Crna kronika
OTKRIVEN JOŠ JEDAN RATNI “LAŽNJAK”

Predao lažne papire pa zaradio tisuće kuna na ime ratnog invaliditeta
Objavljeno 29. veljače, 2020.
OSIJEK - Policija je osumnjičila 66-godišnjaka da je lažnom dokumentacijom došao do invalidnine i tako ukrao državi desetke tisuća kuna.- Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja sumnja se da je 66-godišnji hrvatski državljanin na području Osijeka počinio kazneno djelo prijevare. Na temelju krivotvorene medicinske dokumentacije za priznavanje statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida 66-godišnak je ostvario prava koja mu ne pripadaju. Na ime osobne invalidnine stekao je protupravnu imovinsku korist od više desetaka tisuća kuna. Nadležnom državnom odvjetništvu podnosimo posebno izvješće - doznajemo iz Policijske uprave osječko-baranjske.

Osječka policija prošle je godine u prosincu osumnjičila 57-godišnjaka da je lažnom dokumentacijom došao do braniteljske mirovine, dionica i invalidnine. Mirovinu je primao 11 godina, a invalidninu punih 13 godina. Sumnjičilo ga se da je od 1. siječnja 2005. do 31. prosinca 2018., tijekom postupka priznavanja statusa hrvatskog branitelja i hrvatskog ratnog vojnog invalida lažno prikazao činjenice o sudjelovanju u Domovinskom ratu i okolnosti narušavanja zdravlja koje su prouzročile invalidnost. Time je nezakonito stekao pravo na mirovinu, invalidninu hrvatskog branitelja i dionice trgovačkih društava. Mirovina je 57-godišnjaku isplaćivana od srpnja 2009. do prosinca 2018., a invalidnina od siječnja 2005. do prosinca 2018. On je tako zaradio nekoliko stotina tisuća kuna.

Da je zaradio gotovo milijun kuna, policija je sumnjala i na 60-godišnjaka s područja općine Oprisavci. On je lažnim prikazivanjem stanja i prikrivanjem činjenica o ranjavanju u Domovinskom ratu podnio zahtjev nadležnom Uredu za obranu, iako je znao da ne ispunjava uvjete na temelju Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihove obitelji, odnosno njegovo stradavanje nije nastalo u obrani suvereniteta RH. Na temelju takvog zahtjeva i lažnog prikazivanja ranjavanja ishodio je status hrvatskog ratnog vojnog invalida određene skupine i postotka oštećenja organizma. Time je doveo u zabludu nadležne državne institucije, a novac koji nije trebao dobiti primao je od studenoga 1992. do lipnja 2015.

Tijekom 2018. godine kninska je policija osumnjičila dva 54-godišnjaka da su prijevarom u 12 godina zaradili više od milijun kuna na braniteljskim mirovinama. Jedan je 54-godišnjak bio osumnjičen za prijevaru, a drugi za pomaganje. Osumnjičeni je lažnim prikazivanjem činjenica doveo u zabludu službenike Ministarstva hrvatskih branitelja, u čemu mu je pomogao drugoosumnjičeni tako što je, kao nadležna osoba, takvu dokumentaciju za ostvarivanje statusa osumnjičenom ovjerio svojim potpisom. Na temelju tako pribavljene dokumentacije osumnjičeni je ostvario pravo na status prema kojem je u razdoblju od 1. lipnja 2003. do 5. srpnja 2015., kada mu je zbog zaposlenja obustavljena isplata, pribavio protupravnu imovinsku korist od 1.072.598,29 kuna, sve na štetu državnog proračuna. S.Lacić
Na temelju krivotvorene medicinske dokumentacije 66-godišnak je ostvario prava koja mu ne pripadaju
Možda ste propustili...

CRNO TRŽIŠTE DUHANA - CVJETA

Muškarci uhvaćeni pri primopredaji duhana

IMAO JE 3,56 PROMILA ALKOHOLA U KRVI

Pijan, teško ozlijeđen u tučnjavi

JOŠ JEDNA ŽRTVA INTERNETSKIH PREVARANATA

"Dionice" ga koštale 10.000 eura

Najčitanije iz rubrike