TvObzor
INTERVJU: TENA KOVAČIĆ

U kuhinji ne postoji granica, a mogućnosti su gotovo pa beskonačne
Objavljeno 28. veljače, 2020.
Kuhanje mi je velika strast i mnogo razmišljam o hrani, a volim putovati i jednoga dana svakako želim, kako se kaže, vidjeti svijeta
Razgovarala: Mirna DVORŠČAK
Fotografije: Damir SENČAR/HRT

Neposredno nakon proglašenja pobjednice druge sezone HRT-ova kulinarskog showa “Kuhan i pečen” Tene Kovačić, urednica emisije Mirna Dvorščak vodila je ovaj prigodni intervju s tom simpatičnom studenticom menadžmenta turizma iz Varaždina.

Teno, pobjednice, kako se osjećaš? Što ti znači ova pobjeda?

- Osjećam se neopisivo. Jako sam sretna, a moram priznati i ponosna na sebe. Ovo je pravi uspjeh, pobjeda mi je pokazala da moja strast za kuhanjem ipak nešto znači i da doma, dok kažu da sam nešto napravila fino, to ne govore iz pristojnosti...

Da bi došla do titule pobjednice morala si pobijediti u nekoliko emisija, i nekoliko zapravo vrsnih amaterskih kuhara i kuharica. Tko ti je od njih ostao srcu drag, tko ti je bio najžešća konkurencija?

- Svi kandidati s kojima sam se natjecala i upoznala jako su mi bili dragi. Posebno sam se povezala s Petrom Horvat iz prve emisije s kojom ću sigurno ostati u kontaktu, jer smo se tijekom snimanja emisije super zabavile i povezale.Najžešća konkurencija mi je svakako bio Darko u finalu, baš kako i treba biti. Stvarno je vrhunski kuhar i dečko na mjestu. Finale je pokazalo i da varaždinski kraj ima dobre gastronome - budući da smo i Darko i ja iz tog područja.

Koja ti je pobjeda bila najslađa?

- Najslađa mi je bila, naravno, zadnja pobjeda, jer je stvarno bilo napeto i neizvjesno do samoga kraja.

Koje ti je pobjedničko jelo bilo najbolje?

- Definitivno farmerski hamburger iz polufinalne emisije, zato što je stvarno kreativno i zabavno jelo. Mislim da samo u nekim trenutcima možemo imati takve inspiracije i sposobnosti kreirati takvu ludu kombinaciju. Pokazalo se da fileki nisu samo za juhu, i da se tradicionalne namirnice mogu pripremiti u sasvim modernom i novom obliku.

Napeto do samog kraja
Iskustvo kuhanja sa slavnim hrvatskim chefovima bilo je nezaboravno. Koji ti je chef najviše prirastao srcu?

- Bila mi je čast kuhati s tako sposobnim, dragim i kreativnim kuharima. Divim im se jer biti vrhunski šef stvarno nije lak posao, i to smo svi mi kandidati najbolje osjetili na vlastitoj koži u tih 30 minuta koje smo imali za pripremu jela. I Kiki i Skoko jako su simpatični te zaslužuju samo pohvale, pa ne želim raditi razliku između njih, oba su mi jednako dragi.

A Gretić? Jesi li pokupila kakav dobar savjet od njega?

- Tom je najbolji sudac ikad, jer pokušava smiriti i opustiti kandidate, bez dodatne napetosti i nervoze. Ima stvarno dobre prijedloge i komentari su mu na mjestu.

Mislim da nikad neću zaboraviti savjet iz prve emisije vezan uz vrhnje za kuhanje. Naime, Tom je tada rekao da ga nije dobro koristiti u umacima, jer kako se oni hlade, vrhnje ih sve više i više povezuje, pa postaju suhi i pregusti. Naravno, jako sam se veselila i svakom dobrom komentaru i pohvali od strane Toma, velika je to čast.

Spontano i neplanirano
Kakve su bile reakcije na pobjedu?

- Naravno, svi su se jako veselili i bili ponosni. Ja još uvijek ne mogu vjerovati da sam stvarno pobijedila. Naravno, sada svako malo čujem i rečenicu: “A kad buš nam nekaj skuhala?“, (smijeh).

Kako si uopće dospjela u “Kuhan i pečen”?

- Pa jako spontano i neplanirano. Dečko i ja smo na moru gledali HRT i tako sam vidjela najavu za “Kuhan i pečen” te podatke za prijavu. Rekla sam iz čista mira, ej, pa ja bih se mogla prijaviti na to, i tako je i bilo. Nisam baš uvijek tako spontana, ali volim izazove i iskušavanje vlastitih sposobnosti i nije mi žao što imam hrabrosti i volje za takve pothvate.

Daj nam reci nešto o sebi?

- Pa eto, kao što sam i emisiji već spominjala, trenutačno sam još studentica i studiram menadžment turizma. Volim sudjelovati u raznim događajima, festivalima i organizaciji. Kao što možemo zaključiti, kuhanje mi je velika strast i mnogo razmišljam o hrani. Volim putovati i jednoga dana svakako želim, kako se kaže, vidjeti svijeta. Jako cijenim prirodu, a lijepi su mi svi krajolici, od mora do planina. Važni su obitelj, dečko i prijatelji i njihova sreća. Uz fakultet se pokušavam dodatno angažirati, što je više moguće na raznim proslovima, projektima, udrugama i sl., a ponekad i volontiram. Jako volim peći torte i kolače.

Kuhanje je za mene umjetnost.
A sad o tvojem kuhanju kao takvom - što je za tebe kuhanje, kada si počela i zašto, u čemu si najbolja, što tvoj dragi najviše voli jesti, a što ti najviše voliš kuhati?

- Kuhanje je za mene umjetnost. Budući da ne znam baš dobro slikati, mogu reći da je zapravo tanjur moje platno na kojem se iživljavam i kreativno izražavam, kako estetski tako i okusima. Kuhati sam počela već kao mala, naravno, za početak u vrtu gdje su glavne namirnice bile zemlja, tratinčice i trava, a kasnije i u kuhinju uz baku, mamu, tatu, djeda, i sve ostale koji su se tamo našli.Moje kuharske vještine ipak postaju malo ozbiljnije od 20. godine nadalje. Volim pripremati jela s povrćem i slastice, a radim i fine pizze, hamburgere, cušpajze i sve što zatreba. Dragome je fino sve što pripremim, bar tako kaže, a najviše volim kuhati wok i druga jela s povrćem.

Tko ti je od kuhara uzor?

- Ne postoji konkretno jedna osoba koja mi je uzor, ali kao i većina, pratila sam recepte Jamiea Olivera.

Vidiš li se u kakvoj profi kuhinji?

- Nisam sigurna (haha). Probala bih, ali ne znam bi li to bio moj životni poziv. Ja dok kuham želim uživati u procesu maksimalno, bez stresiranja i žurbe. Svaka čast našim šefovima koji se svakodnevno susreću s tim.

Koji je tvoj kuharski savjet dragome čitatelju koji ovo čita, a voli kuhati?

- Moj savjet je da u kuhinji ne postoji granica, mogućnosti su gotovo beskonačne. Naravno, kao što i Tom kaže, uz svu kreativnost namirnice ipak treba poštivati i ne spajati nespojivo, s čime se i ja slažem. Ukratko, dajte si mašti na volju i nemojte se bojati nepoznatih namirnica i začina. Gastronomija također sudjeluje u procesu globalizacije, pa su nam danas sve više dostupne namirnice koje nekad nisu bile, i neka vas to veseli.
Ovo je pravi uspjeh, pobjeda mi je pokazala da moja strast za kuhanjem ipak nešto znači i da doma, dok kažu da sam nešto napravila fino, to ne govore iz pristojnosti...
OMILJENI RECEPT
Reci nam svoj neki omiljeni recept?- Nemam baš jedan omiljeni, ali dat ću recept za jelo koje često pripremam u zadnje vrijeme, a to je - curry od povrća. Potrebni su leća, cvjetača, luk, mrkva, češnjak, tikvice, čili papričica, kokosovo mlijeko iz konzerve, basmati, ili jasmin, riža, sol, papar, mljevena paprika, curry, kurkuma. Leću i cvjetaču treba skuhati zasebno. U većoj tavi ili loncu pirja se luk, a kad omekša dodamo češnjak. Na to se dodaju mrkva i tikvice narezani na kockice. Doda se malo vode i čeka da povrće omekša. Zatim se dodaje kuhana cvjetača i leća te kokosovo mlijeko. Sve treba dobro pomiješati i začiniti navedenim začinima. Uz povrće u ovom obliku najbolje ide riža. Prije kuhanju ju treba isprati u hladnoj vodi. Na jednu šalicu riže ide šalica i pol hladne vode. U pokrivenom loncu rižu prvo na jakoj vatri kuhamo dok ne zavri, zatim smanjujemo vatru na neku srednju temperaturu i kuhamo još cca 10 minuta. Bitno je ne dizati poklopac. I to je to, dobar tek!
Možda ste propustili...

JOLE KAO GOST PANELIST U ‘’TKO TO TAMO PJEVA?’’

Atmosfera me potpuno obuzela, stvarno sam uživao

PREMIJERNE IZVEDBE, ODLIČNE PJESME I JAKA KONKURENCIJA

Izravni prijenos 71. Zagrebačkog festivala

PSIHOLOŠKI TRILER “KRIVI SPOJ” STIGAO U DOMAĆA KINA

Dopisivanja, moderni dejtovi i opasnost

Najčitanije iz rubrike