Regija
U SPEKTAKLU, UZ BOK METROPOLAMA

Uz Barcu, Berlin..., Euroliga street nogometa i u Đakovu
Objavljeno 28. veljače, 2020.
U Đakovu će turnir “tri na tri” za Hrvatsku biti 1. travnja, ulaz besplatan
ĐAKOVO

Barcelona, Milano, Budimpešta, Prag, Bruxelles, Amsterdam, Kopenhagen, Berlin, Varšava… - europske su metropole u kojima će se u ožujku i travnju održavati prva Europska liga u uličnom nogometu.

Bila bi to vijest "iz svijeta" da na karti natjecanja nije i Đakovo, uz sam bok tim metropolama. i to zahvaljujući Đakovčaninu Rafaelu Spajiću, kojeg je 17-godišnje bavljenje uličnim nogometom odvelo na sve strane svijeta. Sada on, zajedno s Udrugom MNK Certissa, Pannaliciousom, te udrugom Ghetto Football iz Latvije, jednom od najvećih svjetskih udruga koja se bavi uličnim nogometom, organiziraju prvu Europsku ligu uličnog nogometa u svome gradu.

Ghetto područja

U Ligi sudjeluju partnerske države – uz Hrvatsku, Španjolska, Italija, Mađarska, Češka, Belgija, Nizozemska, Danska, Njemačka i Poljska, a finale je 13. svibnja u Latviji. Spektakl se otvara u Barceloni 21. ožujka, 28. ožujka nastavlja se u Milanu, a 1. travnja u Đakovu, na Hrvatskom sokolu.

– Iz Ghetto Footballa su me kontaktirali s idejom da pišu europski projekt i jesam li zainteresiran da i Hrvatska bude sudionica. Pristao sam i dao potrebne podatke da ovo natjecanje dođe i k nama. Odgovoreno mi je da smo prošli, predstavnici organizatora bili su u Đakovu kada je sve dogovoreno za održavanje Lige u našem gradu za Hrvatsku - kaže đakovački virtuoz u street nogometu. Prvotno se mislilo da se turnir za Hrvatsku održi u Zagrebu, no znatno manje Đakovo, zbog svojih nositelja uličnog nogometa poput Rafaela, "preotelo" je ovaj spektakl našoj metropoli.

– Turnir se igra 3 vs. 3, na golove na skraćenom terenu, "tekma" traje 6 minuta, pobjednik je onaj tko zabije više golova. Prvo smo mislili da se turnir igra na Trgu, no iz Ghetto Gamesa rekli su da je bolje betonsko igralište, kao što je na bivšem Partizanu, a što i odgovara uličnom nogometu koji ova liga promiče - kaže Spajić.

"Ghetto" u ovom slučaju znači ulicu, manje razvijene dijelove grada, pa se turniri organiziraju na mjestima koja su bitna za razvoj uličnog nogometa kroz vrijeme. Ovaj spektakl svojim turnirima treba baciti svjetlo na tzv. ghetto područja – dijelove gdje nema puno sportskih, kulturnih događaja. Igrat će se bez sudaca, vodeći se poslovicom "Igra bez sudaca, život bez sudaca". Prije početaka nekih turnira, uz pomoć lokalnih organizatora, ekipa Ghetto Gamesa organizirat će i čišćenja tih područja.

Prijave od 1. ožujka
Pobjednik svakog turnira, iz svake zemlje, odlazi na finale u Rigu, pa su ciljevi ovog projekta, osim sudjelovanja i praćenja kulture uličnog nogometa, i putovanja u druge europske zemlje i upoznavanje njihovih kulturnih i drugih prilika. Svaka zemlja partner ima pravo slanja triju timova u tri zemlje.

– U Đakovo će doći tri ekipe – iz Španjolske, Češke i Italije, a mi šaljemo po jednu ekipu također u tri zemlje. I žene će toga datuma imati svoj turnir, i one idu u Latviju – dodaje Rafael. U skladu s tim, na svakoj će se Ghetto Football Euro League 2020 pozornici nalaziti i međunarodni timovi, koji će tamo skupljati bodove. Prijave su od 1. ožujka, a sudionici moraju biti stariji od 16 godina. Pobjednik turnira u Đakovu ima plaćen put i smještaj na završnici u Rigi, a tamošnji pobjednik pobjednik je Europske lige 3 na 3. Spektakl obuhvaća maksimalno 64 ekipe, 192 sudionika, tu si i rezervne ekipe. Igrat će se po skupinama, kao na SP-u.

– Za đakovački dio natjecanja u organizaciji je nas 11-ero i mi donosimo sve odluke. Pokroviteljstvo, partnerstvo, spremno je pružio Grad Đakovo – kaže Rafael. Projekt je sufinanciran od EU kroz Erasmus+; Sports.

– Sve mora biti po smjernicama EU-a – utakmice su uz zaštitare, ozvučenje, voditelja, uz teren mora biti Hitna pomoć i dr., sve što je predviđeno budžetom – dodaje Spajić. Ulaz je besplatan, a kotizacija će, bude li je, biti simbolična, kao garancija za prijavu na internetu.

– Novac od nje ili će biti vraćen ili će ići u humanitarne svrhe – pojašnjava Rafael.

Turniri po državama Europske lige u uličnom nogometu Ghetto football Euro League 2020. završavaju u Varšavi, 29. travnja. Finale u Rigi, 13. svibnja, zajedno je s otvaranjem 12. sezone Ghetto Games, u kojoj će se 24 muška tima i 12 ženskih timova natjecati za pobjedu u cijeloj ligi. Muški će se timovi kvalificirati za finale po principu deset pobjednika iz svake Grand Prix faze, 12 timova prema poretku te dva latvijska tima koja su dobila "wild card".

Ženske timove odabire svaka udruga, tj. svaka partnerska država.

Suzana Župan
3

ekipe street nogometa stižu na turnir u Đakovo – iz Španjolske, Češke i Italije; i odavde idu tri ekipe
Igra od 13. godine
Rafael Spajić kaže da je prvi trik s loptom u street nogometu izveo s 13, a prvi novac od uličnog nogometa zaradio s 18 godina. Street nogomet odveo ga je u 30 zemalja, u suradnju s najvećim svjetskim brendovima - Coca Cola, Volvo, Red Bull... Radio je i zabavni program na Formuli 1, Play Station... Dva je puta bio treći na svijetu u 3 na 3, a prije 8 godina treći na svijetu u 1 na 1. Po struci je komercijalist, do diplome prava dijeli ga jedan ispit.
Možda ste propustili...

9. OBRTNIČKO-GOSPODARSKI SAJAM

Predstavit će i kovački zanat

NA VIJEĆU UZ DAN OPĆINE PETRIJEVCI I O NOVIM PROJEKTIMA

Priključci na odvodnju za građane će biti besplatni

Najčitanije iz rubrike