Kultura
PRESJEK STVARALAŠTVA U POSEBNOM FILHARMONIJSKOM RUHU

Predin trči počasni krug sa Zagrebačkom filharmonijom
Objavljeno 29. veljače, 2020.
Slovenski kantautor Zoran Predin najavio je kao jedan od vrhunaca svoje karijere nastup sa Zagrebačkom filharmonijom na kojem će u petak, 6. ožujka, u Lisinskom u Zagrebu trčati "počasni krug" kroz presjek svojeg stvaralaštva, i to u posebnom filharmonijskom ruhu. Koncert Počasni krug dio je Off ciklusa Zagrebačke filharmonije.


- Svaki autor sanja o tome da će njegovu glazbu netko jednoga dana moći čuti u izvedbi simfonijskoga orkestra. No, istodobno je to i velika odgovornost. Tu se penje, tu se pada, i takve su prilike zapravo najuzbudljvije - rekao je Predin. Za koncert je odabrao pjesme koje imaju "jaku glazbenu stranu", u kojima je prepoznao potencijal za aranžmane sa simfonijskim orkestrom, pri čemu će neke pjesme biti prvi put predstavljene javnosti.


- Bit će tu nekoliko finih iznenađenja, a neki poznati hitovi pokazali su u sebi i tu boju i mogućnost da dobiju nešto što do sada nisu imale. Dinamika aranžmana daje svim tim pjesmama apsolutno nešto što do sada nisu imale. Ja sam prvi kojeg zanima kako će to zvučati u živo - rekao je Predin. Iskoristio je to i kao priliku za "inventuru": u svojoj bogatoj pjesmarici pronašao je jednu temu iz kazališne predstave kojom će otvoriti koncert.


- Mislim da će to biti jedna od kulminacija moje karijere. Čim sam dobio poziv osjećao sam se kao pobjednik - poručio je.


Ravnatelju Filharmonije Mirku Bochu drago je što orkestar ima priliku u ciklusu usmjerenom na predstavljanje klasike u ponešto drukčijem ruhu i privlačenje mlađe publike, ugostiti izuzetnog glazbenika kakav je Predin.


Na djelo Zorana Predina osvrnuo se glazbeni kritičar i diskograf Hrvoje Horvat, naglasivši je da je on glazbenik svjetskoga kalibra, "čovjek koji ima pet, šest karijera u jednoj":


- On svake godine napravi bar dva-tri izlaza svojih pojavnih oblika. Tako ga možete vidjeti kao kantautora s akustičnom gitarom na recitalima, pa s Lačnim Franzom koji je osnovao prije 41 godinu, pa s njegovim rock-sastavom s kojim svira materijale iz solokarijere, pa s Kukuruzović Django kvartetom, gdje se radi opet o drugačijem izlazu, a tu je i Matija Dedić s kojim već godinama radi fenomenalne koncerte. Osim što ga cijeni i struka i publika, Predin je i odličan interpretator. I književnik je, iza sebe ima dvije knjige, Druga žena u haremu i Glavom kroz zid, a piše treći roman. Pjeva na hrvatskom, iako je Slovenac, i piše već 15 godina na hrvatskom.


Koncert sa Zagrebačkom filharmonijom zasigurno će biti koncert na kojem će Zoran Predin svirati s najvećim brojem ljudi na pozornici iza sebe, dodao je, ali će biti "i mnogo više od toga".
- Čini mi se da Zoranov rukopis koji ima elemente elegičnosti, melankoličnosti i slavlja jako dobro može leći u orkestraciji. Mislim da će se raditi o zaista vrhunskoj večeri koju možemo sa znatiželjom očekivati - poručio je. H
Zoranov rukopis, koji ima elemente elegičnosti, melankoličnosti i slavlja, jako dobro može leći u orkestraciji
Možda ste propustili...

KONCERT GUDAČKOG ORKESTRA HNK-A

Gošća mlada flautistica Mia Mandić

MUZEJ LIKOVNIH UMJETNOSTI

Stručno vodstvo: Autoportreti

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

USPJEŠAN HRVATSKI PROJEKT BEK

Besplatne e-knjige čita više od dva milijuna čitatelja

2

MARIO KOVAČ, ŽIVOT JE NEPREDVIDLJIV DRAMATURG

Na autorsku smo podlogu dodali svog kreativnog ludila

3

ANGJEO S BAKLJOM

Drago Štambuk, “Tinov” laureat