Regija
ROBERT JANKOVICS SABORSKI ZASTUPNIK MAĐARSKE NACIONALNE MANJINE

Najveći je problem preslab “baranjski lobi” u Zagrebu
Objavljeno 28. veljače, 2020.
Vladu ne podupirem zbog stabilnosti, već stoga što je najbolja koju imamo

Jedini baranjski predstavnik u Saboru u ovom je trenutku Robert Jankovics. Bio je to povod za razgovor s njim.

Kako ocjenjujete svoj dosadašnji mandat?

- Bilo je to turbulentno razdoblje, kako za državu tako i za nas koji smo odlučili podupirati rad ove Vlade i činiti tijesnu saborsku većinu, zbog čega smo zaradili brojne neistomišljenike. Glede zastupanja mađarske nacionalne manjine, jednoznačno je mišljenje da je učinjeno jako puno, odnosno da sam kao zastupnik svoje zajednice, u izvrsnoj suradnji s Vladom Andreja Plenkovića, uspio dobro promovirati nama bitne teme, te sudjelovati u povijesnim stvarima koje su napravljene u kratkom razdoblju. Izdvajam svečano otvorenje novosagrađenog učeničkog doma Prosvjetno-kulturnog centra Mađara u Osijeku, koji su otvorili premijeri Viktor Orbán i Plenković. Za mađarsku su zajednicu od iznimne simboličke važnosti bili i posjet premijera Plenkovića sjednici Izvršnog predsjedništva DZMH-a, te dolasci ministra Medveda u Laslovo, ministrice Obuljen u Dalj Planinu, Vardarac i Beli Manastir, ministrice Divjak u Prosvjetno-kulturni centar Mađara, potpredsjednika Štromara u Bilje, ministra Grlić Radmana u Korođ... Osim toga, sagradili smo i obnovili desetke objekata važnih za rad kulturnih udruga mađarske zajednice te preko Savjeta za nacionalne manjine konačno osigurali primjerenija sredstva. Iz ovog što imamo izvukli smo maksimum.

Kako vidite teme važne za Baranju i Baranjce?

- Ističem tri prevažne teme: stanje oko Fortenove i Belja, izgradnju autoceste kroz Baranju te razgraničenje sa Srbijom na području Kenđije. Najvažnija uloga države u odnosu na Baranju bila je rješavanje krize oko Agrokora, što je uključivalo i opstanak Belja. Mnogi su zaboravili dramatična događanja kada je Belje bilo blokirano i prijetio raspad sustava hrvatskog gospodarstva. Ova je Vlada učinila najbolje u onome što su godine nemara omogućile. Belje je sada u većinskom vlasništvu ruskih banaka, koje ga, prema mojoj nestručnoj procjeni, ne planiraju zadržati trajno. Važno je kome će ga prodati i kako će se to reflektirati na zaposlene. Važna tema je i izgradnja autoceste kroz Baranju, koja će, odlukom ove Vlade, ići u punom profilu, te su za njenu izgradnju do Belog Manastira isposlovani povoljni krediti. Uspostavljena je i točka spajanja s mađarskom stranom. Vjerujem da će do kraja 2021. godine autocesta stići do Belog Manastira, a poslije biti spojena na sustav autocesta u Mađarskoj. Nikakav napredak nije ostvaren oko razgraničenja sa Srbijom. Žrtve tog statusa su naši državljani u Kenđiji, čija se agonija nastavlja. Nadam se da ćemo im ubuduće moći pomoći, ali to će, najvjerojatnije, ovisiti o intenzitetu težnji Srbije prema EU-u, ali i o našoj spretnosti da nama važni stavovi budu dio pregovaračkog okvira EU-a prema njima.

Kakvi su daljnji planovi, želite li se kandidirati za sljedeći mandat?

- Četiri godine premalo su za napraviti sve ono što smo isplanirali i što se u mađarskoj zajednici godinama nije rješavalo. Stoga ću, ako me u mom DZMH-u podupru, prihvatiti kandidaturu i za sljedeći mandat. A onda će svoje mišljenje o ovom mandatu reći oni najmjerodavniji, svi Mađari u Hrvatskoj. Planovi su nastavak započetih projekata i nastavak jačanja institucija mađarske zajednice u Hrvatskoj, te dovođenje naših institucija bar na približnu razinu onoj koju imaju Hrvati u Mađarskoj. Uspijemo li u tome, za nas će to biti enorman iskorak. Sustav koji Hrvati imaju u Mađarskoj gradio se desetljećima i stalno se unaprjeđuje, a mi se, i ubrzanim napretkom, možemo samo nadati kako ćemo smanjiti zaostatak.

Najveći problemi s kojima ste se susreli u ovom mandatu?

- Bez sumnje, daleko najveći problem Baranje jest nepostojeći ili iznimno slab "baranjski lobi" u Zagrebu. Kada vidim lobije drugih hrvatskih regija, bez obzira na političku pripadnost, još je jasnije koliki je naš zaostatak. Zato bi bilo važno da u Hrvatskom saboru bude još zastupnika iz Baranje. Stoga apeliram na političke stranke da, ako žele naše glasove, stavljaju Baranjce na ulazna mjesta na listama. To je ključ glasnijeg progovaranja Baranjaca i naših interesa u Zagrebu.

Koji su vaši motivi da održavate parlamentarnu većinu?

- Stabilnost većine ključna je za funkcioniranje zemlje. U nekim susjednim zemljama nestabilnost je uzdrmala funkcioniranje i usporila gospodarski rast, dok je stabilna Vlada u Mađarskoj sasvim drukčiji, pozitivan primjer. Vladu ne podupirem samo zbog potrebe stabilnosti, već iz uvjerenja kako je ova Vlada najbolja koju trenutno imamo, što je rezultiralo izuzetnim vanjskim te dovoljno dobrim unutarnjim uspjesima u razvoju zemlje i privlačenju sredstava iz EU-a.

Ivica Getto
Robert Jankovics
Robert Jankovics
jedini Baranjac u saboru
Možda ste propustili...

OBNOVA PRUGE VINKOVCI - VUKOVAR

U ponedjeljak se pušta napon u kontaktnu mrežu

DRŽAVNA GEODETSKA UPRAVA PROVODI KATASTARSKU IZMJERU ZA DIO K. O. SEMELJCI

Utvrđuju se međe i ispravlja vlasništvo

Najčitanije iz rubrike