Osijek
SVEČANOST NA GRAĐEVINSKOM I ARHITEKTONSKOM FAKULTETU

Fakultetskoj knjižnici novi prostor namijenjen druženju i opuštanju
Objavljeno 28. veljače, 2020.

Knjižnica Građevinskog i arhitektonskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku proslavila je jučer 35. rođendan. Tom je prigodom otvoren poseban prostor namijenjen razonodi studenata i zaposlenika, nazvan klub Legere.

Kako nam je objasnila doc. dr. sc. Ivana Šandrk Nukić, članica Knjižničnog odbora, klub Legere zamišljen je kao prostor za opuštanje i odmor uz druženje, a njegovim će posjetiteljima biti na raspolaganju novine, časopisi i knjige lakšeg sadražaja. Cijela je zamisao bila omogućiti studentima i njihovim profesorima trenutak odmora kako bi u ostatku radnog dana bili učinkovitiji i uspješniji.

Docentica Šandrk Nukić podsjetila je da je Fakultet građevinskih znanosti u Osijeku osnovan 1. ožujka 1983., a pripreme za osnutak knjižnice počele su odmah. Knjižnica je počela djelovati iz majušnog prostora, površine 25 četvornih metara, a početni je fond imao 400 knjiga te 1000 svezaka starih, nesređenih i nepopisanih časopisa. Nukleus knjižničnog fonda nastao je prikupljanjem knjiga i časopisa po kabinetima i kućama nastavnika i stručnih suradnika. Istaknula je da je fakultetska knjižnica svečano otvorena korisnicima tek na današnji dan, 27. veljače, 1985. Knjižnica se krajem 2000. seli na novu adresu, u obnovljenu zgradu Više građevinske škole u Donjem gradu. Knjižnica Građevinskog i arhitektonskog fakuleta od 2015. umrežena je u sveučilišni knjižnični sustav CROLIST. Godine 2016. Fakultet se preselio u suvremenu i prostranu zgradu u kampusu. Danas knjižnica ima više od 9000 svezaka knjižne građe.

Knjižnici je pripao prostor od 266 četvornih metara u prizemlju fakultetske zgrade, a u sklopu nje je i čitaonica s 40 radnih mjesta, koja sva imaju pristup internetu. Voditeljica knjižnice je Vesna Zobundžija, diplomirana knjižičarka, zaposlena od samog početka.

Draško Celing
POLAKO I POMALO, DAKAKO UZ KAVU
U klubu Legere (prema latinskom glagolu lego, legere = čitati, ali i gerundu u značenju čitanja) moći će se pročitati dnevni tisak, časopis ili dobra knjiga. Iako taj prostor u svome nazivu ima latinsku riječ koja asocira na osnovnu djelatnost svake knjižnice, a to je poticanje na čitanje, tragom sličnosti s talijanskim glagolom leggere (čitati) i pridjevom leggero (lagan, slab), koji smo svi čuli u frazi “caffè leggero” (slaba kava), dolazimo do posuđenice ležerno, koja nam je stigla iz francuskog (léger) u značenju polako, pomalo. Uz kavu, dakako.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike