Magazin
ANDREJA METELKO ZGOMBIĆ

Ustrajemo na neformalnim razgovorima o Mađarskoj i Poljskoj
Objavljeno 29. veljače, 2020.
DRŽAVNA TAJNICA U MINISTARSTVU VANJSKIH I EUROPSKIH POSLOVA

Hrvatsko predsjedništvo EU-a odbacilo je u utorak zahtjev pet zastupničkih klubova da Europski parlament sudjeluje u raspravi Vijeća o kršenju europskih vrijednosti u Mađarskoj i Poljskoj te im umjesto toga ponudilo neformalne konzultacije koje su se i dosad održavale. Predsjednici zastupničkih klubova socijaldemokrata (S&D), pučana (EPP), liberala (Renew Europe), zelenih i Europske ujedinjene ljevice/Nordijske zelene ljevice, u pismu predsjedniku Europskog vijeća i hrvatskom Predsjedništvu izrazili su “duboku zabrinutost zbog ozbiljnog izostanka napretka u postupku po članku 7 protiv Mađarske i Poljske”, ukazujući kako to pitanje nije na dnevnom redu ni sastanka Vijeća za opće poslove 25. veljače.

Državna tajnica Andreja Metelko Zgombić, koja je u utorak predsjedavala Vijećem za opće poslove u Bruxellesu, u povodu toga izjavila je:

- Mi smo dobili pismo i primili ga na znanje. U tom pismu izražava se nezadovoljstvo s prethodnim finskim predsjedništvom i predsjedništvima prije njega, jer Parlament želi veću i čvršću ulogu u postupku koji je pokrenut po članku 7 - rekla je državna tajnica.

O namjerama hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a Metelko Zgombić kaže:

- Države članice donijele su tijekom finskog predsjedanja posebna pravila u kojima su točno rekle na koji način institucije mogu sudjelovati u tom poslu. Europski parlament doista nema pravo sudjelovati na sastancima i u raspravama Vijeća. Ono što hrvatsko predsjedanje namjerava jest biti u kontaktu s EP-om i na nekim neformalnim sastancima razmijeniti informacije, jer nam je to u obostranom interesu.

Vijeće za opće poslove prihvatilo je u utorak smjernice za pregovore o budućim odnosima s Velikom Britanijom:

- Vijeće je usvojilo jasan i snažan mandat za našeg pregovarača Michela Barniera. To potvrđuje našu spremnost da zaključimo ambiciozno, sveobuhvatno i ujednačeno partnerstvo s Velikom Britanijom na korist obiju strana - izjavila je državna tajnica Metelko Zgombić.

Na sastanku Vijeća Europska je komisija predstavila svoj prijedlog revidirane metodologije za pristupne pregovore sa zemljama kandidatima:

- Komisija bi sljedeći tjedan trebala objaviti izvješće o napretku Sjeverne Makedonije i Albanije. Usvajanjem nove metodologije i reformskim pomacima u obje zemlje stvorili bi se uvjeti za odluku u Vijeću EU-a o otvaranju pregovora s te dvije zemlje, a hrvatsko predsjedništvo nada se da bi takva odluka mogla biti donesena sljedeći mjesec - stoji u izjavi sa sastanka u Bruxellesu 25. veljače.(H/DJ)
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike