Kultura
"EMET" NA MINITURNEJI PO HRVATSKOJ

Možda zvuči surovo, no život nas na okrutan način uči da uvijek postoji neko sutra, s nama ili bez nas
Objavljeno 29. veljače, 2020.
Gostovanje u Novoj Gorici je otkazano, no idu u Gavellu i HNK u Varaždinu

Vezani članci

OKRUGLI STOL U HNK-U: RAZUMIJEMO LI SE?

O nasilju u obitelji, alkoholizmu i pedofiliji

HNK ZADAR: "CIGLA" FILIPA ŠOVAGOVIĆA

Drama o raspadu sustava, obitelji i pojedinca

Predstava Emet prema mnogočemu je za osječki HNK posebna. Osim što je praizveden tekst domaće autorice, k tomu zaposlenice ovoga teatra, Ivane Šojat, donijela je svom gradu i brojne nagrade, sjajno je prihvaćena kod publike, ali je i predstava s najviše izmjena u podjeli: prvo je umjesto Mateje Grabić Ćaćić uskočila Petra B. Blašković, onda je Ivanu Gudelj Tešija zamijenila Antonija Pintarić, a treća je zamjena ona najbolnija: Duško Modrinić zauvijek u ulozi Tate zamijenio je Aleksandra Bogdanovića.

Izvan regije

Pred ansamblom su dva skorašnja gostovanja - u HNK-u u Varaždinu, u ponedjeljak, 2. ožujka, i u GDK-u Gavella dva dana kasnije.

- Miniturneja omogućit će nam da afirmiramo našu produkciju u Hrvatskoj. Nakon velikog priznanja na Marulićevim danima s dvije važne nagrade te nominacijom za najbolju predstavu u cjelini za Nagradu hrvatskog glumišta, želja nam je bila pokazati ovu predstavu i izvan regije. Sa Slovenskim narodnim gledališčem iz Nove Gorice imala sam priliku surađivati i uvjerila sam se u njihov izniman repertoar te uz podršku uprave ugostili smo njihovu predstavu Trojanke, koja je obišla sve najveće festivale antičkog teatra u Europi, i upravo je ta predstava otvorila naš novi ciklus i manifestaciju Klasici u HNK-u. Redatelj naše predstave Samo Strelec njima je dobro znan i zahvaljujući njegovu prijevodu dogovorili smo gostovanje - ističe Petra Blašković, ravnateljica Drame, no Nova je Gorica ipak otkazana. Gostovanje u Sloveniji trebali su spojiti s ranije dogovorenim gostovanjem u Varaždinu i Zagrebu.

- Tijekom gostovanja kod nas potpisali smo sporazum o prijateljstvu i suradnji sa SNG-om Nova Gorica. Prema modelu drugih država i kazališta, koprodukcije otvaraju vrata kulturnom i umjetničkom razvitku te dokazuju da su uspješan način stvaranja jedinstvenih predstava koje tako mogu obogatiti sposobnosti jednog jedinog teatra. Ansambl u kojem se susreću glumci iz različitih podneblja bogatiji je i rađa novu vrstu nadahnuća. Želja nam je otvarati se prema drugima i stvarati kulturno-umjetničke mostove koji nadilaze granice. Na tom tragu, iako s bližim teatrom, upravo započinjemo i koprodukciju s Gradskim kazalištem "Joza Ivakić" iz Vinkovaca, s kojim ćemo realizirati predstavu Gospođica Julija, u režiji Aide Bukvić - napominje ravnateljica, priznajući da još uvijek teško pozitivnije razmišljaju nakon gubitka Ace.

- A život i posao teku dalje..., ovako ili onako..., a s tim nije lako živjeti - dodaje Blašković.

Premda ‘uskakanje‘ u ovom slučaju nije najs(p)retniji izraz, jer obično podrazumijeva kratkotrajnu zamjenu, do povratka kolege, Duško Modrinić u Emetu je za stalno uskočio u ulogu Tate, koju je igrao Aleksandar.

- Nije teško ‘uskočiti‘ u ulogu, teško je što Ace nema, i što ne možemo još uvijek shvatiti da ga nema. Slično se dogodilo i u Školi za žene. On je dio sebe ostavio u kazalištu, osjećamo ga kao da je među nama. Znam da sve zvuči pomalo eterično - još je Duško potresen, posebice jer su on i Aleksandar bili i više od kolega na sceni, bili su prijatelji. S obzirom na značaj Aleksandra u ansamblu i kazališnom životu grada, još je mnogo uloga u kojima će mu trebati pronaći zamjenu. Ako se taj emocionalni dio i ne uzme u obzir, premda je to gotovo neizvedivo, treba ulogu pripremiti, za što obično glumci imaju tjedne i mjesece na raspolaganju. Duško je morao biti brz. Pogledao je predstavu, videosnimku. Srećom, vatreno je krštenje imao pred domaćom publikom.

Potpora ansambla

- Bilo je lijepo, osjetio se duh zajedništva. Imao sam veliku potporu u ansamblu i od Ace koji je sigurno pazio na mene - sjetno je dodao Duško. Svaki put u ovakvim situacijama glumac koji ‘uskače‘ u nezavidnoj je situaciji, jer su i publika i kolege na sceni naviknuli na predstavu, a nova osoba donosi novu energiju.

- Najvažnije je poštivati kȏd koji je odredio redatelj, svatko od nas na svoj način pridonese ulozi, ograničeni svojim mogućnostima činimo najbolje što možemo - kaže Duško, koji je u Osijek i HNK došao prije osam godina. Kako stvari sada stoje, on ostaje. Još 12 godina i može dobiti ugovor za stalno, kaže kroz smijeh.


Narcisa Vekić
Duško Modrinić

glumac

U svaku je predstavu uloženo nekoliko mjeseci proba, rada i šteta je skinuti ih s repertoara. Moramo se udružiti i izgurati to do kraja. Imamo sada dosta mladih, kvalitetnih glumaca s kvalitetnim ljudskim osobinama.
Svatko od nas daje jedinstven pečat
Petra B. Blašković: Predstava je živo tkivo i uvijek dopušta nadogradnju, najgore je predstavu ugasiti ako dođe do nekakvih poteškoća, a ona pokazuje veliki potencijal. Emet smo prijavili i na festivale, njegov je život neupitan, mimo nas kao ovozemaljskih bića. Svaki glumac koji dobije zadatak ući u postojeću predstavu ima ju prilike nadopuniti, nadograditi i prilagoditi sebi, ne narušavajući joj strukturu i srž. Svatko je zamjenjiv, predstava ostaje. Možda zvuči surovo, ali život nas i na okrutan način uči da uvijek postoji neko sutra, bili mi u njemu ili ne. Emet, kao i ostale predstave, ostaju na repertoaru dok za njih ima interesa. U svijetu je normalno da uspješne predstave žive desetljećima, izvođači se mijenjaju. Svatko od nas svakoj ulozi daje jedinstven pečat.
Možda ste propustili...

"EEG" DAŠE DRNDIĆ

Najbolja prevedena knjiga

POD AUTORSKIM VODSTVOM FILIPA ŠOVAGOVIĆA

Sanjam(o) predstavu u Gavelli

BOGATA ZAVIČAJNA ZBIRKA RUŽICE GRADA

Umjesto kurije Mihalović treba pravi muzej

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GALERIJA PRSTEN DOMA HDLU-A

Čak 70 recentnih Bućanovih djela

2

Centar za kulturu Grada Belog Manastira

Koncert Podium Brass kvinteta

3

IZ TISKA IZAŠLA SLIKOVNICA U STIHU - KVAKAČ

Prva hrvatska kamišibaj slikovnica rad je Osječana