Novosti
OD 1. TRAVNJA 2020.

Obavezno prijavite svinjokolju
Objavljeno 28. veljače, 2020.
Novim Pravilnikom o obveznom označavanju i registraciji svinja, koji stupa na snagu 1. travnja 2020., uz ostalo se radi prevencije pojave afričke svinjske kuge u Hrvatskoj uvodi obveza prijave klanja svinja na vlastitom gospodarstvu za vlastite potrebe, priopćilo je u četvrtak Ministarstvo poljoprivrede. Novi je Pravilnik objavljen u Narodnim novinama (broj 21/2020., od 26. veljače).


Njime se u potpunosti preuzimaju odredbe Direktive Vijeća 2008/71/EZ, proširene su ovlasti i olakšan rad posjednika svinja u sustavu označavanja i registracije svinja, s jedne strane, a, s druge strane, propisani su stroži kriteriji za prijavu premještanja životinja, kažu u Ministarstvu. Stroži kriteriji obuhvaćaju obvezu prijave odlazne i dolazne migracije svinja, obvezu prijave uginuća svinja, obvezu prijave klanja svinja na vlastitom gospodarstvu za vlastite potrebe i obvezu prijave krađe i gubitka svinja.
Prema odredbama Pravilnika, prilikom klanja svinja na gospodarstvu za potrebe vlastitog domaćinstva, uz propisani uzorak mesa radi pretrage na trihinelu posjednik je dužan u ovlaštenu veterinarsku organizaciju donijeti ušne markice zaklanih svinja i za njih popunjen pripadajući putni list. U slučaju krađe ili gubitka svinja posjednik je dužan za svinje koje su izgubljene ili ukradene ispuniti putni list i dostaviti ga ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji. H
Možda ste propustili...

ŽRTVE DOMOVINSKOG RATA

Ekshumacija kod Bogdanovaca

HUMANITARNA ORGANIZACIJA MARIJINI OBROCI HRVATSKA

Kampanja “Majci za ljubav”