Svijet
BIJES ZBOG VOJNOG PORAZA

Erdogan pušta migrante da krenu prema Europskoj uniji
Objavljeno 29. veljače, 2020.
Turska je zatražila hitan sastanak NATO-a nakon eskalacije sukoba u Siriji

Stotine migranata viđene su na sjeverozapadu Turske na putu prema granici s Grčkom i Bugarskom u petak, prenose turski mediji, nakon što je Ankara objavila da više neće zadržavati sirijske izbjeglice, čiji bi se broj mogao drastično povećati zbog ofenzive sirijske vojske u Idlibu.


Turska je u četvrtak rekla da su 33 turska vojnika ubijena u zračnim napadima sirijske vlade u sjeverozapadnoj pokrajini Idlib. Turski dužnosnik je pak rekao Reutersu da turska policija i obalna straža neće zadržavati izbjeglice koji žele doći u EU morskim ili kopnenim putem. Novinska agencija Demiroren navodi da se oko 300 migranata, među kojima su žene i djeca, kreće turskom pokrajinom Edirne, koja graniči s Bugarskom i Grčkom. U toj su skupini Sirijci, Iranci, Iračani, Pakistanci i Marokanci, rekao je.


Navodi se kako su se migranti također okupili u općini Ayvacik, koja se nalazi na Egejskom moru u pokrajini Canakkale.


Ta skupina navodno brodom želi doći do grčkog otoka Lezbosa. Reuters nije potvrdio tko čini tu skupinu ni kuda se kreće.


Videozapisi migranata koje su emitirale provladine televizije u Turskoj također nisu verificirani. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan više je puta prijetio da će omogućiti migrantima kretanje prema Europi, iako je Europskoj uniji 2016. obećao da će zadržati migrante. Oko milijun sirijskih izbjeglica nalazi se blizu turske granice od prosinca, zbog ofenzive sirijske vlade protiv pobunjenika, koje podržava Ankara. Turska televizija NTV emitirala je prilog na kojemu se vide osobe s ruksacima kako šeću poljima. NTV je naveo kako su pokušale prijeći granični prijelaz Kapikule i ući u Bugarskoj, ali im to nije bilo dopušteno te da su nakon toga pokušale prijeći granični prijelaz Pazarkule i otići u Grčku, ali nije jasno što se s tom skupinom migranata dogodilo nakon toga.


Turska je u petak zatražila hitan sastanak NATO-a nakon eskalacije sukoba u Siriji. Prema članku 4, svaka članica može u bilo kojemu trenutku zatražiti konzultacije ako smatra da je "ugrožen njezin teritorijalni integritet, politička neovisnost ili sigurnost".


Grčka je pojačala kontrolu morske i kopnene granice s Turskom nakon što je Ankara poručila da neće zadržavati migrante.


Anonimni izvor iz grčke vlade rekao je za Reuters da Atena razgovara s Europskom unijom i NATO-om. Grčka je za brojne migrante bila prva EU zemlja, u koju su dolazili ponajviše 2015. i 2016. iz Turske, dok EU nije sklopio sporazum s Ankarom.


Novinska agencija Demiroren navodi da se oko 300 migranata, među kojima su žene i djeca, kreće turskom pokrajinom Edirne, koja graniči s Bugarskom i Grčkom. Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis rekao je da će vlasti pojačati granične kontrole kako bi spriječile širenje koronavirusa na egejske otoke, gdje tisuće migranata žive u lošim životnim uvjetima, čekajući rješenje zahtjeva za azil.
RH nije prva na udaru

Vojnog analitičara Igora Tabaka pitali smo što će značiti za Hrvatsku novi val migranata.


- U principu, tek treba vidjeti što će se dogoditi. To što ih Turska pušta ne znači da će ih i Grčka pustiti da prođu. Nije problem u Turskoj, ona je strana država, a Grčka je članica EU-a i puna članica schengenske zone. Ona je prva vanjska granica Europske unije na tu stranu, veći dio njezinih granica je na moru, ali ima i svoj kopneni dio. Mislim da treba vidjeti reakciju Grčke i Bugarske, jer će one biti prve na udaru što god da se dogodi. Hrvatska je tu gdje jest i na temelju dosadašnjih iskustava, prateći promet ljudi kroz Grčku, Bugarsku i Sjevernu Makedoniju, moći će unaprijed ocijeniti ritam takvih kretanja. Hrvatska nije prva na udaru i dobije se malo vremena i za europsku politiku, jer ovi Erdoganovi potezi nisu usmjereni prema susjedima nego prema Bruxellesu. Erdogan već duže pokušava iznuditi podršku za svoju politiku - kaže vojni analitičar Igor Tabak te analitičar portala Obris-obrana i sigurnost iz Zagreba.
BiH je ranjiva

Bosanskohercegovački dužnosnici izrazili su u petak očekivanje kako Turska ipak neće otvoriti granice za migrante, upozorivši da bi takav rasplet proizveo humanitarnu katastrofu te izazvao velike probleme u BiH. "Očekujemo da Republika Turska poštuje dogovor sa zemljama Europske unije. Puštanje više od tri milijuna izbjeglica prema EU-u bio bi uvod u humanitarnu katastrofu neviđenih razmjera i u tom bi slučaju zajednički odgovor svih članica EU-a i regije u cjelini bio neizbježan i jedina opcija", rekao je za portal Klix iz Sarajeva ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić.

Bugarska je već najavila da je spremna poslati 1000 vojnika i vojnu opremu na granicu sa susjednom Turskom kako bi spriječila ilegalni dotok migranata, rekao je bugarski ministar obrane u petak.
Sandra Lacić/H
1000

vojnika Bugarska je najavila poslati na granicu s Turskom da se spriječi ulazak migranata u zemlju
Susret u Mađarskoj
Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u petak se u Budimpešti složio s mađarskim kolegom Peterom Szijjartom o potrebi borbe za zajedničku novu politiku azila i borbe protiv ilegalnih migracija. "Treba se boriti za novu zajedničku azilsku politiku i protiv ilegalnih migracija i krijumčarenja", rekao je šef hrvatske diplomacije. "Treba razlikovati izbjeglice, gdje smo mi obvezani Ženevskom konvencijom, ali i razlikovati ilegalne migracije, na kojima neki krijumčarski lanci jako puno zarađuju", dodao je Grlić Radman.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike