Kultura
2. OSJEČKI KAZALIŠNI MARATON

Petnaest predstava u tri dana i tri noći
Objavljeno 29. veljače, 2020.
Kao osvježenje zimi ocijenila je Žana Gamoš manifestaciju, za koju se svi opravdano nadaju da će postati tradicionalna

Premda je sve bilo u znaku žutih gumenih patkica, ovo nije bila ‘patka‘ - novo je izdanje Kazališnog maratona pred vratima. Ponosno su to na konferenciji za novinare u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića (uz HNK i Barutanu, jednoj od triju lokacija na kojima će se odigravati predstave) istaknuli članovi organizacijskog tima. U tri dana i tri noći, od 6. do 8. ožujka, u Osijeku publika može pogledati čak 15 predstava, među kojima su i one domaćih snaga, ali i gostujućih hrvatskih i inozemnih kazališta. Osvježenjem u kasnu zimu i s proljećem koje dolazi ocijenila je ovu manifestaciju, za koju se svi opravdano nadaju da će postati tradicionalna, dogradonačelnica Žana Gamoš.


S obzirom na to da su u programu i naslovi za mališane, kao i za odrasle, cijene su ulaznica različite. Dječje će se predstave moći pogledati već po cijeni od 10 kuna, dok su one za odrasle 30 kuna (osim mjesta na galeriji HNK-a, koja će koštati 15 kuna). Prodaja ulaznica počinje u ponedjeljak, 2. ožujka, a prodavat će se u HNK-u, DKO-u i Barutani, ovisno gdje se koja predstava izvodi.


Zadovoljan što se opet s predstavnicima medija susreću u kontekstu Kazališnog maratona je i Dražen Alerić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti. Izrazio je optimizam da će manifestacija doživjeti i svoje sljedeće izdanje, ali i ono 5. i 6., točnije da će ići stopama ‘starijeg brata‘ - Osječkoga ljeta kulture, koje također organizira Grad Osijek.
Malo tko proteklih dana na trgu ispred Dječjeg kazališta te na središnjem Trgu A. Starčevića nije bio zatečen gumenim patkicama različitih boja i veličina. Bio je to pravi gerilski marketing, kojim su djelatnici Poglavarstva golicali maštu svojih najmlađih (ali i starijih) sugrađana i najavljivali KVAdrilogiju dječjih predstava na Maratonu. ‘Računali‘ su da će patkice nestati s lokacija i možda završiti kod mališana koje će roditelji dovesti na neku od dječjih predstava koje manifestacija nudi, a sve imaju patkicu u naslovu ili je patkica glavni lik. Tako Maraton otvara "Ružno pače" Dječjeg kazališta, a slijedi praizvedba "Buđenja" Brada Bircha, koja je zbog tehničkih razloga otkazana, a trebala je biti dio OLJK-a, istaknula je Danijela Klobučar, voditeljica gradskog Odsjeka za kulturu. U režiji Aide Bukvić i izvedbi Ive Kraljević i Silvija Mumelaša, "Buđenje" je na programu u petak te u subotu. "Škola za pačiće" banjalučkih kazalištaraca otvara subotnji program, slijedi "Patkica Blatkica" DKO-a te komedija u režiji Ivana Lea Lema "Gola u kavezu" Kazališta Moruzgva. Satirične monologe "Mistero Buffo" Umjetničke organizacije Grupa u izvedbi Dražena Šivaka i režiji Lee Delong mogu se pogledati u subotu u HNK-u, u 18 sati (u isto je vrijeme repriza "Buđenja" u Barutani). "Aj Karmela" Pozorišne trupe iz Žablja pretposljednji je subotnji naslov jer slijedi u 23.30 "Who the fu*c is Biba?" s Petrom Kurtelom i Slavkom Sobinom.


Narcisa Vekić
"ADAM I ONA" NAJAVA DANA ŽENA
Nedjelju otvaraju dvije izvedbe "Juhe od bundeve" (10 sati i 11.30) Kazališta lutaka Zadar, slijedi u 14 sati posljednja premijera HNK-a u Osijeku "Žene u crvenom" te "Konstelacije" - drama Nicka Paynea, koju je u produkciji Osječkoga ljeta kulture režirala Aida Bukvić, a izveli Nagradom hrvatskoga glumišta ovjenčana Olga Pakalović i njezin partner Vladimir Posavec Tušek. "Kraljevstvo Moje (za početnike)" Ludens teatra je u 20 sati, a glazbeno-poetski kabare "Adam i ona", kojim će Adam Končić i Oliver Belošević najaviti i Dan žena, u svečanom je foajeu HNK-a u 22 sata.
Dječje će se predstave moći pogledati već po cijeni od 10, dok su one za odrasle 30 kuna (15 kuna na galeriji HNK-a)
Možda ste propustili...

IRIS TOMIĆ, ASISTENTICA NA AUKOS-U, UDRUGA “MALO DRAMA, MALO ART”

Mi malo dramimo, ali i malo artamo - nismo ograničeni

Najčitanije iz rubrike