Osijek
NAJČITATELJ GISKO-A

Mario Đuričić u 2019. pročitao čak 489 knjiga
Objavljeno 28. veljače, 2020.
Mario najviše voli krimiće, trilere, vesterne i povijesne romane, a najdraži autor mu je Lee Child

U Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek jučer je 10., jubilarni, put proglašen najčitatelj Posudbenog odjela za odrasle. Tu laskavu titulu s nevjerojatnih 489 pročitanih knjiga u 2019. godini osvojio je umirovljenik Mario Đuričić.

- Najviše čitam krimiće, trilere i povijesne romane, vesterne - otkrio nam je Mario, dodavši da mu je najdraži autor Lee Child.

Nakon kraće pauze, član GISKO-a ponovo je od prije četiri godine. Knjige ga, kaže, odmaraju i opuštaju više od ičega drugoga, a dnevno ih zna pročitati i dvije.

- Slabo spavam, pa noć iskoristim za čitanje, ako na programu nema NBA košarke, koja je druga ljubav - rekao nam je osječki najčitatelj.

Kao svaki strastveni ljubitelj knjige, i Mario ima omiljeni kutak za čitanje.

- Čitam zavaljen u fotelju koja je najstariji komad namještaja, otprilike moje godište, pa se jako dobro slažemo - objasnio je novinarima.

Siniša Petković, voditelj Posudbenog odjela GISKO-a, podijelio je s nama informacije o nekim novim, pozitivnim trendovima u GISKO-u.

- Mario je pročitao zaista impozantan broj knjiga i mislim da je to sjajan pokazatelj da građani Osijeka čitaju, pogotovo jer je neko vrijeme bilo uvriježeno mišljenje da najveći broj čitatelja čine žene. To je sjajno i za GISKO i za grad Osijek, koji unatoč smanjenju broja stanovnika čita sve više i više - ističe Petković.

Tomu u prilog ide i sve više upisanih u Gradsku i sveučilišnu knjižnicu Osijek.

- Uvijek je nekakvo pravilo da je oko deset posto stanovništa među članovima gradskih knjižnica, pa je tako i kod nas. Trudimo se različitim događajima i aktivnostima privući sve veći broj korisnika, pogotovo onih koji nikada nisu bili korisnici knjižnice, da vide da je to nešto što je korisno i zabavno - zaključio je Petković.

Ivan Alilović
ŽIVKOVIĆ: U PITANJU JE VELIKA LJUBAV
Plaketu najčitatelja i prigodni poklon (a što drugo nego komplet knjiga) Mariju je uručila novinarka i spisateljica Željka Živković, i sama pasionirana čitateljica. Upitali smo ju kako tumači brojku od 489 pročitanih knjiga u godini dana.

- Ne znam kako to objasniti osim velikom ljubavi koju gospodin Đuričić očito ima prema knjigama. Ja ga potpuno mogu razumjeti jer sam članica ove knjižnice od šeste godine i već sam kao mala na pult dolazila s 11 knjiga, iako se moglo posuditi najviše tri. Zbog poslovnih obaveza čitam manje od našeg najčitatelja, no planiram to nadoknaditi u mirovini - rekla nam je kolegica Živković.
Možda ste propustili...

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

DANAS U POLJOPRIVREDNOJ I VETERINARSKOJ ŠKOLI

Prodaja prijesadnica i panel “Od škole do doktorata”

DESETO IZDANJE KREATIVNE RIZNICE

Rizničarska kreativnost usmjerava životopise

Najčitanije iz rubrike