Novosti
NEMA NOVIH SLUČAJEVA KORONAVIRUSA

Na epidemiolozima je sada najveći teret krize, moguće štete u hrvatskom turizmu i - izvozničkim sektorima
Objavljeno 28. veljače, 2020.
Kritike iz Slovenije hrvatski su dužnosnici ocijenili neprimjerenima

Nema novih potvrđenih zaraza koronavirusom u Hrvatskoj, do sada su provjerena 144 uzorka, a njih 16 još je u obradi.


"Ostali smo na broju od tri pozitivna u ovom trenutku, što je jako dobro. Ako usporedimo situaciju u nekim drugim zemljama, ona je bila bitno različita u prvim danima, stoga mogu samo vjerovati da će kod nas situacija ostati slična i da se neće znatno povećavati broj novih pozitivnih", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite u srijedu. Dodao je da je u izolaciji 68 osoba, uključujući prva dva bolesnika i njih desetak u Rijeci. "To je dinamična situacija. Epidemiolozi na terenu i dalje vrše izvide i skupljaju podatke. U ovom trenutku, s obzirom na to da nema puno oboljelih pa stručnjaci u bolnicama nemaju puno posla, epidemiolozi su ti koji rade najveći opseg posla", rekao je.

Upute za tvrtke

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak izvijestio je da su veleposlanicima na sastanku u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova pojasnili mjere koje Hrvatska provodi, kao i gospodarskim čelnicima. Dogovorili su se da će napraviti posebne upute za borbu protiv koronavirusa za gospodarske subjekte i poslodavce. Capak je istaknuo da su spremni napraviti upute i za pojedine gospodarske grupacije, naročito za one gdje je to gorući problem.


Predsjednik Stožera Davor Božinović komentirao je kritike slovenske vlade da mjere koje je na nekim graničnim prijelazima poduzela Hrvatska nisu djelotvorne. Rekao je da Vlada zajedno sa svim nadležnim institucijama od prvog dana pojave koronavirusa u Kini transparentno komunicira sve što radi, te da mjere donosi na temelju stručnih uputa. Podsjetio je na kolone u uobičajenom transportu koje se stvaraju do Samobora te da nikada javno nisu ukazivali na to zašto Slovenija radi određene mjere. "U ovom slučaju radi se o izvanjskom eksternom šoku kojemu se Hrvatska pokušava suprotstaviti na sve načine kako bi spriječila da se ta zaraza širi na naš teritorij. Zato su ovakve ocjene neprimjerene", rekao je Božinović.


Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da je javnozdravstvena situacija oko koronavirusa pod kontrolom jer je Hrvatska na vrijeme prepoznala situaciju, ponovo apeliravši na građane da žive normalno. Vlada je na sjednici odobrila Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" 2.250.000 kuna za financiranje nabave devet uređaja za umjetnu ventilaciju kako bi se osigurali nužni preduvjeti za sprječavanje daljnjeg širenja i liječenje od koronavirusa.


Braća blizanci, koji su prvi zaraženi koronavirusom u Hrvatskoj, hospitalizirani su u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu, osjećaju se dobro. Treća zaražena osoba smještena je u bolnici u Rijeci, službe su utvrdile sedam njezinih kontakata te su stavljeni pod nadzor. U obitelji oboljelog također ima bolesnih te se i oni obrađuju, rekao je ravnatelj HZJZ-a.


Na sjednici Vlade je ministar turizma Gari Cappelli istaknuo da hrvatski turizam zasad ne trpi štete od koronavirusa, a znatniji pad turista dogodio se jedino na istočnim tržištima - u Kini i Koreji. Trenutno je u Hrvatskoj 24.500 turista, što je tri posto više nego u isto vrijeme lani, a za špicu sezone još nema nikakvih otkaza. Utjecaj koronavirusa vidi se jedino kod kongresnog turizma i u blagom smanjivanju bukinga, ali to je posve očekivano, kaže Cappelli.
Problem s vozačima

Moguće posljedice širenja koronavirusa na gospodarstvo bile su teme sjednice Nacionalnog stožera civilne zaštite u Hrvatskoj gospodarskoj komori. "Situaciju za sada ne bismo ocijenili kao alarmantnu, ali da će posljedica biti, to možemo reći sa sigurnošću", istaknuo je predsjednik HGK-a Luka Burilović. Naglasio je da je HGK u kontaktu s najvećim hrvatskim maloprodajnim lancima koji su se dobro pripremili za ovakvu situaciju. "Naši najveći trgovci bilježe nešto povećan promet, ali također ističu da opskrbni lanci funkcioniraju redovito", pojasnio je Burilović.


Predrag Tišma iz Unilinea kazao je da osjete posljedice koronavirusa na poslovanje jer inače imaju veliki priljev gostiju iz Azije koji sada otkazuju grupne posjete u regiju. To je potvrdio i stručnjak za turizam Franco Palma. "Stanje još uvijek nije problematično. Ako se nastavi ovaj trend, sigurno će utjecati na turističke dolaske i rezultate oko Uskrsa. No to nije specifično samo za nas jer ljudi sada svagdje manje putuju, a to je za turizam ključno", rekao je Palma.


Predsjednik Udruženja cestovnog teretnog prometa HGK-a Darko Vukadinović istaknuo je kako je situacija s vozačima specifična. "Imamo praktički samo jedan granični prijelaz prema Italiji i sa slovenske strane je već kolaps. Nekoliko hrvatskih vozača je poslano u samoizolaciju na 14 dana bez konkretnih sumnji. Što se u tom slučaju događa s robom i vozilom još je uvijek nejasno", izjavio je Vukadinović.
Kriza u Italiji kao jednom od hrvatskih najznačajnijih partnera mogla bi pogoditi hrvatske tvrtke iz područja telekomunikacija, građevine, osobnih usluga, poslovnih usluga i trgovine. Također, osim hrvatskim izvoznicima, kriza će predstavljati i problem tvrtkama u sektoru turizma, logistike, osobito onima kojima je Italija transportni i tranzitni pravac, tvrtkama u drvnom sektoru, proizvodnji odjeće i energetici. Privremeni prekid poslovanja s Kinom prouzročit će vjerojatno i poremećaje u međunarodnom tržištu tako da bi se mogao pojaviti i višak pojedinih roba na domaćem EU tržištu, što će utjecati na cijenu i poslovanje u pojedinim sektorima.


Hina/D.Pavlović
apel
GRAĐANI SU PONOVO POZVANI DA ŽIVE NORMALNO
Tedros Adhanom Ghebreyesus

glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije

Epidemija koronavirusa je u presudnoj fazi. Nijedna zemlja ne bi smjela pretpostaviti da neće imati slučajeve, to bi bila fatalna pogreška.
POTPORA EU-a
Europska unija razmatra mjere podrške sektorima pogođenima epidemijom koronavirusa, ali treba više vremena kako bi točno procijenila njezine posljedice za gospodarstvo, kazao je u četvrtak povjerenik EU-a za industriju. "Važno je početi koordinirati mjere koje bismo eventualno mogli poduzeti", rekao je Thierry Breton.

Među sektorima kojima je možda potrebna pomoć izdvojio je turizam, automobilsku i elektroničku industriju, sektor zdravstvene skrbi i proizvođače igračaka. Mjere bi se mogle poduzeti tek nakon što bude izrađena jasna procjena štetnih posljedica u gospodarstvu, naglasio je Breton.
ŠARECOV ISTUP
Kontrola koju je Hrvatska uvela na nekim graničnim prijelazima sa Slovenijom zbog koronavirusa nedjelotvorna je i gospodarski štetna, ocijenio je u četvrtak slovenski premijer na odlasku Marjan Šarec. Prema informaciji slovenskih prometnih servisa, kamioni su pred Breganom u četvrtak na slovenskoj strani čekali oko šest sati. Hrvatski premijer Andrej Plenković je na kritike iz Slovenije odgovorio kako se sjeća "tvrdog šengenskog režima kada su bile kolone, a to je bilo objašnjeno kao normalne kontrole." "Imamo stvarni razlog da povećamo budnost na granici, to je dobro za Hrvatsku i Sloveniju. Pristupili smo mjerama koje smatramo da su potrebne. Radimo ono što treba i radit ćemo na zaštiti javnog zdravstva i na zdravstvenoj sigurnosti naših građana", poručio je Plenković. "Ne znam je li to možda bio zadnji tvit odlazeće Šarecove vlade", kazao je hrvatski premijer.