Novosti
ODRADIT ĆE MANDAT DO KRAJA

Plenković: Vladajuća većina je stabilna
Objavljeno 26. veljače, 2020.
Premijer Andrej Plenković ustvrdio je u srijedu da je parlamentarna većina stabilna, bez obzira na prijepore oko Zakona o popisu birača i pitanje rada nedjeljom. "Nije to neko pitanje koje bi destabiliziralo većinu, mislim da je stvar bila dogovorena već prošlog tjedna", izjavio je Plenković novinarima na pitanje je li komunicirao sa zastupnicima manjina vezano za Zakon o popisu birača nakon što su odbijeni njihovi amandmani kojima su tražili da se građanima u popisu omogući izjašnjavanje o više materinskih jezika. Premijer tvrdi da parlamentarnu većinu ne može destabilizirati ni rasprava oko rada nedjeljom, čiju zabranu ne podržava HDZ-ov koalicijski partner HNS.


"Unatoč svemu, koliko god to netko pokušavao, to se neće dogoditi. Mandat će biti odrađen u cijelosti do kraja kako treba. Ponavljam svima koji sanjaju da je dobro ići na izbore svakih pet minuta, kad se malo nešto zatrese - za Hrvatsku i njezino gospodarstvo, institucije, demokraciju, zapošljavanje, rast plaća u javnom i državnom sektoru, za veće mirovine - potreban je preduvjet političke stabilnosti. Oni koji to ne razumiju su politički nepismeni i neodgovorni", rekao je Plenković.
Prokomentirao je i ostavku glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića nakon što se doznalo da je član masonske organizacije, rekavši kako misli da je Jelenić posao obavljao korektno i profesionalno. Ističe kako je njemu osobno bilo bitno da integritet Državnog odvjetništva bude neupitan, zato je izravno rekao Jeleniću da je s obzirom na okolnosti i mistifikaciju primjerenije dati ostavku. Plenković smatra kako je objava pripadnosti nekoj udruzi zdravorazumsko pitanje, pogotovo kada netko preuzima jednu od najvažnijih dužnosti u hrvatskom pravosudnom sustavu. "Mislim da Jelenić nije učinio ništa protuzakonito niti kompromitirao svoje djelovanje, radio je profesionalno i sukladno zakonima, no takva okolnost ga je dovela u teško održivu situaciju na toj dužnosti", ustvrdio je. H
ZAJEDNIČKI JEZIK S MANJINAMA
Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić izrazio je uvjerenje da će do glasanja u petak sa zastupnicima manjina naći zajednički jezik o Zakonu o popisu stanovništva. Dodao je da je pogledao posljednji popis stanovništva koji je rađen na identičan način kao i prethodni i ništa se ne mijenja kad je u pitanju dosegnuta razina prava manjina. "I 2011. su na prostoru županija birani popisivači iz redova nacionalnih manjina. Tu nema dvojbe, takva je bila praksa i do sada, ali u zakonu to nismo pisali jer nije samo kriterij pripadnost manjini ili većinskom hrvatskom narodu", rekao je.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike