju zajedničkih ciljeva. H
Procijeniti učinke
U Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) smatraju da je, s obzirom na značaj domaće prehrambeno-prerađivačke industrije u segmentu proizvodnje pića, Ministarstvo financija trebalo prije predlaganja reforme trošarinskog sustava načiniti detaljnu prethodnu procjenu njegovih učinaka na obrazac potrošnje i zdravlje potrošača te na konkurentnost domaće proizvodnje.