Osijek
SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

Anušić: Županija će nastaviti
realizaciju Gospodarskog centra
Objavljeno 27. veljače, 2020.
Više me brine premještanje cjevovoda pitke vode, što je u obvezi Grada, a koči gradnju I gimnazije, kazao je župan

Uvođenje 5G mreže u Osijeku, partnerski odnos Grad Osijek - Osječko-baranjska županija te studijsko putovanje u New York bili su glavne teme jučer održane 27. sjednice Županijske skupštine. Otvorena je vijećničkim pitanjima o tome postoji li potencijalna opasnost od zračenja zbog instaliranja superbrze mreže u Osijeku, potaknutima nedavnim boravkom kineske delegacije i prezentacijom djelovanja te mreže u komercijalne svrhe, te odlukom švicarskih vlasti, koja je zaustavila implementaciju te mreže zbog zabrinutosti za zdravlje stanvništva. Podsjetimo, prema odluci Vlade RH, Osijek je u konkurenciji s Bjelovarom, Karlovcem i Rijekom izabran za prvi hrvatski grad u kojem će biti izgrađena komercijalna 5G mreža i omogućena ponuda komercijalnih 5G usluga.

- I ona će zaživjeti u Osijeku do kraja godine. Mislim da se nemamo čega bojati, stručnjaci s kojima sam razgovarao o toj temi ne smatraju da bi ta tehnologija mogla napraviti nešto štetno za javno zdravlje. Mislim da ovo trebamo iskoristiti kao prednost, jer uvjeren sam kako bismo, da je neki drugi grad izabran, govorili kako smo ponovo zaobiđeni - rekao je župan Ivan Anušić.

Potom je, odgovarajući na pitanje vijećnika iz svojih redova, dao naslutiti da se pojavljuju pukotine u partnerskim odnosima Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije. Ovoga je tjedna, naime, održana sjednica Gradskog vijeća Osijeka, na kojoj je izglasana promjena strategije ulaganja iz ITU mehanizma, pri čemu se "izmješta" projekt realizacije Gospodarskog centra (budući sajamski prostor), koji su zajednički najavili upravo Grad i Županija, s čime se, navodno, složio i župan. Anušić odgovara kako i on ima saznanja da je Grad Osijek odlučio iz ITU mehanizma "izmjestiti" taj zajednički projekt, no činjenica je da se od 19 članova upravljačkog odbora njih deset s tim nije složilo te da je Gradsko vijeće o tome neistinito informirano.

- Dokazat ćemo da je ta odluka donesena nelegalno, a Županija će nastaviti realizaciju započetog projekta - rekao je Anušić, dodavši kako ga još više zabrinjava ono što se događa oko gradnje nove zgrade Prve gimnazije u Osijeku, u što su također uključeni i Grad i Županija.

- Dok se ne premjesti cjevovod pitke vode, što je u obvezi gradske administracije, mi ne možemo početi realizaciju gradnje zgrade. Ne mogu reći da partneri iz Grada opstruiraju ovaj projekt, ali, najblaže rečeno, kao da vlada određena nezainteresiranost. Čini mi se da ti problemi polako poprimaju i političku komponentu - upozorio je župan Anušić.

U vezi s odlaskom na studijsko putovanje u New York, koje je samo dan prije planiranog odlaska inicijator, Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, iznenada otkazao, župan Anušić stao je iza dvije djelatnice Županije koje su onamo ipak otputovale.

- Još u srpnju prošle godine potpisao sam odobrenje za to putovanje, a to je u skladu s onim za što se zauzimam - svoje pročelnike i djelatnike potičem na odlaske na seminare, na aktivnosti kojima mogu nadograditi svoja iskustva. Kada je stigla odluka o odustanku od putovanja, nisam promijenio odluku jer ne želimo biti žrtve borbi preko medija - rekao je župan. Za govornicu je potom izišla pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje Sandra Filipović, koja je izvijestila kako je trošak putovanja iznosio 18 tisuća kuna (po osobi) plus pripadajuće dnevnice (95 američkih dolara po danu).

- Nakon saznanja da Udruga otkazuje putovanje, ne bismo ostvarili nikakav povrat uplaćenih sredstava pa je odlučeno da se na taj put ode - zaključila je pročelnica.

Dario Kuštro
USKORO POČETAK GRADNJE PODVOŽNJAKA
U aktualnom je satu bilo i pitanje u vezi s prometom. Župan je tako najavio skorašnji dolazak ministra Butkovića te početak realizacije gradnje podvožnjaka u Ulici sv. Leopolda Bogdana Mandića. Tom će se prigodom razgovarati i o sudbini Zračne luke Osijek. Čula se i inicijativa da se HAC-u uputi prijedlog o sniženju cestarine od Osijeka do Zagreba. “Podržavam, ali svjestan sam da to neće pasti na plodno tlo”, upozorio je Anušić.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike