TvObzor
RENÉE ZELLWEGER

Veliki povratak simpatične i svestrane holivudske miljenice
Objavljeno 28. veljače, 2020.
Njezini je fanovi nazivaju iznimno simpatičnom i pristupačnom osobom koja sa svima voli popričati te joj nije teško odvojiti nekoliko minuta vremena za fotografiju i toplu riječ

Izgleda kao Garland, zvuči kao Garland, pa čak i pjeva kao Garland. U potpunosti je uspjela uhvatiti njezinu osobnost, tjelesno i glasovno. Teško je reći gdje završava Gar­land i počinje Zellweger..., samo su neki od komentara brojnih kritičara zadivljenih načinom na koji je Renée Zellweger utjelovila nekadašnju veliku holivudsku zvijezdu Judy Garland u biografskom filmu "Judy" iz prošle godine. S nogu je oborila i publiku diljem svijeta koja ju je na festivalima i premijerama u pravilu nagrađivala burnim ovacijama - na festivalu u Torontu aplauz je trajao tako dugo da je Zellweger na kraju morala zamoliti nazočne da prestanu "jer će joj suze pokvariti šminku".

Vlasnica četiri Zlatna globusa
Njezino se ime zasigurno nalazi među najvećima u Hollywoodu, a broj odrađenih projekata, svaki na svoj način poseban, odraz su njezine svestranosti. Njezini trud i rad ove su godine napokon nagrađeni i Oscarom za najbolju glavnu glumicu. No, nije joj to jedini kipić Akademije - jedan joj je već pripao za sporednu ulogu u filmu "Cold Mountain" (2003.), a vlasnica je i četiri Zlatnih globusa ("Nurse Betty", "Chicago", "Cold Mountain" i "Judy"), kao i niza drugih priznanja za šaroliku galeriju likova koje je prikazala na filmskom platnu.

Rođena je u Teksasu, no zahvaljujući roditeljima, pohvaliti se može i norveškim, finskim, švedskim i švicarskim korijenima. Glumom se počela baviti već u srednjoj školi kada je uz košarkaške utakmice, atletiku, cheerleading te kao nositeljica titule "dream date", nastupala i u dramskom klubu, a zatim je u istom smjeru nastavila i na Teksaškom sveučilištu u Austinu. Njezine prve uloge bile su u filmovima "Reality Bites", i "Empire Records", a onda je na snimanju filma "Texas Chainsaw Massacre: The Next Generation" upoznala Matthewa McConaugheyja koji joj je odškrinuo vrata u holivudski svijet i nakon "Love and a.45" iz 1994., Renée se napokon preselila u Los Angeles. Nakon samo dvije godine, umjesto Bridget Fonde, Cameron Diaz i Winone Ryder, pripala joj je uloga Dorothy Boyd u filmu "Jerry Maguire", uz bok tada superpopularnom Tomu Cruiseu, i odjednom je postala golema zvijezda. Redali su se filmski hitovi poput "Me, Myself & Irene", i "Nurse Betty", a onda joj se 2001. godine pružila prilika da utjelovi i lik Bridget Jones, s kojim je obilježila čitavo jedno desetljeće. Za tu se ulogu udebljala tamaneći Snickerse, frape od čokolade, pizzu sa sirom i po 20 krofni na dan, usavršila je britanski naglasak i kao simpatična, nespretna debeljuca šarmirala i sumnjičave Britance (prigovarali su što je za ulogu punašne Britanke odabrana mršava Amerikanka), i cijeli svijet.

Povukla se iz Hollywooda
Redale su se i nagrade struke, a onda se s brojnim poslovnim ponudama ispred sebe odlučila povući iz Hollywooda. Uzela je vremena za sebe, posvetila se svojim prioritetima, a tek je nedavno otkrila kakvo je to mračno razdoblje bilo iza nje.

- Udaljila sam se na neko vrijeme, jer sam osjećala da ne brinem o sebi, da ne brinem o svome izgledu, osjećajima i potrebama. Između ostaloga, bila sam dosadna sama sebi. Došlo je čak do točke kada sam se gledala na ekranu i prevrtala očima na svoje uloge i glumu. Samo sam otišla i odlučila postati zanimljivija osoba. Raditi nešto drugo", pojasnila je 50-godišnja glumica, no nije otkrila čime se točno bavila punih šest godina koliko je izbivala.

Njezini ju fanovi nazivaju iznimno simpatičnom i pristupačnom osobom koja sa svima voli popričati te joj nije teško odvojiti nekoliko minuta za fotografiju i toplu riječ. Jednostavna, talentirana i svestrana, Zellweger je, na kraju krajeva, za svoj veliki povratak na platno zbilja zaslužila priznanje koje joj je uručeno na ovogodišnjoj ceremoniji dodjele Oscara.

Pripremio: Danijel MIKLIĆ
OSOBNA ISKAZNICA
IME I PREZIME:

Renée Kathleen Zellweger

DATUM ROĐENJA:

25. travnja 1969.

MJESTO ROĐENJA:

Baytown, Teksas

BIVŠE LJUBAVI:

Jim Carrey, Jack White, Kenny Chesney, Bradley Cooper, Doyle Bramhall II.

DJECA:

nema
Možda ste propustili...

PREMIJERNE IZVEDBE, ODLIČNE PJESME I JAKA KONKURENCIJA

Izravni prijenos 71. Zagrebačkog festivala

U KINIMA DILJEM HRVATSKE ZAIGRAO JE HOROR “ABIGAIL”

Otkačena zabava puna krvave akcije

Najčitanije iz rubrike