Crna kronika
UTVRĐUJE SE OTKUD SU STIGLI I TKO SU

Ilegalni migranti uhvaćeni kod katakombi u Osijeku
Objavljeno 28. veljače, 2020.
Dojavu da se migranti šetaju Biljskom cestom policija je dobila preko telefona
OSIJEK - Manja grupa ilegalnih migranata zatečena je i uhvaćena u četvrtak kod katakombi na lijevoj obali Drave u Osijeku. Za sada iz policije nismo mogli doznati o koliko osoba se radi, no rečeno nam je da se radi o manjem broju ljudi.
- U četvrtak oko 11.50 preko telefona smo zaprimili dojavu građanina da se između Tvrđavice i Biljske ceste kreće nekoliko migranata. Brzom intervencijom policijskih službenika Prve policijske postaje Osijek, u blizini katakombi, pronađeno je nekoliko stranih državljana nad kojima će biti obavljeno kriminalističko istraživanje radi utvrđivanja identiteta i zakonitosti ulaska i boravka u Republici Hrvatskoj. Uvjeti ulaska, kretanja i boravka te rad stranaca u Republici Hrvatskoj regulirani su Zakonom o strancima te će policija, po dovršenom kriminalističkom istraživanju te sukladno utvrđenim činjenicama, poduzeti daljnje zakonom propisane mjere i radnje u odnosu prema spomenutim osobama - doznajemo od Zorana Kona, glasnogovornika Policijske uprave osječko-baranjske.


Kako doznajemo od Lucije Tadić, predsjednice Vijeća Mjesnog odbora Osijek - Lijeva obala, koje pokriva Tvrđavicu, Podravlje i Biljsku cestu, ovo nije prvi slučaj da se ilegalni migranti šetaju tim dijelom Osijeka.


- Unatrag pet do šest mjeseci događa se da ilegalni migranti kombijem dođu nadomak Biljske ceste, pričekaju noć i onda se raziđu po ulicama. Idu od kuće do kuće gdje nema svjetla i kucaju, a ako se nitko ne javi, razbiju staklo i uđu. Nekoliko starijih žena tako se susrelo s njima. Ako uđu u kuće gdje nema nikoga, naprave nered i poslije samo odu dalje. Puno je praznih kuća na našem području, tako da je to postao i velik sigurnosni problem - kaže predsjednica Mjesnog odbora Osijek - Lijeva obala. Otkud ilegalni migranti dolaze, nije poznato, no mještani Tvrđavice i Biljske ceste smatraju da dolaze nakon ilegalnog prelaska Dunava, odnosno granice sa susjednom Srbijom na području Baranje.


Da je Osijek odavno na ruti šverca ljudi, svjedoči i primjer iz 2018. godine kada je USKOK podignuo optužnicu protiv 14 osoba koje su iz Srbije u Hrvatsku prokrijumčarile najmanje 98 osoba za što su zaradile najmanje 90.000 eura. Optužnicom je obuhvaćeno 12 Hrvata, jedna osoba s hrvatskim i kosovskim državljanstvom te jedan albanski državljanin. Tri Hrvata teretila su se da su do 3. lipnja 2017. na širem području Osijeka i Baranje te drugim mjestima u Hrvatskoj i na području Srbije organizirali prebacivanje većeg broja državljana Kosova i drugih zemalja iz Srbije u Hrvatsku.
U prosincu 2017. godine policija je osumnjičila dvojicu Sirijaca i državljanina Srbije da su na osječkom području preuzeli 21 stranog državljanina koji su prethodno ilegalno prešli državnu granicu sa Srbijom. Ilegalce su potom za novčanu naknadu prevezli do mjesta Ždala u Koprivničko-križevačkoj županiji gdje su potom ilegalno prešli granicu s Mađarskom.
Sandra Lacić
PJEŠICE DO OSIJEKA
U jednom slučaju osječki su policajci u dva dana zatekli trojicu ilegalnih migranata na Sjenjaku i Uskim njivama. Radilo se o Sirijcu te dvojici državljana Unije Mianmar (bivša Burma). Početkom 2014. godine na željezničkom kolodvoru u Osijeku, koji se nalazi prekoputa Policijske uprave osječko-baranjske, uhvaćena su dva Pakistanca, koja su granicu sa Srbijom prešla kod Erduta, a potom su se prateći željezničku prugu od Erduta došetala u Osijek. Prema podatcima o stanju sigurnosti u Osječko-baranjskoj županiji, koje obrađuje i objavljuje Policijska uprava osječko-baranjske, prošle godine evidentirano je 428 stranaca koji su nezakonito prešli državnu granicu, što je za nevjerojatnih 332,3 posto više u odnosu prema 2018. godini, kada ih je zabilježeno tek 99. n
Možda ste propustili...

JOŠ JEDNA ŽRTVA INTERNETSKIH PREVARANATA

"Dionice" ga koštale 10.000 eura

PIJANI VOZAČI “AKTIVNI” ZA VIKEND

Visoke kazne ne sprječavaju ih da počnu voziti

Najčitanije iz rubrike