Novosti
AMERIČKA GOSPODARSKA KOMORA

Problemi su oporezivanje rada i nedostatak radnika
Objavljeno 26. veljače, 2020.
Istraživanje poslovnog okruženja u našoj zemlji koje je provela Američka gospodarska komora u Hrvatskoj (AmCham) pokazalo je kako je pozitivnu ocjenu poslovanja u protekloj godini dalo 67 posto ispitanika, a njih 55 posto povećalo je broj zaposlenika.

"Iako znatan dio ispitanika iskustvo poslovanja u Hrvatskoj ocjenjuje prosječnim (43 %), u usporedbi s 2018. godinom primjećuje se rast pozitivnog iskustva poslovanja u Hrvatskoj, koje u 2019. iznosi 49 posto, kao i smanjenje negativnog iskustva. Pedeset i dva posto ispitanika primjećuje poboljšanje uvjeta poslovanja u posljednjih pet godina", rekla je, predstavljajući istraživanje u srijedu u Zagrebu, Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica AmChama. Istraživanje poslovnog okruženja u Hrvatskoj provedeno je u razdoblju od 16. prosinca prošle do 13. veljače ove godine, na uzorku od 111 članova uprava domaćih i međunarodnih poduzeća u Hrvatskoj.

"Unatoč četiri kruga porezne reforme, koji su prepoznati i pozdravljeni od poslovne zajednice, ispitanici ističu oporezivanje rada kao glavni ograničavajući faktor", naglasila je Andrea Doko Jelušić. Zaključila je kako bi se to "moglo protumačiti činjenicom da su ove godine poslodavci stavili naglasak na zadržavanje zaposlenika, a prošle je godine naglasak bio na pronalasku adekvatne radne snage".

"Poslovni rezultati u 2019. bili su dobri za znatan broj ispitanika, a najavljuju i daljnje širenje poslovanja u Hrvatskoj. Iako se vide određeni pozitivni pomaci u ocjeni poslovnog okruženja u Hrvatskoj, usporedba sa zemljama srednje i istočne Europe pokazuje da polovina ispitanika ocjenjuje uvjete poslovanja u Hrvatskoj lošijima nego u ostalim zemljama, a samo ih 13 posto smatra boljima", rekla je Ruža Tomić Fontana, predsjednica Vijeća upravitelja AmChama.

Istraživanje je obuhvatilo poslovanje u 2019. godini, poslovno okruženje, utjecaj institucija na poslovno okruženje, usporedbu s regijom, poslovna očekivanja i poslovanje sa Sjedinjenim Državama.

Ispitanici su kao tri glavna ograničavajuća faktora u poslovanju svojih poduzeća u 2019. godini istaknuli oporezivanje rada te, podjednako, nedostatak odgovarajuće radne snage i visoko porezno opterećenje poslovanja. Među najvećim nedostatcima poslovanja u Hrvatskoj u usporedbi s državama srednje i istočne Europe navode se malo tržište, razina oporezivanja te sporost administracije. U sljedeće tri godine 80 posto poduzeća, članova AmChama, planira širenje poslovanja u Hrvatskoj, a smanjenje planira samo njih 2 posto. Kada je riječ o novim zapošljavanjima, 71 posto poduzeća to planira u sljedeće tri godine.

AmCham Hrvatska okuplja više od 250 američkih, hrvatskih i drugih međunarodnih tvrtki, koje zapošljavaju više od 88.000 ljudi u Hrvatskoj. D.Pavlović
U usporedbi s 2018. godinom, lani se bilježi rast pozitivnog iskustva poslovanja u Hrvatskoj
Možda ste propustili...