Novosti
PLENKOVIĆ PREDAO POTPISE:

Za Stiera ima mjesta u HDZ-u i kada ne uspije na izborima
Objavljeno 27. veljače, 2020.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković zajedno s timom Odvažno za Hrvatsku predao je u četvrtak Središnjem izbornom povjerenstvu stranke više od 45.000 prikupljenih potpisa za svoju kandidaturu za predsjednika HDZ-a te potpise za zamjenika predsjednika i potpredsjednike.


Plenković, koji je s članovima svojeg tima došao u središnjicu HDZ-a u pratnji oko 200 članova stranke, među kojima su bili i mnogi ministri, prikupio je 45.792 popisa, a kandidat za njegova zamjenika Tomo Medved 38.909 potpisa. Potpise su prikupili i kandidati za potpredsjednika - Oleg Butković, njih 36.390, Zdravka Bušić, 33.256, Branko Bačić, 33.442, te Ivan Anušić 35.115 potpisa.


Zahvalivši svima koji su se trudili prikupiti potpise, Plenković je rekao kako će u procesu unutarstranačkih izbora njihov program predstaviti članovima stranke - koji su predstavili prije dva tjedna, a "koji je dobar za HDZ i Hrvatsku". Dodao je kako je to platforma za budući stranački program za predstojeće parlamentarne izbore. Poručio je i kako HDZ izravnim izborom šest ljudi u vodstvo stranke omogućuje novi standard unutarstranačke demokracije te u tom smislu čini velik iskorak. Plenković je rekao da će njihova kampanja na unutarstranačkim izborima, koja počinje 1. ožujka, biti konstruktivna i pozitivna. Smatra i da će nakon tih izbora HDZ biti snažniji, jedinstven i pripravan za nove pobjede na parlamentarnim izborima. "To je naš cilj i na tome tragu ćemo raditi", poručio je. Naveo je i da će - ako tijekom unutarstranačke kampanje bude napada na njih, znati na njih odgovoriti te će sve biti u komunikaciji koja će biti korisna za stranku.


Plenković je rekao kako u unutarstranačkim izborima poštuju i tuđa mišljenja i drukčiji stav, poručivši da nakon njih moraju biti jedinstveni. Potvrdno je odgovorio i na novinarski upit hoće li nakon izbora moći nastaviti suradnju s protukandidatima bez obzira na moguće teške riječi. "Da, ali ćemo nastojati da svih nas šestero dobijemo potporu i pobijedimo na izborima", kazao je. Poručio je i da za Davora Ivu Stiera, koji je u timu Mire Kovača, ima mjesta u stranci i "kada ne uspije na ovim izborima".
Predsjednik HDZ-a, upitan očekuje li dogovor s manjinama vezano uz donošenje zakona o popisu stanovništva, najavio je da će u petak u 8.30 biti sastanak parlamentarne većine te očekuje dogovor o tome. Plenković je poručio i da "tko god se trudi i koliko hoće" neće srušiti aktualnu vladu prije kraja mandata ove parlamentarne većine i saziva Sabora. H/D.Pav.
IZBORI 15. OŽUJKA
Kandidati za predsjednika i zamjenika predsjednika HDZ-a do 28. veljače trebali su prikupiti 10.578 potpisa podrške članova, a kandidati za potpredsjednika njih 6347. Glavni protukandidati Plenkoviću i njegovu timu bit će, ako u roku predaju potpise za kandidaturu, Miro Kovač, Ivan Penava i Davor Ivo Stier. Kovač je najavio kandidaturu za predsjednika, Penava za zamjenika predsjednika, a Stier za potpredsjednika. Njihov slogan je "HDZ uvijek prvi". Izbori za predsjednika HDZ-a, prema načelu "jedan član - jedan glas", održat će se 15. ožujka, a ako bude drugoga kruga, on će biti 22. ožujka. U gradovima i općinama bit će jedno biračko mjesto. U Zagrebu će biti 17 biračkih mjesta, koliko je i područnih odbora, a u Splitu dva biračka mjesta, najavio je prilikom raspisivanja izbora glavni tajnik stranke Gordan Jandroković.
Možda ste propustili...

NEZDRAVA PREHRANA I FIZIČKA NEAKTIVNOST

Povišeni kolesterol i kod djece

DO 16.30 NA IZBORE IZIŠLA POLOVICA BIRAČA

Glasovalo više od 1,6 milijuna birača, u Osijeku 52,34 %