Osijek
PROVEDEN PILOT-PROJEKT ZAJEDNIČKOG ČETKANJA ZUBA

Djeca unaprijedila zdrave navike
Objavljeno 29. veljače, 2020.
Nakon što je u protekloj školskoj i pedagoškoj godini 987 školaraca i vrtićaraca diljem Hrvatske, pa tako i u Osijeku, sudjelovalo u pilot-projektu nadziranog četkanja zuba, javnosti su dostupni i podatci prikupljeni u sklopu projekta koji je za cilj imao prevenciju dječjeg karijesa i usvajanje zdrave navike redovitog pranja zuba među vrtićkom i školskom djecom.

Organizatori pilot-projekta su Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravstva, a u njemu je sudjelovalo 25 vrtićkih odjeljenja s ukupno 636 djece u dobi od tri do sedam godina - u Osijeku 45 mališana iz dječjeg vrtića Mak i 20 razrednih odjeljenja s ukupno 351 učenikom - u Osijeku 40 prvašića iz Osnovne škole Grigor Vitez. Provodili su ga odgojatelji i učitelji te, u vrtićima, zdravstveni voditelji, a u školama medicinske sestre iz timova školske medicine. Sva su djeca sudionici projekta dobila četkice za zube koje odgovaraju njihovoj dobi, četkice su mijenjane svaka tri ili četiri mjeseca, posebno su označavane i čuvane u ustanovi u prikladnom prostoru, s posebnim naglaskom na oprez zbog potencijalnog širenja zaraznih bolesti.

"Pilot-projekt provodio se kako je zamišljen u vrtićima i osnovnim školama, djeca su se veselila četkanju zuba, rado su i bez otpora to prihvatila te su se s vremenom naviknula da to čine bez ispiranja vodom pa su takav način pranja počela primjenjivati i kod kuće. Roditelji su vidjeli promjene kod djece tijekom higijene zuba u smislu da je dijete sada više zainteresirano za zdravlje svojih zuba", izvještavaju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. I. Solar
Možda ste propustili...

FAKULTET PRIMIJENJENE MATEMATIKE

Diploma koja jamči brz nalazak posla

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

Najčitanije iz rubrike