Sport
IVAN HORVAT UOČI MEMORIJALA JOSIP GAŠPARAC

Nadam se da ću skočiti normu, i to pred domaćom publikom
Objavljeno 28. veljače, 2020.
Za odlazak na EP u Parizu osječki skakač mora preskočiti 5,60 metara

Ivan Horvat u subotu će u svom gradu pokušati preskočiti normu za Europsko atletsko prvenstvo, koje će se krajem kolovoza održati u Parizu. Za odlazak u "grad svjetlosti" hrvatski rekorder u skoku s motkom mora preskočiti 5,60 metara, što mu u optimalnom stanju ne bi smjelo predstavljati problem.


Naime, na otvorenom drži nacionalni rekord s 5,71 m, a u dvorani je letio više od 5,76 m. Iako je prošla godina rezultatima bila daleko ispod očekivanja, o čemu dovoljno govori da prvi put nakon četiri godine nije uspio preskočiti 5,70 (najviše tek 5,55, nap. a.), početak 2020. dao je naslutiti kako bi se ove ponovo mogao vratiti tim visinama. Početak je bio solidan, na natjecanjima u Brežicama i Zagrebu slavio je s 5,45 i 5,50, nakon čega više nije skakao, pa, iako su mu potom leđa omela nastup na Balkanskom prvenstvu u Istanbulu, vjeruje kako će na 3. Memorijalu Josip Gašparac biti u optimalnom izdanju.


- Skakao sam tamo s kraćim zaletom, i to su dva osobna rekorda s takvim zaletom. Na njega sam bio donekle prisiljen jer su mi leđa patila, jedan mi je kralježak pomaknut 5 mm pa onda umjesto na disk ‘sjeda‘ na drugi kralježak. Nije drama, ali boli i smeta pa treba odraditi dva tjedna dobre stabilizacije leđa. To sam sve napravio početkom ove godine, bilo je sve dobro, ali sam onda nakon Zagreba za rekuperaciju odradio bazen, koji je nažalost bio ‘koban‘ jer me opustio, tonus leđa se malo smanjio, pa su mi se kralješci ponovno stavili jedan na drugi. Trebalo je opet vremena da se to vrati na mjesto, a u Istanbulu mi se taman dogodilo da mi je bio potreban još dan-dva. Ovako sam još imao probleme pa nisam mogao odraditi posao - pojašnjavao je početak sezone hrvatski rekorder u skoku s motkom, istaknuvši kako je sreća da se nije vratio u gorem stanju nego što je otišao.


Posljednje je treninge odradio bez problema, pa će na "svom" terenu, pred domaćim navijačima, napadati visinu koja bi mu donijela ipak mirniji nastavak sezone.


- Uvijek mi je najdraža lokacija skakati u Osijeku. Pogotovo na ovakvom natjecanju, gdje je mala dvorana, kompaktno je, puno ljudi, a kad se krene navijati, to je jeka, sve se ori. Mislim da će biti odlična atmosfera, pripremili smo jednu disciplinu koja se ne radi, bit će show, pozivam sve da dođu i gledaju. Vidjet će dobre skokove, ja ću loviti normu i nadam se da ću uspjeti pred domaćom publikom - rekao je.


Svakako dodatan motiv za Horvata bit će pobijediti na natjecanju koje nosi ime po njegovom prvom treneru, koji ga je "lansirao" u motkaške visine, ali i stvorio velik broj ostalih mladih osječkih skakača s motkom.


- To je čovjek koji je naučio sve skakače s motkom, sve naše generacije, a bilo ih jedno deset. Prvenstveno nas je naučio kako biti dobar čovjek, kako razmišljati, djelovati, a onda normalno i kako biti dobar sportaš. Mislim da je uspio u svakom od nas sve te ciljeve ispuniti. Mi smo mu svi jako zahvalni i jako mi je drago da smo napravili memorijal njemu u spomen - kazao je Horvat.
Miting će se u ostalim disciplinama održavati od prijepodnevnih sati, a glavni događaj, skok s motkom, počet će u 17 sati u atletskom tunelu dvorane Gradski vrt.


Goran Roguljić
Dva cilja ove sezone
U ovoj su godini dva velika natjecanja, Olimpijske igre u Tokiju i Europsko prvenstvo u Parizu, i jasno je kako Horvat "lovi" oba, iako će mu daleko teže biti izboriti treći nastup na Igrama.

- Glavni su cilj Olimpijske igre, ali prvi je skočiti normu za EP. Za Tokio je norma 5,80 metara, što je vjerojatno lakši put, ali ne i jedini. Naime, uveden je novi sustav s bodovanjem u kojemu se jačina natjecanja množi s rezultatom koji si ostvario. To znači da skakač može pet puta zaredom skakati 5,79 na slabim natjecanjima, drugi pak pet puta 5,60 na jakim i taj će ići, iako je dalje od norme, ali će skakati na Dijamantnoj ligi. Zato bi on išao na OI, a ovaj prvi neće imati dovoljno bodova, iako skače više. Čudan sistem, meni se ne sviđa, više sam ljubitelj normi, bolje da je malo smanje i svima daju priliku ostvariti je i time je problem riješen.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike