Sport
ČLAN “ŽUTOG ŠEŠIRA” PETAR ŠOKČIĆ IDE NA OPAKU UTRKU UTMB

Prvi Osječanin na neslužbenom SP-u Ultra trail du Mont Blanc
Objavljeno 27. veljače, 2020.

Ultra trail du Mont Blanc neformalno je prvenstvo svijeta u trail trčanju. Ove godine, među deset tisuća natjecatelja, startat će i 46-godišnji Petar Šokčić, iz kluba "Žuti Šešir", kao prvi Osječanin kvalificiran na ovu prestižnu utrku.

Na Mont Blanc se vrlo teško kvalificirati, no Šokčić je uspio i ostvario san svakog imalo ozbiljnog trail trkača. Za sudjelovanje moraš imati određeni broj bodova s trail utrka, ali kako je golem broj prijava, postoji i "lutrija izvlačenja". Čije se ime izvuče iz "šešira", taj može sudjelovati.

- Prije dvije godine (2018.) istrčao sam tri ultra trail utrke duže od 80 kilometara i tako skupio 15 bodova potrebnih za prijavu na Ultra Trail du Mont Blanc (UTMB). Bodovi se skupljaju u razdoblju od dvije godine, tako da su mi oni vrijedili za prijavu 2019. i 2020. godine. Ultra trail du Mont Blanc jedna je od najtežih svjetskih trail utrka, i kao takva izuzetno je zahtjevan test psihofizičkih sposobnosti za svakog trkača, ali je i veliko zadovoljstvo što možeš sudjelovati u takvom izazovu. Naravno, prezadovoljan sam što sam prošao kvalifikacijsku lutriju, ali sam i pomalo tužan što isto nije pošlo za rukom mojim klupskim prijateljima koji nisu imali sreće pri izvlačenju.

Pripremno razdoblje za utrku, koja je u kolovozu, žestoko je.

- Tijekom tjedna odrađujem 3 - 4 treninga trčanja dužine od 15 do 20 kilometara, a vikendom imam brdske treninge dužine i penjanja. Brdske treninge odrađujem na Papuku, Krndiji i Banovu brdu, najčešće s ekipom iz svog kluba ‘Žuti šešir‘.

No jedno je Slavonija i njezina brda, a drugo je tehnički zahtjevan teren u masivu Mont Blanc.

- I pripreme na slavonskim brdima trebale bi biti dovoljne ako se svi treninzi odrade maksimalno ozbiljno i ako se izbjegnu ozljede. Moj je program treninga sveobuhvatan - dva puta mjesečno radim brdske dužine od 60 km, zatim kratke, ali teške uzbrdice (25 km s 2500 m uspona) te trčim velik broj maratonskih dužina s prosječnim usponom od 2000 metara. U sklopu priprema za UTMB već u travnju s klupskom ekipom idem u Umag na trail utrku 100 milja Istre. Mislim da će ta utrka biti najbolji pokazatelj koliko sam pripremljen za ovu godinu i Ultra trail du Mont Blanc.

Šokčić je već krenuo s pripremama za kolovoz, i u trkačkom i u taktičkom smislu.

- Vođen iskustvom sličnih utrka, poput Lavaredo ultra traila (120 km) u Dolomitima i Dalmacija ultra traila (160 km), znam, kao i ostali iskusni trail trkači, da se u utrku kao što je UTMB mora krenuti opušteno i lagano. Tako se na najbolji način raspoređuje energija i snaga za ključnu posljednju trećinu utrke, u kojoj je imperativ što više trčati, a što manje hodati. U protivnom se sve može, umjesto uživanja i tečnog kretanja, pretvoriti u beskrajnu agoniju koja na kraju može rezultirati ozljedom. Do ultra traila na Mont Blancu ima još vremena, a ja vjerujem da ću utrku dočekati potpuno spreman, i fizički i psihički - zaključio je Petar Šokčić.

Dario Majetić
Osijek će ove godine prvi put imati predstavnika na UTMB-u, utrci dugoj 170 km s 10.000 m visinske razlike
2500 NATJECATELJA
UTMB trkačko je putovanje po srcu masiva Mt. Blanc u dužini od 170 km i 10.000 metara uspona. Utrka ide stazama, prijevojima i dolinama ispod najljepših vrhovima Savojskih Alpa. Na centralnoj utrci sudjeluje 2500 natjecatelja, 2000 volontera, 70-ak tisuća gledatelja, odnosno navijača. Utrka prolazi kroz 18 francuskih, talijanskih i švicarskih općina koje gravitiraju Mont-Blancu. Inače se ovaj sportski događaj sastoji od po dužini sedam različitih utrka, ali se smatra da je ona “prava’’ samo UTMB - sto milja.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike