Regija
SUSTAVNI RAD NA PREVENCIJI ZLOSTAVLJANJA DJECE

CAP program za zaštitu djece od nasilja u sedam osnovnih škola
Objavljeno 27. veljače, 2020.
VIROVITICA - U OŠ ‘‘Vladimir Nazor‘‘ održan je seminar Osnovnog CAP programa u organizaciji Udruge roditelja ‘‘Korak po korak‘‘ iz Zagreba. Seminar je sufinancirala Virovitičko-podravske županija radi poticanja obrazovnih institucija na sustavni pristup prevenciji zlostavljanja djece. Skup je otvorila Anita Jendrašić, CAP koordinatorica za Virovitičko-podravsku županiju, na čiju je inicijativu seminar i organiziran. Jendrašić je prilikom obraćanja pozdravila i zahvalila čelnim ljudima Županije koji su podržali i omogućili ovu edukaciju, a posebno je zahvalila i ravnateljici škole domaćina Sanjici Samac, koja je nesebično ustupila prostor. Ravnateljica Samac potom se u uvodnom dijelu skupa i obratila nazočnima te pohvalila ideju za ovaj program, a zatim su se obratili i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju Vesna Šerepac i zamjenik župana Darko Žužak.

- Svi mi ovdje imao i povodimo se za istom idejom, a to je i jasna poruka da ćemo i ubuduće činiti sve u pogledu prevencije nasilja djece, što bi za posljedicu u budućnosti trebalo imati i manje intervencija - rekao je Žužak. CAP (akronim od Child Assault Prevention) program je primarne prevencije zlostavljanja koji osnažuje djecu u sprječavanju napada od strane vršnjaka, napada nepoznate odrasle osobe (otmica) i napada od strane poznate odrasle osobe.

- CAP nastoji integrirati najbolje izvore pomoći u zajednici kako bi se smanjila ranjivost djece i mladih na verbalno, fizičko i seksualno zlostavljanje. Njegovi su ciljevi smanjiti ranjivost djece i njihovu izloženost različitim oblicima zlostavljanje kvalitetnim informiranjem i poučavanjem učinkovitim prevencijskim strategijama, potaknuti lokalnu zajednicu da sprječavanje nasilja među ljudima, a posebice zlostavljanja djece, prepozna kao svoj važan cilj i nastojanje, potaknuti obrazovne institucije na sustavan pristup prevenciji zlostavljanja djece. CAP program jedan je od najstarijih i najkvalitetnijih programa primarne prevencije nasilja nad i među djecom u svijetu, koji se na inicijativu Udruge roditelja ‘Korak po korak‘ provodi u Hrvatskoj od 1999. godine, uz podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, koje ga je verificiralo - rekla je koordinatorica programa Anita Jendrašić. Za primjenu Osnovnog CAP programa prevencije zlostavljanja djece, dvodnevnu edukaciju provele su CAP trenerice Vesna Orešković i Dubravka Vulić, a na kraju edukacije potvrdu o sudjelovanju dobilo je 22 sudionika, od kojih su neki bili stručni suradnici (pedagog, psiholog), učitelji razredne nastave, nastavnici predmetne nastave ili vjeroučitelji.

Ovaj seminar omogućio je da se CAP mreža pomagača, tj. CAP timova, bitno proširila i ojačala u široj lokalnoj zajednici, a nakon trećeg susreta – Follow up, koji će se održati 21. ožujka 2020., bit će stvoreni uvjeti provođenja CAP programa u sedam osnovnih škola Virovitičko-podravske županije, i to Petra Preradovića Pitomača, August Cesarec Špišić-Bukovica, Ivana Brlić-Mažuranić Virovitica, OŠ Suhopolje, Eugena Kumičića Slatina, Davorin Trstenjak Čađavica te Ivana Brlić-Mažuranić Orahovica.

Sve škole bile su oduševljenje programom i obećale punu suradnju i aktivnost prilikom provođenje svim programa ovog projekta. V. Grgurić
Cilj je animirati zajednicu kako bi se smanjila ranjivost mladih na verbalno, fizičko i seksualno zlostavljanje
Možda ste propustili...

U OPĆINI KOŠKA NOVI REALIZIRANI PROJEKT

Nastava u dvije smjene - “pospremljena” u povijest

U ZVONIMIROVCU SE ULAŽE U “STARU ŠKOLU” I INFRASTRUKTURU

Izgrađen je most, grade se nogostupi

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana