Objavljeno 27. veljače, 2020.
Da je sezona alergija pred vratima dobro zna organizatorica Eko trga na glavnoj tržnici Ljiljana Olujić, pa je zato jučer ugostila one čiji proizvodi itekako pomažu kako u prevenciji tako i onima koji se već bore s alergijama. Bili su to učenici Poljoprivredne i veterinarske škole Osijek, OPG Ljubice Palček iz Orahovice te Ivan Delibos, vlasnik istoimenog OPG-a iz Grabovca. I dok su učenici predstavili i ponudili za kupnju svoj jabučni te vinski ocat i blitvu, Delibos je ponudio ciklu.
- U prvom redu ekocikla pomaže alergičarima, a od višestruke koristi je i jabučni ocat, kao i sve zeleno, ekološki uzgojeno povrće. Inače, cikla se može pripremiti na više načina, pa i kao neka vrsta paštete koja sadrži pečenu ciklu, pečeni češnjak, limunov sok i ulje – pojasnila je Olujić.
Da posjetitelji itekako primjećuju važnost svih proizvoda, pa tako i onih pripremljenih tijekom stručne prakse, odnosno u zadruzi Poljoprivredne i veterinarske škole Osijek, pokazuje i to što gotovo sve što učenici donesu na Eko trg, odmah se i proda. Profesor strukovnih predmeta Marin Marić zadovoljno kaže kako proizvodnjom pomažu učenicima izići na tržište, a da je to pun pogodak pokazalo se i jučer.
- Učenici su kao prodavači valjda primamljivi kupcima, a tu su i naši kvalitetni proizvodi. Mutna boja vinskog octa daje mu prirodnost i aromu i, dakako, napravljen je bez dodataka. Inače, raspolažemo s oko 1,5 ha jabuka i nakon berbe počinjemo proizvodnju – pojašnjava Marić, dodajući da izdvajaju i određene količine vina za vinski ocat.
Palček je također naglasila važnost kako poriluka, tako i špinata, mladoga luka i zelene salate, dok je Delibos pojasnio da je svježa cikla odlična protiv brojnih bolesti, poput karcinoma, a i djeca čija su majke konzumirale svježu ciklu tijekom trudnoće, tvrdi, zdravija su.
- Godinama sijem ciklu i planiram sok uz dodatak ekoloških jabuka - najavljuje Delibos.
M. Mihelić