Osijek
PREDNOST SOCIJALNO UGROŽENIMA

Grad više ne daje u najam svoje stanove zaslužnim građanima
Objavljeno 29. veljače, 2020.
Izuzetak: Stan je moguće dati u najam osobi čiji su međunarodno priznati rezultati važni za Osijek i RH

Odluka o dodjeli gradskih stanova u najam zaslužnim osobama, izvan Liste kandidata, mijenjala se tijekom godina, no odlukom gradonačelnika Ivana Vrkića stavljena je na čekanje, dajući prednost onima kojima su, prema njegovu mišljenju, stanovi potrebniji, a to su socijalno ugrožene osobe. U Osijeku, inače, kao što je poznato, nedostaje stanova kojima bi Grad Osijek riješio stambeno pitanje velikom broju građana koji smatraju da su u takvoj potrebi.

Prema najnovijoj dopuni Odluke o dodjeli gradskih stanova članak 35a, izvan Liste kandidata, iznimno od odredaba propisanih člankom 5 i 36 Odluke, gradski je stan moguće dati u najam osobi čiji su međunarodno priznati rezultati rada važni za Grad Osijek i Republiku Hrvatsku, točnije osobi koja je osvojila olimpijsku medalju ili drugo međunarodno priznanje najviše razine, i to uz preporuku nadležnog upravnog odjela Grada Osijeka. Ipak, kako potvrđuje Krešimir Jakić, voditelj Odsjeka za gospodarenje nekretninama Grada Osijeka, članak 35a Odluke o dodjeli gradskih stanova u najam do daljnjega se ne primjenjuje.

- Naime, gradonačelnik Ivan Vrkić mišljenja je da Osijek ima mnogo potrebitih građana te da nije trenutak da se ta odredba primjenjuje. Činjenica je da je bilo zahtjeva, pa i pritisaka, no gradonačelnik je odlučan u svojoj odluci - naglašava Jakić, dodajući da u ovom trenutku još šest osoba koristi svoje pravo najma iz odluka koje su bile na snazi prije 2013. godine i kao takve su omogućavale davanje stanova u najam osobama zaposlenima u zdravstvu, kulturi, športu, školstvu, znanosti i slično, i to na temelju priznatih rezultata rada važnih za Grad Osijek, odnosno osobama za koje se ocijeni da će svojim radom pridonijeti razvoju Grada Osijeka te deficitarnom kadru iz inih struka.

Prema dostupnom Izvješću o dodijeljenim stanovima izvan Liste, a što je u skladu s važećim odredbama odlukama o davanju gradskih stanova u najam iz 1997., 1999., 2002. i 2008. godine, u 30 je takvih stanova većina tadašnjih najmoprimca iskoristila pravo otkupa, pa su stanovi prešli u njihovo vlasništvo. U šest još uvijek žive najmoprimci i ti su stanovi i dalje u vlasništvu Grada Osijeka. Konkretno, na temelju ugovora o najmu stana, u njima žive po jedan liječnik i profesorica, dva sportaša i dva kazalištarca.

Dodajmo tome da je nekadašnja Općina Osijek preko Fonda u stambenom gospodarstvu dodjeljivala stanove brojnim poznatijim Osječanima u skladu s odredbama Zakona o stambenim odnosima. Jakić kaže kako se ta dodjela obavljala odlukom Općine Osijek, čiji je pravni sljedbenik Grad Osijek.

- Ti su ljudi dobivali stanove odlukom o stjecanju stanarskog prava, i to rješenjem Općine, a stanove su stjecali u vlasništvo kupnjom na temelju Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo. No te dodjele nemaju veze s Odlukom o dodjeli gradskih stanova u najam i nisu dodijeljeni zaslužnim građanima, nego prema redu prvenstva te prema kriterijima koje su donosile tvrtke, odnosno institucije u čijem su vlasništvu bili ti stanovi - pojašnjava Jakić.

Marija Mihelić
GRADNJE DRUGE ZGRADE S 25 STANOVA
Da Osijek daje prednost socijalno ugroženima, pokazalo se i u prosincu 2014. godine, kad su u zgradu u Umaškoj uselile 43 socijalno ugrožene obitelji. Samo nekoliko ulica dalje, u Opatijskoj, uskoro se planira gradnja još jedne stambene zgrade koja će primiti 25 novih obitelji. To je druga od ukupno tri planirane zgrade. Nagađa se da bi treća mogla biti u Gackoj ulici ili na području prigradskog naselja Tenja.
Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

UDRUGA NE-OVISNOST KROZ EU PROJEKT OSIGURALA VLASTITE PROSTORE

Mišetić: Ovo će podići kvalitetu i razinu usluge našim korisnicima

Najčitanije iz rubrike